Kuvaustiedustelu ja mahdollisuudet suojautua siltä

Kirjoittajat

  • Matti Vuolevi Pääesikunta

Avainsanat:

Kuvaustiedustelu, suojautuminen

Abstrakti

Johdannon mukaan kuvaustiedustelu on tiedustelulaji, jonka merkitys on kasvamistaan kasvanut. Ilmakuvauksen merkitys on korostunut tekniikan tuodessa yhä parempia ja tarkempia kuvauslaitteita. Lisäksi kuvaustiedustelusatelliitit mahdollistavat maailman laajuisen kuvauksen. Artikkelissa selvitetään suurvaltojen tiedustelukuvauslaitteita ja niiden kapasiteettia Artikkelin lopussa tehdään läpileikkaus suojautumiskeinoista. Painopiste on taktisessa ilmakuvauksessa sekä siltä suojautumisessa, sillä taktinen ilmakuvaus tuottaa ehkä määrällisesti eniten tietoa taistelukentällä.
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan tiedustelukuvauslaitteita ja -menetelmiä. Esittelyssä ovat ilma-, lämpö-, tutka- ja satelliittikuvaus sekä muut tiedustelukuvausmenetelmät. Lisäksi tarkastellaan kuvantulkinnan perusteita ja välineitä. Toinen luku tarkastelee tiedustelukuvauksen kapasiteettia, käsitellen sen osatekijöitä, määrällistä kapasiteettia esimerkkien avulla sekä ilmakuvauksen ja tulkinnan ajallista kestoa. Viimeisessä luvussa," Suojautuminen tiedustelukuvaukselta", käsitellään maastouttamisen ja valelaitteiden käytön periaatteita sekä eräitä muita suojautumiskeinoja.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1983-01-01

Viittaaminen

Vuolevi, M. (1983). Kuvaustiedustelu ja mahdollisuudet suojautua siltä. Tiede ja ase, 41(41), 202–219. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47641

Numero

Osasto

Artikkelit