Operaatiotaidon ja taktiikan opetusta upseerikoulutuksessa

Kirjoittajat

  • Seppo Tanskanen Sotakorkeakoulu
  • Finn-Göran Wennström Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Operaatiotaito ja taktiikka, upseerikoulutus, opetus

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että "Operaatiotaidon ja taktiikan opetusmenetelmien kehittäminen jää helposti sinänsä epäilemättä tärkeämmän, taktiikan sisällön kehittämisen, varjoon". Artikkelissa on lähdeviittein osoitettu vain tärkeimmät käytetyt lähteet ja "sisällössä pyritty ensisijaisesti käytännön opetustyötä palvelevaan esitystapaan. Tavoitteena on ollut selkeyttää ja koota yhteen taktiikan opetuksen keskeisimpiä tekijöitä ja arvioida pääpiirtein näiden merkitystä sekä mahdollisia kehittämistarpeita." Kirjoittajien mukaan tarkastelukulma ja painopiste ovat Sotakorkeakoulun maasotalinjan operaatiotaidon ja taktiikan opetuksessa Sitä tarkoitetaan myös silloin, kun aiheesta puhutaan yleisellä tasolla. Kokonaisuuden hahmottamiseksi artikkelissa on esitelty myös jalkaväen perus- ja joukkoyksikkötason sekä muutamien ulkomaisten sotakorkeakoulujen taktiikan opetusta.
Ensimmäisessä luvussa määritellään keskeiset käsitteet. Toinen luku käsittelee opetuksen perusteita. Siinä käsitellään opetuksen tavoitetta ja opetussuunnitelmaa, opettajan ja oppilaan suhdetta sekä sodan ja taistelun kuvaa. Taktiikan opetusmenetelmiä käsiteltäessä, tarkastellaan aluksi opetusopillisia perusteita ja yleisiä opetusmenetelmiä. Tämän jälkeen tarkastellaan erilaisia opetusmuotoja, kuten muun muassa luennot, esitelmät, alustukset ja ryhmätyöt, koulu- ja kotityöt sekä harjoitusten opetustarkoituksia ja tilanteita. Lisäksi käsitellään kartta-, maasto- ja sota- ja johtamisharjoituksia sekä sotapelejä ja tehdään kustannusvertailuja. Neljäs luku, "Koulutuksen toteutus", käsittelee perusyksikön päälliköiden, joukkoyksikön komentajien ja yhtymätason koulutusta sekä arvioidaan opetusmenetelmiä ja -tuloksia. Seuraavassa luvussa esitellään havaintoja Ruotsin, Ranskan ja Yhdysvaltojen toteuttamaa koulutusta. Lopuksi tarkastellaan kehittämistarpeita - suuntaviivoja. Siinä muun muassa todetaan, että " "On ilmeistä, että meillä nykyisellään toteutettava operaatiotaidon ja taktiikan opetus on tarkoituksenmukainen ja nousujohteinen kokonaisuus, joka hyvin kestää vertailun muualla annettavan opetuksen kanssa."

ISBN: 951-99579-6-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1984-01-01

Viittaaminen

Tanskanen, S., & Wennström, F.-G. (1984). Operaatiotaidon ja taktiikan opetusta upseerikoulutuksessa. Tiede ja ase, 42(42), 58–85. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47650

Numero

Osasto

Artikkelit