Nato ja ydinaseet: Länsiliittoutuman ydinasepolitiikka vuosina 1950-70

Kirjoittajat

  • Pauli O. Järvenpää Puolustusministeriö

Avainsanat:

Nato, ydinaseet, ydinasepolitiikka, 1950-1970

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että "Kysymys Pohjois-Atlantin puolustusliiton (NATO) suhtautumisesta ydinaseisiin on viime aikoina noussut kansainvälisen turvallisuuspoliittisen keskustelun keskeiseksi aiheeksi. 1970-luvun puolivälin jälkeen syntynyt debatti Eurooppaan sijoitettavista amerikkalaisista keskimatkan ydinasejärjestelmistä ehti tuskin laantua, kun keskustelu jo virisi uudestaan ydinaseiden ensikäytön kiellon tiimoilta. NATO:n politiikan julkinen käsittely ei suinkaan ole uutta ja ainutkertaista länsiliittoutuman historiassa."
Kirjoittajan mukaan "artikkelin tarkoituksena on valottaa taktisten ydinaseiden käyttöönottoon johtanutta päätöksentekoa NATO:n piirissä. ... Sen lisäksi on ilmeistä, että 50- ja 60-luvuilla tehdyt päätökset ydinaseiden käyttöönotosta heijastuvat aina meidän päiviimme saakka ja että NATO:n tämänhetkisiä ydinasepolitiikan kriisejä on helpompi ymmärtää historiallisen taustan tarjoaman prisman läpi tarkasteltuna. Artikkelin ensimmäisessä osassa käsitellään taktisten ydinaseiden käyttöön johtanutta politiikkaa heti ydinaseiden aikakauden alkuvuosina ja massiivisen vastaiskun doktriiniin johtanutta kehitystä. Toisessa osassa seurataan, miten massiivisen vastaiskun doktriini vaikutti itse asejärjestelmien kehittymiseen. Kolmannessa osassa tarkastellaan lopuksi siirtymistä massiivisesta vastaiskusta joustavan vastatoiminnan doktriiniin ja pohditaan tämän kehityksen vaikutuksia taktisten ydinaseiden käyttösuunnitelmiin."

ISBN: 951-99670-9-5

Tiedostolataukset

Julkaistu

1985-01-01

Viittaaminen

Järvenpää, P. O. (1985). Nato ja ydinaseet: Länsiliittoutuman ydinasepolitiikka vuosina 1950-70. Tiede ja ase, 43(43), 18–35. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47666

Numero

Osasto

Artikkelit