Lyhyen kantaman ydinaseistuksen asema sotilasliittojen doktriineissa ja asevalvontaneuvotteluissa

Kirjoittajat

  • Juha Harjula

Avainsanat:

Ydinaseistus, doktriini, asevalvonta

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että "Ydinaseille on toisen maailmansodan jälkeen ollut ominaista niiden dominoiva asema suurvaltojen ja niiden johtamien liittoutumien doktriineissa sekä asevalvontaneuvotteluissa. Neuvottelutulokset ovat toistaiseksi rajoittuneet strategisiin ydinaseisiin." Kirjoittajan mukaan "tässä yhteydessä lyhyen kantaman ydinaseilla tarkoitetaan ensi sijassa alle 1 000 kilometrin kantavia ohjuksia". Käsittelyyn on otettu myös taktisiin tehtäviin osoitettu ydinaseistus.
Toisessa luvussa käsitellään periaatteellisia lähtökohtia sekä seuraavassa luvussa lyhyen kantaman ydinaseistuksen asemaa ja tehtäviä doktriinissa muun muassa Natossa ja Varsovan liitossa. Lisäksi tarkastellaan asevalvontaneuvotteluja. Kirjoituksen liitteinä on taulukoita, joista selviää Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton käyttämä luokittelu sekä pääpiirteinen esittely muusta lyhyen kantaman ydinaseistuksesta. Taulukossa 1 ovat viralliset ja epäviralliset nimikkeet, joita esiintyy niin julkilausumissa kuin kirjallisuudessakin. Taulukossa 2 on Yhdysvaltain virallinen luokittelu alle 5 500 km kantavista ohjuksista. Kolmannessa taulukossa on tiivistelmä kyseessä olevien ohjusten ominaisuuksista. Viimeiset kaksi taulukkoa käsittelevät tykistöä ja lentokoneita.

ISBN: 951-99871-3-4

Tiedostolataukset

Julkaistu

1987-01-01

Viittaaminen

Harjula, J. (1987). Lyhyen kantaman ydinaseistuksen asema sotilasliittojen doktriineissa ja asevalvontaneuvotteluissa. Tiede ja ase, 45(45), 42–61. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47689

Numero

Osasto

Artikkelit