Malli kenttätykistön tulen vaikutuksen ennalta määrittämiseksi

Kirjoittajat

  • Markku Koli Pääesikunta

Avainsanat:

Kenttätykistö, tulen vaikutusmallinnus

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että "Optimointi on optimiarvon, parhaan vaihtoehdon, etsimistä. Optimoitaessa kenttätykistön ampumatarvikkeiden käyttöä etsitään laukausyhdistelmiä, joilla voidaan edullisimmin saada aikaan haluttu vaikutus maali. ... Optimoinnin kannalta keskeisin ongelma on, kyky määrittää sekä haluttu vaikutus että sen edellyttämä laukausmäärä." Kirjoittajan mukaan esitetty ongelma on ratkaistavissa. "Kehitetyn mallin perusteeksi tehdään seuraavassa maalianalyysi. Sen tulosten perusteella selvitetään ne mallit ja parametrit, joita tarvitaan kenttätykistön tulen osuvuuden ja vaikutuksen määrittämisessä. Mallit kytketään käytännön ampumatoimintaan, määrittämällä kenttätykistön osuus halutusta tulen kokonaisvaikutuksesta tyypillisimmissä taktisissa tilanteissa."
Edellä todetun perusteella tarkastellaan seuraavaksi maalianalyysin perusteita, kenttätykistön maalityyppejä ja niiden parametrien määrittämismahdollisuuksia. Lisäksi käsitellään maalimalleja, maalityyppien alkioiden suhteellista esiintymistiheyttä ja maalien sijaintimaastoa sekä maalialkioiden haavoittuvuutta. Seuraavassa luvussa käsitellään kenttätykistön tulen osuvuusparametrit ja osuvuuden määrittämistä. Kolmannessa, laajahkossa luvussa, " Kenttätykistön ampumatarvikkeiden vaikutusparametrit ja vaikutuksen määrittäminen", selvitetään osin matemaattisen mallinnuksen avulla muun muassa tulen räjähdyspeiton määrittämistä, sirpalekranaattien vaikutusalaa, vaikutusanalyysin ja korjauskertoimen määrittämistä, vaikutusanalyysien maalimalleja sekä korjauskertoimien määrittämistä. Neljäs luku käsittelee halutun vaikutuksen määrittämistä, kuten esimerkiksi taktiset vaikutusvaatimukset. Tutkimustulosten yhteenvedossa todetaan muun muassa, että " Vakioituja tulitustapoja on käytettävä tulitoiminnan nopeuttamiseksi ja yksinkertaistamiseksi. Tulimuodot voidaan vakioida tykkikalustojen mukaan siten, että ne sisältävät nopeimmalla tulirytmillä minuutin aikana ammuttava laukausmäärän."

ISBN: 951-99975-1-2

Tiedostolataukset

Julkaistu

1988-01-01

Viittaaminen

Koli, M. (1988). Malli kenttätykistön tulen vaikutuksen ennalta määrittämiseksi. Tiede ja ase, 46(46), 26–64. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47698

Numero

Osasto

Artikkelit