Asetuotanto Suomessa toisen maailmasodan aikana

Kirjoittajat

  • Risto Erjola

Avainsanat:

Asetuotanto, Suomi, toinen maailmansota, logistiikka

Abstrakti

Ensimmäisen luvun, "Asetuotanto Suomessa ennen sotia", mukaan aseteollisuus Suomessa vuosisatamme alussa oli vähäistä. "Puolustusvoimiemme sen aikainen aseistus muodostui Vapaussodassa sotasaaliina saadusta venäläisestä aseistuksesta sekä eräistä Saksasta ja Ranskasta hankituista, pääasiassa käytetyistä materiaalieristä."
Toisessa luvussa tarkastellaan sotien aikana tapahtunutta erilaisten pienikaliiperisten aseiden valmistusta ja niiden soveltuvuutta eri tehtäviin. Seuraavassa luvussa "Panssarintorjunta-aseiden valmistus", selvitetään panssarintorjuntakiväärin ja -kanuunoiden sekä korsutykin valmistusta ja niiden käyttötarkoitusta ja - ominaisuuksia. Seuraavat luvut käsittelevät kranaatinheittimien ja kenttätykkien valmistusta. Viimeisissä luvuissa käsitellään ilmatorjunta-aseistuksen ja lentokoneaseistuksen kehitysvaiheita ja valmistusta. Yhdistelmässä todetaan muun muassa, että " Vaikka eräitä ratkaisuja onkin voitu kritisoida näin jälkikäteen, kuitenkin on todettava, että asetuotanto Suomessa sotiemme aikana on olosuhteet ja vähäiset tuotantomahdollisuudet huomioon ottaen ollut oikeaan osunutta ja tuloksellista."

ISBN: 951-99975-1-2

Tiedostolataukset

Julkaistu

1988-01-01

Viittaaminen

Erjola, R. (1988). Asetuotanto Suomessa toisen maailmasodan aikana. Tiede ja ase, 46(46), 160–183. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47703

Numero

Osasto

Artikkelit