Itämeren alue geopoliittisen ja regionalistisen näkemyksen valossa

Kirjoittajat

  • Osmo Tuomi Puolustusvoimat

Avainsanat:

Itämeri, geopolitiikka, regionalismi

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan "Euroopan ja koko maailman poliittisen tilanteen muuttuessa tarkkailemme useimmiten vain faktoja, ts. hallitusten ja niiden politiikan vaihdoksia, taloudellista kehitystä eri maissa, voimasuhteiden muutoksia ja aserajoitusten vaikutusta. Muutokset tuovat kuitenkin samalla ilmi monia tutkijoita jo pitkään askarruttaneen teoreettisen kysymyksen siitä, missä määrin omaksumamme kuva maailmasta ja siinä vaikuttavista voimista on edelleen relevantti."
Artikkelissa tarkastellaan "Itämeren aluetta ja erityisesti sen turvallisuuspoliittista tilannetta sekä vanhan, yleisesti omaksutun ajattelutavan että uusien teorioiden herättämästä näkökulmasta. Edellisestä tarkastelutavasta käytetään määritettä geopoliittinen ja jälkimmäisestä regionalistinen. Geopoliittinen perspektiivi korostaa alueen hallintaan ja valtioiden, erityisesti supervaltojen voimapolitiikkaan liittyviä asioita. Regionalismi painottaa alueellista yhteistyötä, suurvaltapolitiikasta erillään olevia alueellisia turvallisuusnäkökohtia ja yhteisiä turvallisuusintressejä. Tämän tutkimuksen regionalismia koskeva pääkysymys on, muodostaako alue muusta ympäristöstä selvästi erottuvan kokonaisuuden, ja jos muodostaa, niin miten tuon kokonaisuuden olemassaolo vaikuttaa valtioiden asemaan ja turvallisuuspolitiikkaan. Itämeren aluetta ei määritellä kovin tarkasti, sillä sen rajat riippuvat asiayhteydestä ja tarkasteluperspektiivistä. Monet sotilaalliset ja taloudelliset seikat johtavat määritelmään, jonka mukaan Itämeren alueeseen kuuluu varsinaisen vesialueen lisäksi rantavaltioiden ne osat, jotka saattaisivat kuulua saman yhdistetyn sotilaallisen operaation (maa, meri, ilma)piiriin tai jotka taloudellisessa mielessä ovat riippuvaisia Itämeren yhteyksistä ja resursseista. Globaalilta kannalta katsottuna alue voi käsittää meren lisäksi kokonaisia valtioita, esimerkiksi Suomen, Ruotsin ja Tanskan. "Johtopäätöksissä mm. todetaan, että Itsenäistymisen vaatimat uudet turvallisuuspoliittiset järjestelyt ovat nimenomaan Itämeren alialueellinen eikä niinkään globaali tai yleiseurooppalainen kysymys."

ISBN: 951-96314-1-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1991-01-01

Viittaaminen

Tuomi, O. (1991). Itämeren alue geopoliittisen ja regionalistisen näkemyksen valossa. Tiede ja ase, 49(49), 35–76. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47730

Numero

Osasto

Artikkelit