Euroopan puolueettomien ja puolueettomuuteen päätymässä olevien valtioiden turvallisuuspoliittisia kehitysnäkymiä

Kirjoittajat

  • Pertti Salminen Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Eurooppa, puolueettomuus, turvallisuuspolitiikka, kehitysnäkymät

Abstrakti

Artikkelin alkusanoissa todetaan, että "Euroopassa on viimeisen puolen vuosikymmenen ja erityisesti kahden viimeisen vuoden aikana tapahtunut merkittäviä poliittisia muutoksia. Murros ei ole vielä päätepisteessään. Uudet poliittiset ja turvallisuusrakenteet odottavat lujittumistaan, osittain jopa syntymistäänkin. Päätelmät lopputuloksista ovat vielä liian aikaisia."
Kirjoittajan mukaan "artikkelin päämääränä on hahmottaa kirjoittamishetkeen mennessä tapahtunutta kehitystä, meneillään olevia muutoksia ja arvioida kehityslinjoja tulevaisuudessa. Puolueettomista tai vastaavaan asemaan päätymässä olevista eurooppalaisista valtioista tarkastelun kohteeksi on valittu Itävalta, Ruotsi, Sveitsi, Puola, Tekkoslovakia ja Unkari. Näistä kolme ensimmäistä edustavat perinteistä puolueettomuutta ja itäisen Keski-Euroopan kolmikko paikkaansa etsiviä entisiä Varsovan liiton jäsenmaita. Artikkelin alussa tarkastellaan yleisen poliittisen kehityksen aiheuttamia paineita ja muutostarpeita koko puolueettomuusajatukseen. Seuraavaksi paneudutaan perinteisesti puolueettomiksi katsottujen maiden valtiokohtaisiin kehitysnäkymiin. Kolmas kokonaisuus hahmottelee kehitystä itäisessä Keski-Euroopassa, aluksi yleisesti ja sen jälkeen valtiokohtaisesti. Lähteistönä on pääasiassa ollut kirjoittamisajankohtaan mennessä ilmestynyt keskusteluaineisto, joten tarkastelu on nähtävä väliraporttina ja ensisijaisesti harrastajapuheenvuorona meneillään olevassa debatissa." Kirjoittaja ennustaa myös nopeiden muutosten aiheuttavan sen, että artikkelin julkaisemiseen mennessä on tehty artikkelin sisältöä muuttavia päätöksiä tai esitetty uusia arvioita kehittymisestä.
Päätännässä mm. todetaan, että "Sotilaallisen puolustuksen merkitys näyttää säilyvän ja osittain jopa korostuvan puolueettomuuden muuten muuttaessa muotoaan. Aseellisen puolueettomuuden toteuttamismuotoihin kohdistuu melkoisia muutospaineita."

ISBN: 951-96314-1-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1991-01-01

Viittaaminen

Salminen, P. (1991). Euroopan puolueettomien ja puolueettomuuteen päätymässä olevien valtioiden turvallisuuspoliittisia kehitysnäkymiä. Tiede ja ase, 49(49), 77–103. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47731

Numero

Osasto

Artikkelit