Ilmauhkan vaikutuksia jääkäriprikaatin hyökkäykseen

Kirjoittajat

  • Ari Rautala Pääesikunta

Avainsanat:

Ilmauhka, jääkäriprikaati, hyökkäys

Abstrakti

Johdannon mukaan "Kirjoituksessa tarkastellaan jääkäriprikaatiin kohdistuvaa ilmauhkaa siten, kuin se on julkisista länsimaisista, lähteistä tulkittavissa. Lähdeaineistosta riippuen ilma-aseen eri järjestelmien suorituskykyä on esitetty osin jopa ristiriitaisesti. Siksi on pyritty esittämään vain sellaisia suoritusarvoja, jotka ovat useassa lähteessä yhtäpitäviä. Mukaan on otettu myös Persianlahden sodan kokemuksia, vaikka suora vertailu Suomen oloihin onkin kyseenalaista.
Ilmatorjunnan tarkastaja on esittänyt käyttökelpoisen ilmasuojelun jaon: taktinen, taistelutekninen ja tekninen ilmasuojelu, Taktisella ilmasuojelulla tarkoitetaan niitä operatiivisia ja taktisia ratkaisuja, joilla voidaan estää tai vähentää ilmauhkan
vaikutuksia. Taisteluteknisillä keinoilla tarkoitetaan esimerkiksi hajaryhmitystä, maaston ja pimeyden hyväksikäyttöä; asemanvaihtoja yms. Teknisillä keinoilla ymmärretään välineitä, joilla kohteen löytymistä vaikeutetaan ja pienennetään tappioita. Kirjoituksessa tarkastellaan aiheen laajuuden vuoksi lähinnä teknisiä keinoja. Tarkastelun pohjaksi on valittu vastahyökkäystehtävän saanut jääkäriprikaati, jonka vastuualue on Etelä-Suomessa. Vastustajana' on mekanisoitu divisioona ja sitä tukeva ilma-ase.
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan ilmauhkaa ja sen osatekijöinä tiedustelukykyä, lähitulitukea, pimeätoimintakykyä, aseistusta ja sään vaikutusta. Seuraava luku käsittelee ilmauhkan vaikutusta jääkäriprikaatin taisteluun. Ilmatorjunnan käyttömahdollisuuksia käsittelevässä luvussa tarkastellaan seikkaperäisesti tulenkäytön johtamista, ilmatorjuntatykkejä ja - konekiväärejä, ilmatorjuntaohjuksia, passiivisia sensoreita ja jääkäriprikaatin ilmatorjunnan taistelua. Neljäs luku käsittelee joukkojen mahdollisuuksia suojautumiseen naamioinnilla sekä muita suojautumiskeinoja. Johtopäätöksissä todetaan, että ilma-aseen pimeätoimintakyky ja kyky toimia huonossa säässä on lisääntymässä, joka on otettava huomioon jääkäriprikaatia kehitettäessä.

ISBN: 951-96314-3-7

Tiedostolataukset

Julkaistu

1992-01-01

Viittaaminen

Rautala, A. (1992). Ilmauhkan vaikutuksia jääkäriprikaatin hyökkäykseen. Tiede ja ase, 50(50), 111–135. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47743

Numero

Osasto

Artikkelit