Suomi ja Euroopan Unionin rooli kansainvälisen turvallisuuden vahvistajana
Avainsanat:
Suomi, Euroopan unioni, kansainvälinen turvallisuusAbstrakti
Kirjoittaja tarkastelee ensimmäisessä luvussa lähtökohtia ja Suomen tavoitteita. Hän toteaa muun muassa, että "Euroopan unioni on ulkopolitiikan teossa tärkein poliittinen viiteryhmämme. Kansainvälisen turvallisuusstrategian tasolla kykenemme ajamaan Euroopan unionin kautta ennen kaikkea vakauspoliittisia ja kriisinhallinnan tavoitteita. Euroopan unioni pyrkii vakauttamaanyhteiskunnallista, poliittista, taloudellista ja turvallisuustilannetta idässä." Hän käsittelee muun muassa WEU:n kehittämistä ja Suomen asemaa WEU:n tarkkailijana. Toisessa luvussa, "Turvallisuuspoliittinen selonteko painottaa laaja-alaista turvallisuuskäsitettä", todetaan muun muassa " Mutta kuten sanottu, valtioneuvoston turvallisuuspoliittinen selonteko ei ole luonteeltaan tutkimus kansainvälisten suhteiden nykytilasta ja mahdollisesta tulevaisuudesta. Sen sijaan se viestittää Suomen oman paikan eurooppalaisessa turvallisuusjärjestelmässä."
Seuraavissa luvuissa käsitellään Euroopan unionin puolustusulottuvuuden kehittämistä ja Naton laajenemista. Euroopan unionin ja Suomen turvallisuusympäristön vakauttamista käsittelevässä luvussa tarkastellaan muun muassa Kuolan niemimaan kasvavaa merkitystä ja jännitteitä Baltian maiden ja Venäjän välisissä suhteissa. Viimeisessä luvussa tarkastellaan maamme sotilaallisen liittoutumattomuusratkaisun kestävyyttä.
Tiedostolataukset
Julkaistu
1995-01-01
Viittaaminen
Sivonen, P. (1995). Suomi ja Euroopan Unionin rooli kansainvälisen turvallisuuden vahvistajana. Tiede ja ase, 53(53), 10–28. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47772
Numero
Osasto
Artikkelit