Sotajuoni vai sotapetos? - Oikeudellisesti sallitun ja kielletyn toiminnan rajankäyntiä

Kirjoittajat

  • Kari T. Takamaa Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Sotajuoni, sotapetos, oikeudellinen tarkastelu

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan "Valtioiden välisissä aseellisissa selkkauksissa (1. sodissa) nousee aina esille kysymyksiä sallitun ja ei-sallitun toiminnan välisestä rajankäynnistä. Sotajuonen ja sotapetoksen välinen rajankäynti on ollut näistä perinteisimpiä kysymyksenasetteluja. Vaikka kansainvälisen humanitaarisen oikeuden tutkimuksessa on välillä osa asiantuntijoista arvioinut tämän kysymyksen siirtyneen lähinnä akateemisen tutkimuksen piiriin, käytäntö on osoittanut tämän näkemyksen vääräksi."
Kirjoittajan mukaan kansainvälisten, kriisikohtaisten rikostuomioistuimien sekä Kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamisiin liittyneet keskustelut yhdessä eräiden aseellisten selkkausten ylilyöntien kanssa ovat osoittaneet, että keskustelu sotapetoksen ja sotajuonen välisestä erosta kuuluu edelleen tapahtumien oikeudellisen arvioinnin yhteyteen. "Kysymystä pidetään myös eri maiden aseellisten joukkojen koulutuskeskuksissa tärkeänä ja myös Suomessa eri maanpuolustusalueilla toteutetuissa sodan oikeussääntöjen koulutustilaisuuksissa on usein ollut oma koulutusosionsa (yleensä ns. koulutusrasti) sotajuonen ja sotapetoksen välisestä rajankäynnistä. Näiden seikkojen johdosta pyritään tässä kirjoituksessa tarkastelemaan mainittujen käsitteiden alle kuuluvien tekojen asemaa ja sisältöä tällä hetkellä voimassa olevan aseellisissa selkkauksissa sovellettavan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden näkökulmasta."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2004-01-01

Viittaaminen

Takamaa, K. T. (2004). Sotajuoni vai sotapetos? - Oikeudellisesti sallitun ja kielletyn toiminnan rajankäyntiä. Tiede ja ase, 62(62), 87–121. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47883

Numero

Osasto

Artikkelit