Voimakas mutta arvaamaton viestintäteknologia ja julkisuus aikamme maailmanpolitiikan strategisina voimina

Kirjoittajat

  • Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Viestintäteknologia, julkisuus

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan muun muassa, että "Kansainvälisen politiikan tutkimuksessa viestintäteknologian ja julkisuuden roolia on yleensä tulkittu kahdesta vastakkaisesta näkökulmasta." Toinen näkökulma, jonka kirjoittaja on nimennyt liberaaliksi, "on painottanut joukkoviestimien ja julkisen mielipiteen myönteistä, demokratiaa ja vapautta edistävää roolia." Toinen on kriittinen näkökulma, jonka kirjoittaja on nimennyt machiavellilaiseksi näkökulmaksi.
"Tässä artikkelissa pyritään jäsentämään tätä monitulkintaisuutta tarkastelemalla viestintä teknologian kehitystä ja nykyistä olemusta. Lähtökohtana on ajatus, että kansalaisten tietoisuuden muutoksella on taipumus vaikuttaa valtion poliittiseen päätöksentekoon ja muuttua sitä kautta myös strategian tutkimuksen kannalta merkittäväksi tekijäksi. Artikkelin alkuosassa nostetaan esille tapoja, joilla julkisuus ja sen mahdollistava viestintäteknologia on eri aikoina välittänyt ajankohtaisia tapahtumia yleisöille ja millainen kokemuksellinen suhde yleisön ja maailmanpolitiikan tapahtumien välille on kulloinkin syntynyt. Tekstin jälkipuoliskolla huomio kiinnittyy oman aikamme maailmanpolitiikan julkisuuden toimintalogiikkaan ja valtioiden näkökulmaan: millä tavoin nykyaikainen maailmanpolitiikan julkisuus on valtioille strategisesti rajoittava ja kenties mahdollistava ympäristö?"
At the end of the book is a summary of the article in English.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2005-01-01

Viittaaminen

Koivula, T. (2005). Voimakas mutta arvaamaton viestintäteknologia ja julkisuus aikamme maailmanpolitiikan strategisina voimina. Tiede ja ase, 63(63), 102–113. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47899

Numero

Osasto

Artikkelit