”Saan tehdä mitä haluan tehdä, ainut että teen sen nyt etänä” – Työntekijöiden ja esihenkilöiden kokemuksia etäkotihoidosta

Kirjoittajat

  • Sini Eloranta Turun ammattikorkeakoulu, Terveys ja hyvinvointi, Turku; Oulun yliopisto, Oulu; Turun yliopisto, Turku
  • Sari Teeri Satakunnan ammattikorkeakoulu, Pori
  • Marjatta Komulainen Metropolia ammattikorkeakoulu, Helsinki
  • Merja Hoffrén-Mikkola Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Seinäjoki
  • Tuula Mikkola Metropolia ammattikorkeakoulu, Helsinki

Avainsanat:

kotihoitopalvelut, etähoitotyö

Abstrakti

Tutkimuksessa kuvataan etäkotihoidon omaksumista osaksi kotihoidon palvelutarjontaa ja etäkotihoidon toteuttamista työntekijöiden ja esihenkilöiden näkökulmasta. Aineisto kerättiin keväällä 2022 kahden ison kaupungin etäkotihoidossa verkkovälitteisillä haastatteluilla. Yhteensä haastateltiin yhdeksää etäkotihoitoa toteuttavaa työntekijää ja kolmea esihenkilöä (n=12). Yksi tutkijapari haastatteli toisen kaupungin esihenkilön yksilöhaastattelulla ja työntekijät parihaastattelulla, ja toinen pari toisen kaupungin esihenkilöt parihaastattelulla ja työntekijät ryhmähaastattelulla. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällön analyysillä. Työntekijöiden ja esihenkilöiden aineistot yhdistettiin analyysivaiheessa.

Tulosten mukaan tekijät, jotka tukivat etäkotihoidon omaksumista ja toteuttamista osana kotihoidon palvelutarjontaa, olivat: keskitetty organisointitapa, yhteiset toimintatavat, palvelun tunnettavuuden lisääminen, kokemus palvelun hyödyllisyydestä ja työntekijöiden osaaminen.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että työntekijät ja esihenkilöt kokivat etäkotihoidon omaksumisen ja toteuttamisen pääosin positiivisena ja asiakkaan tilannetta hyödyntävänä.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Scientific papers

Julkaistu

2023-09-29

Viittaaminen

Eloranta, S., Teeri, S., Komulainen, M., Hoffrén-Mikkola, M., & Mikkola, T. (2023). ”Saan tehdä mitä haluan tehdä, ainut että teen sen nyt etänä” – Työntekijöiden ja esihenkilöiden kokemuksia etäkotihoidosta. Finnish Journal of EHealth and EWelfare, 15(3), 353–365. https://doi.org/10.23996/fjhw.126911