Egeria teologisen ja kirkollisen tiedon välittäjänä
DOI:
https://doi.org/10.62442/ta.142602Nyckelord:
Egeria, pyhiinvaellus, JerusalemAbstract
Varhaiset pyhiinvaelluskertomukset välittivät tietoa pyhistä paikoista, liturgiasta ja kirkollisista käytännöistä, mutta niissä myös kehitettiin pyhiinvaelluksen teologiaa: Miksi kannattaa lähteä? Mitkä paikat ovat pyhiä ja miksi? Mitä pyhillä paikoilla kuuluu tehdä? Egerian matkapäiväkirja Itinerarium käsittelee näitä kysymyksiä kertomuksen muodossa.
Antiikintutkija Mary Boatwrightin mukaan kreikankielisen idän ja latinankielisen lännen eroja myöhäisantiikinkin aikana ei pidä korostaa, mutta ei kieltääkään. Erot näkyivät myös kirkon kielessä ja käytänteissä. Artikkelissa tutkitaan sitä, miten Egeria toimi teologisen ja kirkollisen tiedon välittäjänä idän ja lännen välillä ja toisaalta myös matkallaan tapaamiensa ihmisten välillä. Tutkimuksessa on esitetty toisistaan poikkeavia näkemyksiä Egerian kielitaidosta ja teologisesta osaamisesta; koska kumpikin asia on tärkeä onnistuneen tiedonvälityksen kannalta, niihin otetaan kantaa. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, mitä keinoja Egeria käytti välittääkseen havaintojaan lukijoilleen.
Egeria teki matkallaan tarkkoja havaintoja ja välitti niitä sekä lukijoilleen että Pyhällä maalla tapaamilleen ihmisille. Hän ottaa koko ajan lukijansa huomioon ja rakentaa kertomuksensa niin, että se luo lukijoille muistikuvia ja vahvistaa niitä. Egeria ei lähtenyt pyhiinvaellukselle vain omaksi ilokseen, vaan pyrki tietoisesti välittämään lukijoilleen matkallaan kokemaansa yhteyttä sekä oman aikansa pyhiin ihmisiin että Raamatun tapahtumiin.
##submission.downloads##
Publicerad
Nummer
Sektion
Licens
Copyright (c) 2024 Teologisk Tidskrift
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell 4.0 Internationell-licens.