Käsikirjoitukset

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy lähettääksesi käsikirjoituksen.

Käsikirjoituksen lähettämisen tarkistuslista

Kirjoittajien tulee varmistaa, että heidän käsikirjoituksensa noudattaa kaikkia seuraavia kohtia. Jos näitä ohjeita ei noudateta, käsikirjoitus palautetaan kirjoittajalle.
  • 1) Otsikkosivu, joka tulee toimittaa erillään kaikista muista tiedostoista ja sen tulee sisältää seuraavat tiedot:
    • Kirjoittajan tai kaikkien kirjoittajien nimet, mahdollinen akateeminen oppiarvo sekä taustayhteisö
    • Yhteyshenkilön
    - Nimi
    - Osoite
    - Sähköpostiosoite
    - Puhelinnumero
  • 2) artikkelin teksti, sisältäen seuraavat tiedot:
    • Tiivistelmä
    • Avainsanat
    • Kuviot
    • Taulukot
    • Varmista että viittaukset tekstissä täsmäävät kuvioiden ja taulukoiden kanssa
    3) Kuviot (resoluution ≥ 300 dpi), jotka tulee toimittaa omana tiedostona
    4) Taulukot, jotka tulee toimittaa omana tiedostona
    5) Muut täydentävät tiedostot
  • Lisäksi varmista että:
    • Käsikirjoitus on tarkastettu kirjoitusvirheiden ja kielioppivirheiden varalta (kielentarkastus)
    • Lähdeluettelossa listattuihin lähteisiin viitataan tekstissä ja kaikki viitatut lähteet löytyvät lähdeluettelosta
    • Tekijänoikeuksien alaisen materiaalin käyttöön on pyydetty riittävät luvat
    • Kaikki kirjoittajien mahdolliset sidonnaisuudet mainitaan (conflict of interest)
    • Artikkelin teksti, kuviot ja taulukot ovat anonymisoitu aikki tiedostot on anonymisoitu eikä kirjoittajatietoja ole nähtävissä. Poista myös asiakirjaan liittyvät käyttäjät (Word-tiedostossa kohta: tekijä ja viimeksi muokannut). Katso yksityiskohtainen ohje järjestelmän kohdasta Lataa käsikirjoitus / Sokkoarvioinnin varmistaminen.

Kirjoittajan ohjeet

Julkaistavaksi tarjottava artikkeli lähetetään lehden sivuston kautta (kts. ohje, kaikkien kirjoittajien tiedot tulee lisätä järjestelmään). Käsikirjoitukset lähetetään Word-muodossa. Fonttina käytetään Times New Roman 12 ja rivivälinä 1,5.  Tekstissä on sallittua käyttää muotoiluna kursiivia avainseikkojen korostamiseksi.  Kappaleet erotetaan toisistaan kahdella rivinvaihdolla, samoin otsikot tekstistä. Tekstin tulee olla tasattuna vasempaan reunaan tai molempiin reunoihin. Sanoja ei tavuteta rivien välillä. Mittaustulosten ilmaisemisessa käytetään SI-mittayksikköjärjestelmän yksiköitä ja lyhenteitä. Tekstin sivut numeroidaan. 

Lehteen tarjottavat artikkelit voivat olla englannin tai suomenkielisiä. Suomenkielissä artikkeleissa tulee olla englanninkielinen abstarkti. Kirjoittajan on huolehdittava hyvästä kieliasusta. Tieteellisissä artikkeleissa tyylin on oltava neutraali ja tutkimuksellinen.

Käsikirjoitusta ei saa olla julkaistu aiemmin (lukuunottamatta abstraktia), eikä sitä tarjota samanaikaisesti julkaistavaksi muualle.

Tieteellisten artikkelien käsikirjoituksen enimmäispituus on 25000 merkkiä (sis. välilyönnit), joka sisältää tekstin, kuviot ja taulukot. Muiden artikkelien pituus on 9000 merkkiä (sis.välilyönnit).

Käsikirjoitusta lähetettäessä tulee olla:

1) Otsikkosivu, joka tulee toimittaa erillään kaikista muista tiedostoista ja sen tulee sisältää seuraavat tiedot: kirjoittajan tai kirjoittajien nimet, mahdollinen akateeminen oppiarvo sekä taustayhteisö. Otsikkosivulle merkitään yhteyshenkilön nimi, osoite, puhelinnumero, ja sähköpostiosoite mikäli sen saa julkistaa verkossa julkaistavassa artikkelissa sekä mahdolliset tutkimusta tukeneet tahot ja kirjoittajien sidonnaisuudet.

Kiitokset voivat sisältää sellaisten henkilöiden nimet, jotka ovat osallistuneet merkittävästi tutkimukseen, mutta jotka eivät sisälly tekijään, sekä apurahojen ja/tai laitteiden muodossa olevan tuen lähteet.

2) Artikkelin tekstiin kuuluu

a) otsikko,

b) enintään 2500 merkin (sis. välilyönnit) sanan abstrakti, joka sisältää keskeiset tulokset ja johtopäätökset sekä

c) enintään kuusi avainsanaa. Avainsanoissa suositellaan noudatettavaksi MeSH  (http://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) (FinMeSH) rakennetta tai Yleistä suomalaista ontologiaa (YSO). Suomen kielisissä tieteellisissä artikkeleissa tulee abstraktin ja avainsanojen olla myös englanniksi.

3) abstrakti- ja avainsanasivuja seuraavalta sivulta alkaa artikkelin sisältö. Tutkimusartikkeleissa suositeltava päälukujen rakenne on:

1. Johdanto, sen jälkeen aloitetaan omilta sivuiltaan

2. Aineisto ja menetelmät

3. Tulokset

4. Pohdinta ja tarvittaessa

5. Yhteenveto 

6. Lähdeluettelo

Artikkeleissa voi käyttää korkeintaan 2-tasoista otsikointia, pääotsikoita ja väliotsikoita. Viittauksissa noudatetaan tekstissä viitteiden esiintymisjärjestyksessä numerointia käyttävää Vancouver-tyyliä soveltuvin osin (Katso Citing Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7256/). Tekstissä viitteet merkitään hakasuluin [1], ei yläindeksein.

Artikkelin tekstiin sisällytetään kuviot ja taulukot (max. neljä kappaletta) ja tekstissä on oltava viittaukset sisällytettyihin kuvioihin ja taulukoihin. Kuviot ja taulukot tulee toimittaa myös omina tiedostoina.

Kuviot numeroidaan juoksevasti ja kuvioiden otsikko sijoitetaan kuvion alapuolelle. Kuvioiden resoluution on oltava vähintään 300 dpi. Taulukot numeroidaan juoksevasti ja taulukon otsikko sijoitetaan taulukon yläpuolelle. Taulukoiden tulee mahtua yhdelle sivulle ja fonttikoko on 8 pt.  Mikäli taulukko on erityisen suuri, se voidaan sijoittaa käsikirjoituksen loppuun liitetaulukoksi. Taulukoiden ja kuvioiden tekstien on oltava samalla kielellä kuin artikkelin teksti.

Sidonnaisuudet 

Julkaistavaksi tarjottuun käsikirjoitukseen liittyvät taloudelliset tai muut merkittävät sidonnaisuudet, jotka saattaisivat vaikuttaa siihen, miten lukijat vastaanottavat ja ymmärtävät kirjoituksen, tulee ilmoittaa.

 

Erityisestä syystä lehti voi julkaista muualla julkaistun artikkelin, jolloin kirjoituksen lähettäjän on ilmoitettava ja liitettävä mukaan asianomaisen julkaisijan kirjallinen suostumus.

Aiemmin julkaistusta pro gradu -tutkielmasta, väitöskirjasta tai muusta julkaisusta kirjoitetussa artikkelissa on viitattava alkuperäiseen julkaisuun.

Tieteellisessä kokouksessa pidetyn esityksen tavanomaista lyhennelmää abstraktikirjassa tai vastaavassa sähköisessä tuotteessa ei katsota muualla julkaistuksi.

Tutkimuseettinen ohjeistus

Tieteellinen tutkimus voi olla eettisesti hyväksyttävää ja luotettavaa ja sen tulokset uskottavia vain, jos tutkimus on suoritettu hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla. FinJeheW lehdessä noudatetaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeistusta

Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohje 2012 (pdf) - suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Tieteellisten julkaisujen tekijyydestä sopiminen

sekä COPE ohjeistusta.

Tietosuojaseloste

Lue Journal.fi-palvelua koskeva tietosuojaseloste.
Julkaisu toimii palvelun yhteisrekisterinpitäjänä yhdessä Tieteellisten seuran valtuuskunnan kanssa tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.