Terveydenhuollon työntekijöiden eri sukupolvien välinen digitaalinen osaaminen

Kirjoittajat

  • Reetta-Maria Uljas Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, Oulu
  • Kristina Mikkonen Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, Oulu
  • Mira Hammarén Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, Oulu
  • Anne Oikarinen Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, Oulu
  • Maria Kääriäinen Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, Oulu
  • Outi Kanste Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, Oulu
  • Erika Jarva Lääketieteen tekniikan ja terveystieteiden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, Oulu

Abstrakti

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja rakenteen uudistus pyrkii rajoittamaan kustannusten kasvua ja edistämään palveluihin pääsyä. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita kehitetään yhä asiakaslähtöisimmiksi, oikea-aikaisimmiksi, vaikuttavammiksi ja tehokkaammiksi digitalisaatiota hyödyntäen. Muutokset vaikuttavat etenkin terveydenhuollon työntekijöiden työtapoihin ja sisältöihin, sillä digitalisoituvat palvelut vaativat digitaalista osaamista. Aikaisemman tutkimustiedon mukaan työntekijän ikä ja valmistumisvuosi vaikuttavat hänen kykyynsä käyttää digitaalisia järjestelmiä, ja digitaaliseen osaamiseen liittyvät tietotaidot heikkenevät jo 45-ikävuodesta eteenpäin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää sukupolvien välisiä eroja terveydenhuollon työntekijöiden digitaalisessa osaamisessa.

Tutkimus toteutettiin poikkileikkaustutkimuksena. Tutkimuksen aineisto (n=817) kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella terveydenhuollon ammattilaisilta yhdeksästä terveydenhuollon organisaatiosta kansallisesti. Kysely sisälsi taustakysymyksiä sekä kysymyksiä vastaajan itsearvioidusta digitaalisesta osaamisesta ja digitaaliseen osaamiseen vaikuttavista tekijöistä neliportaisella asteikolla. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin SPSS-ohjelmistolla.

Tulosten perusteella voidaan todeta, että Z- ja Y-sukupolvet kokevat vahvempaa digitaalista osaamista, kuin X-sukupolvi ja suuret ikäluokat. Suuret ikäluokat arvioivat digitaaliseen osaamisen vaikuttavien tekijöiden tuen nuorempia sukupolvia merkittävämmäksi. Terveydenhuollossa olisikin tulevaisuudessa tärkeää kohdentaa osaamisen kehittämisen menetelmiä sukupolvien väliset digiosaamisen erot huomioiden. Organisaatioiden ja työyhteisöjen tulisikin tehdä aktiivista ja systemaattista työtä eri sukupolvien digitaalisen osaamisen tarpeiden tunnistamiseksi, jotta digitaalisia palveluja ja ratkaisuja otetaan jatkossa käyttöön entistä ennakkoluulottomammin.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Tieteelliset artikkelit / Scientific papers

Julkaistu

2024-10-14

Viittaaminen

Uljas, R.-M., Mikkonen, K., Hammarén, M., Oikarinen, A., Kääriäinen, M., Kanste, O., & Jarva, E. (2024). Terveydenhuollon työntekijöiden eri sukupolvien välinen digitaalinen osaaminen. Finnish Journal of EHealth and EWelfare, 16(3), 337–349. https://doi.org/10.23996/fjhw.136001