Potilastiedot hyötykäyttöön perusterveydenhuollossa – tarvitaan kysymisen taitoa, dataa ja tiedonlouhinnan osaamista
Avainsanat:
potilastietojärjestelmä, tiedonlouhinta, perusterveydenhuoltoAbstrakti
Suomessa kansansairauksien hoidon tuloksissa on parannettavaa. Tätä haastetta lisää perusterveydenhuollon heikko hoitoonpääsy, joka näkyy pitkinä jonoina terveyskeskuslääkärille. Tarvitaan kokonaisvaltaista toiminnallista uudistusta. Chronic Care Model (CCM) jalkautettiin Suomeen perusterveydenhuollon kehittämisen viitekehykseksi yli 60 kunnassa vuosina 2010-2012. Mallin kehittäminen perustui havaintoihin, joissa monisairaat ja useita terveysriskejä omaavat asiakkaat eivät saaneet riittävän kokonaisvaltaista hoitoa, vaan usein hoito keskittyi yksittäisten akuuttien ongelmien ratkaisuun. Tässä artikkelissa kuvattu tutkimus toteutettiin perusterveydenhuollon organisaatiossa, jossa oli tehty CCM -viitekehykseen perustuvia päätöksiä siitä, miten potilastietoja kirjataan ja miten niitä halutaan hyödyntää.
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata, millaisia sairaus- ja terveysriskien muodostamia yhdistelmiä ilmenee asiakasryhmässä, jonka jäsenillä oli useita sairauksia ja terveysriskejä yhtäaikaisesti. Tutkimusaineistona käytettiin tämän asiakasryhmän (n=769) rakenteisia potilasrekisteritietoja retrospektiivisesti. Aineistoa tutkittiin tiedonlouhinnan menetelmillä. Tavoitteena oli selvittää, millaisia terveysongelmien ilmenemiä asiakasryhmässä esiintyy ja toisaalta kuvata, miten potilastietoja louhimalla voidaan tuottaa tällaista tietoa.
Tulokset osoittavat, että asiakasryhmän jäsenillä esiintyi runsaasti useiden eri sairauksien ja terveysriskien yhdistelmiä ja että asiakasryhmässä näiden yhdistelmien variaatiot olivat suuria. Monisairastavuus ja eri sairauksien terveysriskien liittyminen toisiinsa asettaa haasteita asiakkaan hoidolle. Yksittäisten terveysongelmien sijaan hoidon pitäisi kohdentua asiakkaan kokonaistilanteeseen.
Potilastietojen tiedonlouhinta on menetelmä tiedon tuottamiseksi organisaation palvelujen kehittämisen ja johtamisen tueksi. Organisaatioissa kannattaa päättää, mitä asiakkaista halutaan tietää, toimeenpanna sen edellyttämät kirjaamiskäytännöt ja varmistaa oma tiedonhallinnan osaaminen. Se luo pohjan voimavarojen kohdentamiseen haluttuihin asiakasryhmiin ja -tarpeisiin.