Skenaariotyöskentelyllä tietoa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista ja osaamistarpeista

Kirjoittajat

  • Annikki Jauhiainen Savonia-ammattikorkeakoulu, Iisalmi
  • Päivi Sihvo Karelia-ammattikorkeakoulu, Joensuu
  • Heli Jääskeläinen Siun Sote, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Joensuu
  • Juuso Ojasalo Karelia-ammattikorkeakoulu, Joensuu
  • Susanne Hämäläinen Karelia-ammattikorkeakoulu, Joensuu

Avainsanat:

forecasting, trends, health care, telemedicine, professional competence

Abstrakti

Kahden kehittämishankkeen tavoitteena oli tuottaa tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisista tulevaisuuksista ja tulevaisuudessa tarvittavasta osaamisesta. Tiedonhankinta toteutettiin skenaariotyöskentelynä tulevaisuustyöpajoissa. Työpajoihin osallistui yhteensä 73 henkilöä. Osallistujat työskentelivät sosiaali- ja terveydenhuollossa julkisella ja yksityisellä sektorilla, ICT-yrityksissä, koulutusorganisaatioissa sekä kolmannella sektorilla, mukana oli myös kansalaisia. Työpajoissa hyödynnettiin myös etäyhteyttä ja aineisto koottiin sähköisille ilmoitustauluille.

Työpajoissa tuotettiin yhteensä 25 skenaariota, joista löytyi kahdeksan erilaista teemaa: tiedonhallinta, biohakkerointi, etäpalvelut, robotiikka – suorittavan työn automatisointi, moniammatillisuus, digiarkkitehtuuri, asiakaslähtöisyys ja asiakkaan vastuu sekä inhimillinen kohtaaminen. Tulevaisuuden osaaminen muodostui kymmenestä osaamisalueesta, jotka edelleen luokiteltiin kolmeen laajempaan luokkaan: sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen perusosaaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen erikoisosaaminen, teknologian ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen yhteinen osaaminen. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen erikoisosaamiseen sisältyy myös tietojärjestelmien ja ohjelmistojen kehittämisosaaminen.

Skenaariotyöskentelyllä saatiin alustavaa tietoa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista ja osaamistarpeista. Tätä tietoutta käytetään kehittämishankkeissa digitaalisten palvelujen kehittämisessä sekä laajemmin koulutussuunnittelussa. Tulevaisuustyöpajoissa saatiin tietoa myös skenaariotyöskentelystä ja sen soveltuvuudesta kehittämistoiminnalle.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Tieteelliset artikkelit / Scientific papers

Julkaistu

2017-05-22

Viittaaminen

Jauhiainen, A., Sihvo, P., Jääskeläinen, H., Ojasalo, J., & Hämäläinen, S. (2017). Skenaariotyöskentelyllä tietoa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista ja osaamistarpeista. Finnish Journal of EHealth and EWelfare, 9(2-3), 136–147. https://doi.org/10.23996/fjhw.61002