Skenaariotyöskentelyllä tietoa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista ja osaamistarpeista
Avainsanat:
forecasting, trends, health care, telemedicine, professional competenceAbstrakti
Kahden kehittämishankkeen tavoitteena oli tuottaa tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisista tulevaisuuksista ja tulevaisuudessa tarvittavasta osaamisesta. Tiedonhankinta toteutettiin skenaariotyöskentelynä tulevaisuustyöpajoissa. Työpajoihin osallistui yhteensä 73 henkilöä. Osallistujat työskentelivät sosiaali- ja terveydenhuollossa julkisella ja yksityisellä sektorilla, ICT-yrityksissä, koulutusorganisaatioissa sekä kolmannella sektorilla, mukana oli myös kansalaisia. Työpajoissa hyödynnettiin myös etäyhteyttä ja aineisto koottiin sähköisille ilmoitustauluille.
Työpajoissa tuotettiin yhteensä 25 skenaariota, joista löytyi kahdeksan erilaista teemaa: tiedonhallinta, biohakkerointi, etäpalvelut, robotiikka – suorittavan työn automatisointi, moniammatillisuus, digiarkkitehtuuri, asiakaslähtöisyys ja asiakkaan vastuu sekä inhimillinen kohtaaminen. Tulevaisuuden osaaminen muodostui kymmenestä osaamisalueesta, jotka edelleen luokiteltiin kolmeen laajempaan luokkaan: sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen perusosaaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen erikoisosaaminen, teknologian ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen yhteinen osaaminen. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen erikoisosaamiseen sisältyy myös tietojärjestelmien ja ohjelmistojen kehittämisosaaminen.
Skenaariotyöskentelyllä saatiin alustavaa tietoa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista ja osaamistarpeista. Tätä tietoutta käytetään kehittämishankkeissa digitaalisten palvelujen kehittämisessä sekä laajemmin koulutussuunnittelussa. Tulevaisuustyöpajoissa saatiin tietoa myös skenaariotyöskentelystä ja sen soveltuvuudesta kehittämistoiminnalle.