Hoitotyöntekijöiden näkemyksiä lääkehoidon hallintajärjestelmän tuesta ammattimaiseen ja turvalliseen lääkehoitoon
Avainsanat:
Hoitotyöntekijä, ammattimaisuus, lääkehoidon hallintajärjestelmä, tietojärjestelmä, lääketurvallisuusAbstrakti
Turvallinen lääkehoito on keskeinen osa sairaanhoitajan työtä. Turvallista lääkehoitoa on tutkittu lääkitysvirheiden avulla, mutta turvallista ja ammattimaista lääkehoitoa tukevista asioista on vähemmän aiempaa tutkimustietoa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata hoitotyöntekijöiden näkemyksiä siitä, mikä nykyisessä lääkehoidon hallintajärjestelmässä tukee turvallista ja ammattimaista lääkehoitoa. Lääkehoidon hallintajärjestelmällä tarkoitetaan kaikkia lääkehoidon antamista ja siihen liittyviä toimenpiteitä ohjaavia ja tukevia organisaation rakenteita ja käytäntöjä.
Tutkimus toteutettiin yhdessä Suomen keskussairaalassa. Aineisto kerättiin kaksoiskäännetyn Medication Administration System – Nurses Assesment Scale (MAS - NAS) -mittarin avoimen osion ja taustakysymysten avulla. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla.
Turvallista lääkehoitoa tuki säilytyspaikan asianmukaisuus, tarvikkeiden tarpeenmukaisuus, lisätiedon saatavuus lääkkeistä, sähköisen järjestelmän hyödyllisyys ja hyvä käytettävyys, potilaskohtaisten tietojen saatavuus, lääkityksen varmistusmahdollisuus, tarkistuskäytäntöjen ja lääkehoidon osa-alueestaan vastuun kantaminen. Ammattimaista lääkehoitoa tuki yhteistyössä toimiminen ja ajan tasalla pysyminen.
Tukeakseen turvallista lääkehoitoa johtajien tehtävänä on tarjota lääkkeille asianmukaiset säilytystilat ja hoitotyöntekijöiden käyttöön tarvittavat tarvikkeet sekä sellaiset välineet, että lääkityksessä tarvittavat tiedot ovat saatavilla ja lääkitys on mahdollista varmistaa. Tarkistuskäytännöt tulee ottaa käyttöön ja varmentaa, että kaikki tuntevat lääkehoidon vastuunsa. Sähköisen järjestelmän hyvä käytettävyys ja hyödyllisyys hoitotyöntekijöille on keskeistä turvalliselle lääkehoidolle. Ammattimaista lääkehoitoa vahvistavat tiedon jakaminen ja esimiesten kannustus yhteistyössä toimimiseen, kouluttautumiseen ja aktiiviseen tiedonhakuun.
Lataukset
Viittaaminen
Copyright (c) 2020 Finnish Journal of eHealth and eWelfare
Tämä työ on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.