Artikkelikutsu

2017-03-13

Suomen Queer-tutkimuksen seuran vertaisarvioitu lehti kutsuu artikkeleita ja puheenvuoroja SQS- lehden erikoisteemanumeroon

QUEER-BIOETIIKKA JA BIOPOLITIIKKA

Michel Foucault’n erittelemästä biopolitiikasta tai sen uudelleen teoretisoinneista (vrt. esim. Giorgio Agamben, Michael Hardt & Antonio Negri, Achille Mbembe, Dominique Memmi) ammentavaa tutkimusta tehdään tänä päivänä eri tieteenaloilla erilaisiin tarkoituksiin. Sitä on sovellettu kuvaamaan ajassamme vaikuttavia ilmiöitä ja hallinnan tapoja. Käsitettä hyödynnetään analyyttisesti muun muassa bioteknologian murroksen, uusliberalismin, kapitalismin ja poliittisen väkivallan muotojen tarkastelussa. Queer-näkökulmat (esim. Mel Y. Chen, Jin Haritaworn & Riley Snorton, Jasbir Puar, Dean Spade) bioetiikkaan ja biopolitiikkaan ovat kiinnittäneet kriittistä huomioita tapoihin, joilla sukupuolta, seksuaalisuutta, rotua ja vammaisuutta koskevat normit kytkeytyvät taloudellisiin ja kansallisiin ideologioihin. Queer- tutkimuksellisia näkökulmia biopolitiikan ja bioetiikan haastamiseen tarvitaan enemmän erityisesti biolääketieteen ja bioteknologian kysymyksissä. Haasteeseen vastaa esimerkiksi bioetiikkaa radikaalisti uudelleen käsitteellistävä queer-bioetiikka, joka keskittyy lesboihin, homoihin, biseksuaaleihin, trans- ja queer-henkilöihin sekä intersukupuolisiin liittyviin bioeettisiin kysymyksiin. Sellaisia ovat esimerkiksi kysymykset sukupuolen korjaamisprosessia (trans) ja sukupuolen määräytymistä (intersukupuoliset) koskevista juridis-medikaalisista käytänteistä tai samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta avusteiseen lisääntymiseen. Queer-bioetiikka pyrkii haastamaan kriittisesti sukupuolen ja seksuaalisuuden kulttuuris-historiallisesti muotoutuneita ja uudelleentuotettavia määritelmiä. Alan pioneerien Lance Wahlertin ja Autumn Fiesterin mukaan queer-bioetiikka on myös moraaliteoria: se pyrkii paitsi nimeämään myös korjaamaan bioetiikan epäoikeudenmukaisuutta tuottavia käsityksiä sukupuolesta ja seksuaalisuudesta.

Kutsumme queer-bioetiikka ja biopolitiikka –teemanumeroon teoreettisia, metodologisia ja aineistoihin keskittyviä kirjoituksia, jotka keskittyvät ajankohtaisiin kysymyksiin biopolitiikan ja bioetiikan queer-näkökulmista. Artikkelien tutkimuskysymykset voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin teemoihin:

- Biopolitiikan uudelleen käsitteellistäminen/haastaminen

- Biopolitiikan ja bioetiikan kytkökset

- Biopolitiikka/bioetiikka globalisoituvissa/kulttuurisissa/geopoliittisissa konteksteissa

- Biopolitiikka/bioetiikka ja reproduktio

- Synteettisen biologian pervo bioetiikka ja biopolitiikka

- Epätyypilliset/ei-normatiiviset /mahdolliset ruumiit

- Pervot bioteknologiat ja biotulevaisuudet

- Intersektionaalisuus pervossa bioetiikassa ja biopolitiikassa

- Pervo bioetiikka ja biopolitiikka posthumanistisessa etiikassa (esim. ilmasto- oikeudenmukaisuus)

Kokonaiset artikkelikäsikirjoitukset lähetetään 15.5.2017 mennessä SQSJ:n julkaisuportaalin kautta  Tekstit voivat olla joko englannin-, suomen- tai ruotsinkielisiä. Artikkelien lisäksi toivomme teemaan liittyviä keskusteluja/esseitä, puheenvuoroja, arvosteluja ja taidetta.

Teemanumeron toimittajat Lotta Kähkönen (lotkah(a)utu.fi) ja Tiia Sudenkaarne (tiijun(a)utu.fi) vastaavat numeron sisältöä koskeviin kysymyksiin. Julkaisuportaaliin ja siihen liittyvissä teknisissä kysymyksissä auttaa toimitussihteeri Annu Suvanto (annu.suvanto(a)gmail.com). Ilmoitamme toimitukselliseen prosessiin hyväksymisestä toukokuun loppuun mennessä. Toimitus käy huolellisesti läpi teemanumeroon tulevat tekstit ja ehdottaa parannuksia kaikkiin käsikirjoituksiin.