Raitapaitojen jäljillä
Valokuvat johtolankana köyhyyden ja lapsuuden hiljaiseen kokemushistoriaan
Abstrakti
Artikkelissa ” Raitapaitojen jäljillä: Valokuvat johtolankana köyhyyden ja lapsuuden hiljaiseen kokemushistoriaan” tutkin, mitä kansatieteelliset valokuvat voivat kertoa lasten köyhyyden kokemuksista 1920–30-luvun suomalaisella maaseudulla. Tutkimus havainnollistaa, millaisia haasteita valokuvien tulkintaan liittyy kokemushistorian näkökulmasta ja pohtii myös tutkimusprosessin vaiheiden roolia tulkinnan muotoutumisessa. Oksasen valokuvien lisäksi tutkimuksessa on hyödynnetty muun muassa hänen sanastustyöstään kirjoittamiaan keruukertomuksia, muistitietoa, aikakauden muita valokuvia sekä Ryttylän vastaanottokeskuksen henkilökunnan kokousten pöytäkirjoja.
Artikkelissa lähestyn kansatieteilijä Aino Oksasen valokuvia mikrohistorian johtolankametodin sekä kokemushistorian käsitteiden, kuten merkitysjärjestelmien, kokemustilan ja odotushorisontin, avulla. Menetelmät ohjasivat katseet kohti lasten pukeutumisen ja raitapaidan ristiriitaista historiaa aina kasvatuslaitospoikien leimaavasta puserosta muotiasuksi. Kirjoittamalla auki tutkimusprosessin tuon esiin itsereflektion tärkeyden johtolankametodin käytössä.
Tutkimuksessa tuon esiin, miten yksittäisestä valokuvasta on mahdollista päästä kiinni lapsen odotushorisontteihin ja siten myös lapsen kokemukseen. Lisäksi se kertoo raitapaidan merkitysten muutoksesta 1900-luvun eri vuosikymmeninä. Artikkeli osoittaa, miten valokuva fragmentaarisena aineistona voi johtaa hätäisiin tulkintoihin, mutta toisaalta taas valottaa valokuvan ja köyhyyden ympärille kietoutuneita hiljaisuuksia aina valokuvaajan rajausvalinnoista arkistojen saavutettavuuteen.
Asiasanat: kokemushistoria, köyhyys, lapsuus, valokuva, pukeutuminen, kasvatuslaitos