Kehitysvammaisten henkilöiden masennusoireet ja niihin yhteydessä olevat tekijät

Kirjoittajat

  • Britta Sohlman
  • Matti Mäkelä
  • Rauha Heikkilä
  • Päivi Nurmi-Koikkalainen,

Abstrakti

Suomessa on tehty vähän tutkimusta kehitysvammaisten henkilöiden masennusoireiden esiintyvyydestä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, kuinka paljon kotihoidon ja kehitysvammapalvelujen kehitysvammaisilla asiakkailla esiintyy masennusoireita ja mitkä tekijät ovat yhteydessä masennusoireisiin.  

Tutkimusaineisto muodostettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuosien 2013–2019 RAI-tietovarannoista. Kotihoidon RAI-tietovarannosta poimittiin asiakkaat, joilla oli RAI-arvioinnissa kirjattu jokin kehitysvammadiagnoosi. Näitä asiakkaita oli 989. Kehitysvammapalveluissa käytössä on interRAI-ID-väline, jolla arvioituja asiakkaita oli 889. Masennusoireita arvioitiin RAI:n masennuksen oiremittarilla (Depression Rating Scale, DRS).  

Kotihoidon kehitysvammaisista asiakkaista 14,5 prosentilla ja kehitysvammapalvelujen asiakkaista 41,7 prosentilla oli masennusoireita (DRS≥3). Sekä kotihoidon että kehitysvammapalvelujen koko aineistoissa masennusoireisiin yhteydessä olevia tekijöitä olivat naissukupuoli, vetäytyminen kiinnostuksen kohteista, ristiriidat perheen tai ystävien kanssa, päivittäinen kipu, haastava käyttäytyminen ja asuinpaikka. 

 Tämän tutkimuksen mukaan masennusoireilu on yleistä kehitysvammaisilla. Jatkossa tarvitaan lisää tutkimusta kehitysvammaisten henkilöiden masennusoireilusta ja laajemmin psyykkisestä hyvinvoinnista ja niihin vaikuttavista tekijöistä sekä auttamisen tavoista niin kotihoidossa kuin kehitysvammapalveluissa. Tämä auttaisi hoitajia kehitysvammaisten henkilöiden psyykkisen hyvinvoinnin tukemisessa. 

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2021-03-01