Hoitohenkilöstön työajan käyttö aikuispsykiatrian vuodeosastoilla yliopistosairaalassa
Abstrakti
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata hoitohenkilöstön työajan käyttöä psykiatrisessa hoitotyössä yliopistosairaalan aikuispsykiatrian vuodeosastoilla. Tutkimusaineisto kerättiin yhden yliopistosairaalan psykiatrian tulosalueen hoitohenkilöstöltä sähköisellä työajanseurantamittarilla vuosina 2017 ja 2018. Aineisto sisälsi neljä yhden viikon työajanseurantaa aamu- ja iltavuoroissa hoitohenkilöstöltä vuoden ajanjaksolla. Työntekijät merkitsivät pääasiallisen työtehtävän 15 minuutin aikajaksoissa. Aineisto kokonaisuudessaan muodostui 48176 työajan merkinnästä, ja se analysoitiin kuvailevilla tilastomenetelmillä.
Hoitohenkilöstön työajan käyttö keskittyi potilaalle lisäarvoa tuottaviin toimintoihin: välittömään ja välilliseen hoitotyön sekä kirjaamiseen. Hoitohenkilöstö käytti puolet työajastaan välittömässä kontaktissa potilaan kanssa. Välttämättömiin toimintoihin käytettiin viidesosa ja potilaalle lisäarvoa tuottamattomiin toimintoihin kymmenesosa työajasta. Nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt käyttivät laillistettuja enemmän työaikaa välittömän hoitotyön toimintoihin. Työkokemuksella oli yhteyttä erityisesti välilliseen hoitotyöhön käytettyyn työaikaan. Kokonaisvaltainen näkemys omasta työstä ja kokonaisuuden hallinta korostuivat kokeneilla työntekijöillä.
Tutkimus lisäsi tietoa psykiatrisen hoitotyön keskeisestä sisällöstä ja potilaalle lisäarvoa tuottavista hoitotyön toiminnoista. Tuloksia voidaan hyödyntää psykiatrisen hoitotyön toimintojen arvioinnissa ja suunniteltaessa toimintojen kohdentamista ammattiryhmittäin ja osaamisalueittain.