Kokemus johtamisen oikeudenmukaisuudesta ja hoitotyöntekijöiden työssä jatkamisen aikeet
Abstrakti
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata hoitotyöntekijöiden kokemusta johtamisen oikeudenmukaisuudesta ja työssä jatkamisen aikeita. Tutkimuksessa käytettiin Työterveyslaitoksen Mitä Kuuluu? -hyvinvointikyselyn aineistoa seitsemästä terveysalan organisaatiosta syksyltä 2018 ja aineisto rajattiin koskemaan hoitotyöntekijöitä (n=12932). Aineisto analysoitiin tilastollisilla analyysimenetelmillä.
Johtamisen oikeudenmukaisuutta tarkasteltiin organisaation päätöksenteon ja esimieheltä saadun kohtelun oikeudenmukaisuutena. Noin viidennes hoitotyöntekijöistä koki päätöksenteon oikeudenmukaiseksi, ja puolet koki kohtelun olevan oikeudenmukaista. Eroja ilmeni sukupuolen, iän, ammatin, työaikamuodon, vuorotyövuosien ja esimiesaseman mukaan. Taustatekijät olivat yhteydessä myös hoitotyöntekijöiden työssä jatkamisen aikeisiin. Vastaajista puolet uskoi jatkavansa työssä henkilökohtaiseen eläkeikäänsä asti.
Hoitotyöntekijät, jotka kokivat päätöksenteon ja kohtelun oikeudenmukaisena uskoivat todennäköisemmin jatkavansa työssä eläkeikään asti kuin he, jotka eivät kokeneet päätöksenteon ja kohtelun olevan oikeudenmukaista. Erityisesti kokemus esimiehen kohtelun oikeudenmukaisuudesta lisäsi todennäköisyyttä jatkaa työssä.
Johtamisen oikeudenmukaisuuden kokemuksella on tärkeä merkitys työssä jatkamisen kannalta. Päätöksenteon ja kohtelun oikeudenmukaisuus ei toteudu kaikilta osin. Johtamisen oikeudenmukaisuuteen on tärkeää kiinnittää huomiota, jotta voidaan vaikuttaa hoitohenkilöstön riittävyyteen tulevaisuudessa.