Perushoidon osaamisen ja toteutumisen arviointi erikoissairaanhoidon vuodeosastolla - hoitotyön opiskelijoiden ja hoitotyöntekijöiden näkökulma

Kirjoittajat

  • Sari Paavilainen
  • Riitta-Liisa Lakanmaa
  • Hannele Kuusisto
  • Heljä Lundgren-Laine
  • Sanna Salanterä
  • Heidi Laine

Abstrakti

Tutkimuksen tarkoituksena oli hoitotyön opiskelijoiden ja sairaan-/lähihoitajien perushoidon osaamisen ja toteutumisen arviointi erikoissairaanhoidossa vuodeosastoilla. Tätä varten kehitettiin itsearviointiin perustuva POTA – mittari (Perushoidon osaamisen ja toteuman arviointi). 

Tutkimus oli poikkileikkauksellinen kyselytutkimus, jossa käytettiin sähköistä ja paperista kyselylomaketta. Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat harjoittelussa olevat hoitotyön opiskelijat (n=38) ja sairaan-/lähihoitajat (n=96) yhdessä yliopistosairaalassa.  

Itsearvioitu perushoidon osaaminen (asteikolla 1-5) oli opiskelijoilla (ka 3,66) ja hoitajilla (ka 3,96) keskimäärin hyvää. Opiskelijoiden (ka 3,98) ja hoitajien (ka 3,95) mielestä perushoito toteutui (asteikolla 1-5) vuodeosastoilla hyvin. Hoitajan iällä ja työkokemuksella oli tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys osaamisen kokonaisarvioon. Hoitajan iällä oli tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys toteutumisen kokonaisarvioon, mutta työkokemuksella ei ollut. Opiskelijan iällä, työkokemuksella tai opintomenestyksellä ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä osaamisen ja toteutumisen arviointeihin. Tulosten mukaan näyttäisi siltä, että POTA –mittari mittaa perushoidon osaamista ja toteutumista vuodeosastoilla luotettavasti. 

Perushoidon osaamista ja toteutumista tulee jatkossa tutkia myös potilaiden itsensä, heidän läheistensä ja hoitotyön esimiesten näkökulmasta. Myös koulutusta tulee kehittää. 

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2021-09-01