Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöaikuisten kokeman vähemmistöstressin yhteys mielenterveyshäiriöihin – systemaattinen kirjallisuuskatsaus

Kirjoittajat

  • Anne Kärki Tampereen yliopisto
  • Maiju Kokko
  • Anna Liisa Aho
  • Jari Kylmä

Avainsanat:

sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, mielenterveyshäiriöt, vähemmistöstressi, systemaattinen kirjallisuuskatsaus

Abstrakti

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla on suurentunut riski mielenterveyshäiriöihin koetun vähemmistöstressin vuoksi. He kokevat ennakkoluuloja, häirintää ja syrjintää vähemmistöasemansa takia. Tässä kirjallisuuskatsauksessa kuvataan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin identifioituvien aikuisten kokemaa vähemmistöstressiä, ja sen yhteyttä mielenterveyshäiriöihin.

 

Kirjallisuuskatsaukseen valittiin 17 tutkimusta kolmesta eri tietokannasta. Tutkimusten laadunarviointi toteutettiin Joanna Briggs Instituutin laadunarviointikriteerejä käyttäen. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla.

 

Tulosten mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön kokema vähemmistöstressi lisäsi mielenterveyshäiriöitä. Ennakkoluulot, asenteet ja syrjintä lisäsivät masennusoireita, ahdistuneisuutta ja aiheuttivat muita vakavia mielenterveyshäiriöitä. Identiteetin salaaminen aiheutti vakavia mielenterveyshäiriöitä ja lisäsi riskiä vähempiarvoisuuden kokemuksesta. Sisäistetyt haitalliset ajatusmallit lisäsivät vakavia mielenterveyshäiriöitä ja riskiä sisäistettyyn itsesyrjintään. Sen sijaan avoimuus omasta identiteetistä ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöyhteisöltä saatu tuki kohensivat mielenterveyttä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että koettu vähemmistöstressi voi lisätä erilaisia mielenterveyshäiriöitä.

 

Vähemmistöstressiä on tutkittu kansainvälisesti, mutta aiheesta tarvitaan kansallista tutkimusta Suomessa. Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvasta sisäisestä syrjinnästä tarvitaan lisää tietoa, sillä yhteisön tuki on tärkeä voimavara yhteisön jäsenille ja suojaava tekijä vähemmistöstressin vaikutuksilta.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2024-09-24