Vaikeasti tavoitettavat ja piilossa olevat tutkittavat hoitotieteellisissä tutkimuksissa

Kirjoittajat

  • Eeva Harju
  • Toni Haapa
  • Minna Törnävä
  • Marja-Liisa Rissanen
  • Jari Kylmä

Abstrakti

Artikkelin tarkoituksena on tarkastella vaikeasti tavoitettavia ja piilossa olevia tutkittavia hoitotieteellisissä tutkimuksissa rekrytoinnin, aineistonkeruumenetelmien, tutkimusetiikan ja raportoinnin näkökulmista. Käsikirjoitus perustuu aikaisempaan aihealueen kirjallisuuteen ja kirjoittajien tutkimuskokemuksiin. Artikkelin tavoitteena on kuvata esimerkkitutkimusten avulla, miten näiden ryhmien erityispiirteitä voidaan ottaa huomioon tutkimuksissa.

Vaikeasti tavoitettavilla väestönosilla tarkoitetaan yksilöitä, perheitä, ryhmiä tai yhteisöjä, joita ei tunnisteta tai paikanneta tai, jotka tunnistamisesta huolimatta voivat olla haluttomia osallistumaan tutkimuksiin. Piilossa olevilla tarkoitetaan tutkittavia, joiden tarkkaa määrää on mahdotonta selvittää.

Tutkittavien rekrytoinnissa korostuu hyvä ja huolellinen suunnittelu. Aineistonkeruumenetelmien valinnassa on tarkoituksenmukaista pyrkiä monipuolisuuteen sekä tutkittavien ja tutkijan luottamuksellisen suhteen rakentumiseen. Pienikin aineisto on arvokas. Tutkimusetiikan näkökulmasta on huomiota kiinnitettävä siihen, että vaikeasti tavoitettavien ja piilossa olevien tutkittavien tutkimus kytkeytyy tiiviisti sensitiiviseen tutkimukseen. Tulosten raportointi ei sinänsä poikkea muusta tieteellisestä julkaisemisesta, jos tutkimus on toteutettu tieteellisten kriteereiden mukaisesti korkeatasoisesti.

Mikäli tutkimusta ei kohdenneta vaikeasti tavoitettaviin tai piilossa oleviin väestönosiin, heidän olemassaoloaan ei välttämättä tunnisteta, eikä heidän hoitonsa kehity.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2023-06-30