Valmistumisvaiheen sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkelaskuosaaminen – Eurooppalainen poikittaistutkimus
Avainsanat:
sairaanhoitajakoulutus, opiskelijat, valmistuminen, lääkelaskenta, osaaminenAbstrakti
Lääkelaskuosaaminen on oleellinen osa turvallista lääkehoitoa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida valmistumisvaiheessa olevien sairaanhoitajaopiskelijoiden lääkelaskuosaamista ja analysoida siihen yhteydessä olevia tekijöitä kuudessa Euroopan maassa (Espanja, Irlanti, Islanti, Liettua, Saksa ja Suomi).
Tutkimus toteutettiin poikkileikkaustutkimuksena. Aineisto kerättiin 5/2018–3/2019 välisenä aikana 45 oppilaitoksesta valmistumisvaiheessa olevilta sairaanhoitajaopiskelijoilta (n=1796, vastausosuus 49%) strukturoidulla kyselylomakkeella,
johon sisältyi taustatekijöitä kartoittavia kysymyksiä ja kaksi lääkelaskua. Kumpikin lääkelasku käsitteli suun kautta otettavia lääkkeitä. Aineisto analysoitiin logistisella binomiaalisella mallilla.
Suurin osa opiskelijoista oli naisia ja opiskelijoiden keski-ikä oli 25,5 vuotta. Lähes kaikki opiskelijat laskivat tablettilääkelaskun oikein (Suomessa 99% vastanneista) ja noin kolmeneljäsosaa opiskelijoista laski myös nestelääkelaskun oikein (Suomessa 87% vastanneista). Oikein laskettujen laskujen määrissä oli maiden välillä tilastollisesti merkitseviä eroja. Kaikkien vastaajien osalta ikä, aikaisempi terveysalan tutkinto
ja tyytyväisyys koulutukseen olivat yhteydessä oikein laskemiseen. Suomen vastaajien osalla
yhdelläkään taustatekijällä ei todettu yhteyttä oikein laskemiseen.
Lääkelaskuosaamisessa oli vaihtelua, joka pahimmillaan saattaa johtaa potilasturvallisuuden heikkenemiseen. Lääkelaskuosaamista on tärkeää tutkia myös työuran edetessä.