Terveydenhoitajien ja psykiatristen sairaanhoitajien kokemukset IPC-menetelmäohjauksesta koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa
Avainsanat:
kouluterveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto, interpersoonallinen ohjaus, menetelmäohjaus, terveydenhoitajatAbstrakti
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata terveydenhoitajien ja psykiatristen sairaanhoitajien kokemuksia IPC (interpersonal counseling) -menetelmäohjauksesta koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Tutkimus tuotti uutta tietoa terveydenhoitajien ja psykiatristen sairaanhoitajien ammatillisen osaamisen ja IPC-menetelmäohjauksen kehittämiseksi.
Tutkimus toteutettiin laadullisena, kuvailevana tutkimuksena. Aineisto kerättiin teemahaastatteluilla yhden suuren kaupungin koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa työskenteleviltä terveydenhoitajilta (n=9) ja psykiatrisilta sairaanhoitajilta (n=2) lokakuun 2021 ja maaliskuun 2022 välisenä aikana. Haastateltavat olivat osallistuneet IPC-koulutukseen, hyödyntäneet IPC-menetelmää työssään ja osallistuneet IPC-menetelmäohjaukseen. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä.
Terveydenhoitajien ja psykiatristen sairaanhoitajien kokemuksia IPC-menetelmäohjauksesta koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa kuvasivat 1) yhteisöllisyyden edistämiseen vaikuttavat tekijät menetelmäohjauksessa, 2) omien työtapojen kehittäminen menetelmäohjauksessa saatavien tietojen avulla, 3) menetelmäohjauksen vaikutukset työn mielekkyyteen ja merkityksellisyyteen sekä 4) käytännön toteutuksen onnistumiseen vaikuttavat tekijät menetelmäohjauksessa.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että menetelmäohjaus on tarpeen uuden työmenetelmän implementoinnissa osaksi hoitotyötä. Tuloksia voidaan hyödyntää terveydenhoitajien ja psykiatristen sairaanhoitajien ammatillisen osaamisen vahvistamisessa nuorten mielenterveyden edistämiseksi sekä IPC-koulutuksen ja menetelmäohjauksen kehittämisessä.