Hoitotyön johtajien kokemuksia sosiaalisesta tuesta johtamistyölle sairaalaorganisaatiossa

Kirjoittajat

  • Heli Peltomäki
  • Suvi Kuha
  • Outi Kanste

Avainsanat:

hoitotyön johtajat, johtaminen, sairaalat, sosiaalinen tuki

Abstrakti

Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata hoitotyön johtajien kokemuksia sosiaalisesta tuesta johtamistyölle sairaalaorganisaatiossa. Tutkimus toteutettiin laadullisena, kuvailevana haastattelututkimuksena. Aineisto kerättiin etäyhteydellä puolistrukturoituina yksilöhaastatteluina kesä-lokakuussa 2021 yhden keskussairaalan hoitotyön lähi- ja keskijohdossa työskenteleviltä johtajilta (n=20). Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä induktiivisesti.

Tulosten mukaan hoitotyön johtajien kokemukset sosiaalisesta tuesta johtamistyölle sairaalaorganisaatiossa muodostuivat sairaalaorganisaatiosta saadusta tuesta, sairaalaorganisaation ulkopuolisesta tuesta, työyhteisöstä saadusta tuesta, sosiaalisen tuen tarpeen subjektiivisuudesta sekä sosiaalisen tuen ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Sosiaalista tukea saatiin omalta esihenkilöltä, kollegoilta, työyhteisöstä ja läheisiltä sekä organisaation tukijärjestelmistä. Tuloksissa nousi esille sosiaalisen tuen merkityksellisyys johtamistyölle ja toisaalta tuen kokeminen riittämättömänä. Hoitotyön johtajien sosiaalisen tuen tarpeet on tärkeää huomioida sekä kehittää tukijärjestelmiä ja johtamisosaamista.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että sosiaalisen tuen saatavuus, käytettävyys ja hyödynnettävyys on tärkeää tunnistaa kehittämistarpeena ja yhteisenä tavoitteena organisaatiossa. Johtajat tarvitsevat sosiaalista tukea johtamistyön tueksi vaativissa ja kompleksisissa toimintaympäristöissä, kuten sairaalaorganisaatioissa. Tuloksia voidaan hyödyntää johtamistyön tukemisessa ja johtajien työhyvinvoinnin edistämisessä sekä hoitotyön johtajien koulutuksessa.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2023-09-26