Hyvinvointialuemuutos päihdetyötä tekevien terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta
Avainsanat:
Päihdetyö, Hoitohenkilöstö, Muutos, hyvinvointialueAbstrakti
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää eräällä hyvinvointialueella päihdetyötä tekevien sairaanhoitajien ja lähihoitajien (N=7) kokemuksia hyvinvointialuemuutoksesta ennen ja jälkeen muutoksen. Aineisto kerättiin terveydenhuollon ammattilaisille kohdistetuilla teemahaastatteluilla ennen hyvinvointialuemuutosta kesä-lokakuussa vuonna 2022 ja muutoksen jälkeen helmi-huhtikuussa 2023. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysiä hyödyntämällä.
Päihdetyötä tekevät terveydenhuollon työntekijät kokivat hyvinvointialuemuutokseen ja sen valmistelutyöhön liittyvän epätietoisuuden tunnetta, joka säilyi myös muutoksen jälkeen. Työntekijät kokivat muutosprosessin irrallisena omasta työarjestaan ja sen pelättiin heikentävän niin päihdetyön hyväksi koettuja käytänteitä kuin alueellista päihdepalvelutarjontaa. Hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeen muutos nähtiin keskeneräisenä ja sen koettiin vaikuttaneen päihdepalveluiden saavutettavuuteen erityisesti siten, että yhteydenottokeinot olivat osassa kunnista heikentyneet. Vaikka muutosprosessi koettiin kuormittavaksi jo valmiiksi voimavaroja vaativassa työssä, toivottiin sen tuottavan hyötyjä tulevaisuudessa.
Tiedonkulkuun panostamisella ja informatiivisella saavutettavuudella voidaan vähentää organisaatiomuutoksissa niihin liittyvää kuormittuneisuutta niin työntekijöiden kuin päihdepalveluja käyttävien asiakkaiden keskuudessa sekä ennaltaehkäistä hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien ongelmien kasautumista.