Imeväis- ja lapsikuolleisuus lastenneuvolan diskurssina suomalaisissa sanomalehdissä – diskurssihistoriallinen näkökulma
Avainsanat:
diskurssianalyysi, imeväiskuolleisuus, lapsikuolleisuus, lastenneuvolat, sanomalehdetAbstrakti
Lastenneuvolat ovat palvelleet lapsia ja perheitä jo sadan vuoden ajan. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata lastenneuvolatyötä ja sen merkityksen rakentumista suomalaisissa sanomalehdissä. Tässä artikkelissa kuvataan imeväis- ja lapsikuolleisuuden diskurssia.
Aineisto muodostui vuosina 1922–2022 julkaistuista sanomalehtiartikkeleista (n=227), jotka kerättiin Kansalliskirjaston digitaalisesta aineistokokoelmasta. Aineisto analysoitiin diskurssihistoriallista lähestymistapaa (DHA) mukaillen.
Imeväis- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen on ollut keskeinen lastenneuvolan diskurssi, joka on esiintynyt sanomalehdissä lastenneuvolan satavuotisen historian ajan. Erityisesti diskurssi painottui 1920- ja 1930-luvuilla ja sen avulla kuvattiin ja perusteltiin lastenneuvolan toimintaa ja sen tuloksellisuutta paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Kuolleisuuden vähentäminen oli ajalle ominaista kansallista eetosta ja sitä pidettiin keskeisenä yhteiskunnan kehittymisen indikaattorina. Diskurssi on säilynyt lastenneuvolan uutisoinnissa nykypäivään saakka, ja siitä on muodostunut osa Suomen ja suomalaisuuden kansallista kertomusta.
Imeväis- ja lapsikuolleisuuden vähentämisestä on muodostunut Suomen kehittymistä ja edistyksellisyyttä kuvaava esimerkki. Sanomalehtiä analysoimalla voidaan tuottaa tietoa lastenneuvolan historiallisesta, kulttuurisesta ja sosiaalisesta merkityksestä eri aikoina ja siten lisätä ymmärrystä lastenneuvolasta ja sen merkityksestä yhteiskunnassa.