Suomen rauhantutkimusyhdistyksen kannanotto Israel-tiedeyhteistön katkaisemisesta
Suomen rauhantutkimusyhdistyksen kannanotto Israel-tiedeyhteistön katkaisemisesta
Israel-yhteistyön katkaisemista vaativa kansainvälinen liike on voimistunut, ja vaatimukset kohdistuvat myös akateemiseen yhteistyöhön. Suomessa esimerkiksi Turun yliopistossa, Aalto-yliopistossa, Tampereen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Oulun yliopistossa, Hämeen ammattikorkeakoulussa ja Taideyliopistossa on järjestetty mielenosoituksia ja osoitettu solidaarisuutta (SYL:in ja ylioppilaskuntien kannanotot) palestiinalaisille. Mielenilmauksissa on vaadittu akateemisen yhteistyön katkaisemista Israelin yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa samaan tapaan, kuin on tehty Ukrainaan hyökänneen Venäjän kanssa.
Suomen rauhantutkimusyhdistys tukee tällä kannanotolla edellä mainittuja toimia ja vaatii suomalaisia yliopistoja ja tutkimuslaitoksia lopettamaan kaiken yhteistyön israelilaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa, kunnes Israel lopettaa kansainvälisen oikeuden vastaiset sotatoimensa Gazassa ja miehittämillään alueilla ja tunnustaa palestiinalaisten lailliset oikeudet sekä Palestiinan valtion edellytyksenä oikeudenmukaiselle ja kestävälle rauhalle Lähi-idässä. Rauhantutkimusyhdistys vetoaa myös muihin tieteellisiin seuroihin ja niiden ympärillä oleviin toimijoihin, että ne jäädyttävät yhteistyön israelilaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa, kunnes nämä lopettavat kansainvälisen oikeuden rikkomisen ja ihmisoikeuksien loukkaamisen. Suomalaisista tieteellisistä yhdistyksistä tukensa vastaaville vaatimuksille ovat jo antaneet mm. Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura, Kulttuurintutkimuksen seura, Kriittisen eläintutkimuksen verkosto, Suomen queer-tutkimuksen seura, Sosiaalityön tutkimuksen seura ja Westermarck-seura.
Vaatimukset kohdistuvat yliopistoihin ja institutionaaliseen yhteistyöhön, eivät yksittäisiin tutkijoihin. Akateeminen yhteistyö israelilaisten Gazan kansanmurhaa ja Palestiinan miehitystä vastustavien tutkijoiden kanssa on jatkossakin tärkeää. Samalla kun Suomen rauhantutkimusyhdistys täten tukee laajaa kansainvälistä akateemista, israelilaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten boikottia, se korostaa, ettei boikotin tarkoituksena ole sulkea pois yhteistyötä israelilaisten tutkijoiden, opiskelijoiden ja rauhanliikkeen kanssa, joilla on ollut ja on pysyvästi tärkeä merkitys oikeudenmukaisen rauhan rakentamisessa Lähi-itään.