Pääkirjoitus: Tervetuloa seuraan ja toimitusverkostoon!

  • Juuso Ala-Kyyny Helsingin yliopiston kirjasto

Abstrakti

Uuden vuosikymmenen kynnyksellä on hyvä kerrata perusasiat: Mitä varten Suomen Tieteellinen Kirjastoseura (STKS) – ja sen siipien suojissa Signum-lehti – on olemassa? Vastausta voi etsiä tämän numeron artikkelista, jossa uusi hallitus esittäytyy ja kertoo näkemyksiään. Aloittelevana päätoimittajana ammennan myös julkilausutusta informaatiosta eli seuran verkkosivuilta, joilta poimin neljä pääpointtia.

Ensinnäkin STKS on kirjasto- ja tietopalvelualan äänitorvi, joka ”tekee tunnetuksi” – eli tekee näkyväksi ja pitää esillä – ”kirjastojen merkitystä luovuuden ja tuottavuuden perustana sekä välttämättömänä osana koulutusta ja tutkimusta”.

Toiseksi STKS toimii äänitorvena myös virallisemmassa, poliittisia linjauksia ja toimintatapoja muovaavassa merkityksessä: seura ”antaa lausuntoja kotimaisista kirjastoasioista ja vaikuttaa kansainvälisesti tieteellisten kirjastojen toimialueella”.

Kolmanneksi STKS tarjoaa ”mahdollisuuden verkostoitua” eli tutustua kollegiaalisissa merkeissä muihin alalla työskenteleviin ja jakaa tietoa. Verkostoitumisen
mahdollisuuksiahan on maailma täynnä; stks:n erityisyytenä on koota kirjasto- ja tietopalvelualaa laajasti yhteen.

Neljänneksi STKS tukee ”muutoksen hallintaa muuttuvassa toimintaympäristössä ja omassa työssä”. Täydennyskoulutukset ovat stks:n toiminnan kovaa ydintä ja toimintaa, jolle on tarvetta myös jatkossa – tarkatkaapa vain, miten sanat tulevaisuus, muutos ja murros esiintyvät uuden hallituksen esittelyjutussa.

Osasto
Artikkelit
Julkaistu
huhti 28, 2020
Viittaaminen
Ala-Kyyny, J. (2020). Pääkirjoitus: Tervetuloa seuraan ja toimitusverkostoon!. Signum, 52(1), 3–4. https://doi.org/10.25033/sig.91950