Kirjoituskutsu: Queeria elämää kertomassa
Kutsumme teemanumeroomme tekstejä referee-artikkeleista monenlaisiin tutkimuksellisiin teksteihin, kuten esseisiin, puheenvuoroihin, kritiikkeihin tai haastatteluihin. Myös erilaiset taiteelliset kirjoitukset ja taiteellinen tutkimus ovat tervetulleita. Toivomme mukaan esimerkiksi kirjallisuuden-, taiteen- tai kulttuurintutkimusta sekä historian, median tai viestinnän näkökulmia. Ne voivat keskittyä erilaisiin queerin elämän kertomisen ja kirjoittamisen muotoihin, kuten esimerkiksi kokemisen ja muistamisen, tunteiden ja affektien, lajirajojen rikkomisen, kulttuurisen muistin tai elämän kertomisen etiikan teemoihin.
Artikkeleissa voi keskittyä historiallisten ja nykyisten elämien, proto-queerin tai vakiintuneiden HLBTQIA+ identiteettien tarjoamiin mahdollisuuksiin, kuten myös poetiikan, tyylintutkimuksen, narratologian, vastaluennan, (oma)elämäkerronnan, autofiktion ja autoetnografian, päiväkirjojen tai muistitiedon ja muistamisen moninaiseen tutkimukseen. Otsikon queerin elämän kertomisen voi niin halutessaan ymmärtää myös kutsuna tarkastella “elämän kertomista queeristi”.
Kirjoituksissa voi käsitellä esimerkiksi seuraavia aiheita:
-
uudet tavat käsitteellistää menneisyyden / nykyhetken elämien queer-tutkimusta
-
queer-muodot ja queer muodollisena tai tyyliin liittyvänä ilmiönä
-
lajirajojen ja sukupuolirajojen ylittäminen elämäkirjoittamisessa
-
queer ajallisuus elämäkirjoittamisessa ja elämäkerronnan rakenteissa
-
autofiktio, autoetnografia ja (vähemmistöjen) elämäkerrontaan liittyvät eettiset haasteet
-
trans-teoria, kriittinen “rodun” tutkimus ja intersektionaalisuus: erilaisia tapoja ymmärtää mitä ’queer’ merkitsee puhuttaessa queer-elämästä
-
eläintutkimus ja posthumanismi sekä erilaisten elämien kytkeytyneisyys
-
kirjoitetuille elämäkerrallisille teksteille ominaiset tai erityiset queer-mahdollisuudet
Pyydämme artikkelien osalta abstrakteja (max. 300 sanaa) ja muiden tekstien osalta ideoita sähköpostitse viimeistään 30.9.2023. Valmiit tekstit palautetaan 31.1.2024 mennessä.
Abstraktit ja muut kirjoitusehdotukset voi lähettää erikoisnumeron toimittajien sähköpostiin 30.9. mennessä: Kaisa Ilmonen (kailmo(at)utu.fi) ja Joonas Säntti (joonas.s.santti(at)jyu.fi). Otathan yhteyttä meihin, jos sinulla on kysymyksiä julkaisusta.
SQS lehti ilmestyy avoimena journal-alustalla eli julkaistut tekstit tulevat heti kaikkien kiinnostuneiden luettaviksi. SQS on lähtökohtaisesti kolmekielinen, joten tekstejä voi tarjota englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi. Löydät lehden aiemmat numerot täältä: https://journal.fi/sqs/issue/archive