Kivikautinen maanviljely Suomessa

Kirjoittajat

  • Teemu Mökkönen

Abstrakti

Viimeisimpien maanviljelyn alkua käsittelevien julkaisujen mukaan Suomen vanhimmat viljojen siitepölyt ajoittuvat kivikauden lopulle noin 2500–1800 cal BC.

2000-luvulla Suomen lähialueilta on saatu runsaasti aiempaa vanhempia viljan siitepölyjen ajoituksia. Sen sijaan Suomessa vanhimman kivikautisen viljelyn tutkimustilanne ei ole juuri muuttunut sitten 1990-luvun. Tämän artikkelin ensimmäisenä tavoitteena on esitellä vanhimmat viljelyn merkit Suomesta ja Suomen lähiympäristöstä.

Toisena tavoitteena on esittää näkemys siitä, miten vanhoja maanviljelyn merkkejä Suomesta on odotettavissa. Tätä näkemystä perustellaan olemassa olevien siitepölytutkimusten lisäksi myös arkeologisessa aineistossa näkyvillä muutoksilla yhteisöjen tavoissa asua ja toimia ympäristössään.

Kivikauti sen maanviljelyn leviämistä pohjoiseen käsitellään useimmiten yhä 1980-luvulla luotujen mallien pohjalta. Baltian pohjoisosien tutkimustilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Artikkelissa pohditaan myös maanviljelyn leviämistä kuvaavien mallien soveltuvuutta nykyiseen tutkimustilanteeseen.

Tiedostolataukset

Julkaistu

2021-09-06

Viittaaminen

Mökkönen, T. (2021). Kivikautinen maanviljely Suomessa. Suomen Museo-Finskt Museum, 116, 5–38. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/suomenmuseo/article/view/110360

Numero

Osasto

Artikkelit ja katsaukset