Kirjoittajakutsu Tiedepolitiikka-lehden teemanumeroon: "Akateeminen vastarinta"
Yliopiston muutos sivistyksen kehdosta kohti yritysmaailman ihanteita on todettu lukuisissa tutkimuksissa. Yliopistomaailmaa värittävät vahvasti kilpailullisuus, suorituskeskeisyys, riittämättömyyden tunteet sekä vaatimus tieteen sovellettavuudesta. Toisaalta myös itse sivistysyliopisto on historiallisesti rakentunut patriarkaalisille, kolonialistisille ja elitistisille perustuksille. Nykypäivänä uusliberalistinen eetos rahoitus- ja julkaisuvaatimuksineen kiihdyttää näitä eriarvoistavia käytäntöjä. Tämä koskettaa kaikkia akateemisen maailman toimijoita, mutta näyttäytyy eri tavoilla eri uravaiheissa ja -asemissa. Jotta akateemisen maailman ongelmalliset rakenteet ja pahoinvointia ruokkivat mekanismit voidaan muuttaa, on epäkohtia tehtävä ensin näkyväksi.
Teemanumero käsittelee ja avaa akateemisen maailman epäkohtia ja tapoja kapinoida näitä vastaan sekä tutkimuksellisesti että kokemuksellisesti. Perinteiset tiedeartikkelit avaavat aihetta tutkimukseen pohjautuen ja muut kuin tieteelliset artikkelit voivat puolestaan käsitellä teemaa monenlaisilla kirjoittamisen tavoilla. Näitä voivat olla esimerkiksi pohdiskelevat esseet, tarinat tai runot. Muiden kuin tiedeartikkelitekstien tyylilaji saa henkiä teemaan kietoutuvia vaikeastikin sanallistettavia affekteja ja näkökulmia ja näin toimia esimerkkinä akateemisesta vastarinnasta myös muotonsa puolesta.
Teemanumerossa julkaistavat tekstityypit
Teemanumerossa julkaistaan vertaisarvioituja artikkeleita, joissa analysoidaan yliopistomaailman tilaa, akateemista kulttuuria ja vastarinnan muotoja. Vertaisarvioidut artikkelit voivat olla empiirisiä, teoreettisia, metodologisia ja käytännöllisiä tarkasteluja monenlaisten yliopistolaisten näkökulmista (esim. tutkijat, opettajat, hallintohenkilökunta, opiskelijat). Vertaisarvioituna artikkelina voidaan julkaista tutkimusartikkeleita, katsausartikkeleita ja tapaustutkimusartikkeleita. Vertaisarvioitujen artikkelien pituus on lähteineen 10–15 sivua (n. 20 000–40 000 merkkiä välilyönteineen).
Teemanumerossa julkaistaan myös muita kuin vertaisarvioituja artikkeleita, jotka käsittelevät kriittisesti akateemisia käytäntöjä ja rakenteita sekä vastarinnan muotoja. Tekstit voivat pohjautua omiin kokemuksiin tai yleisempään pohdintaan akateemisesta maailmasta. Muina kuin vertaisarvioituna artikkeleina voidaan julkaista lectioita, katsauksia ja keskustelupuheenvuoroja. Näistä etenkin keskustelupuheenvuorokategoriaan asettuvat tekstit voivat hyödyntää monenlaisia kirjoittamisen konventioita (esim. esseet, novellit, runot, jotka tuovat esiin tunteita ja kokemuksia akateemisesta arjesta sekä sen haasteista ja mahdollisuuksista, ovat mahdollisia). Kannustamme kirjoittajia miettimään, mikä tekstilaji välittäisi parhaiten oman tekstin viestiä. Muiden kuin vertaisarvioitujen artikkelien pituus on 4–12 sivua eli noin 8000–24000 merkkiä välilyönteineen.
Kirjoittamisohjeet
Rohkaisemme kirjoittajia luovaan ilmaisuun huomioiden Tiedepolitiikka -lehden yleiset kirjoittajaohjeet. Ohjeet ja eri juttutyyppien tarkemmat vaatimukset löytyvät Tiedepolitiikka-lehden verkkosivuilta (Käsikirjoitukset | Tiedepolitiikka). Haluamme, että tekstit ovat helposti lähestyttäviä, innostavia ja haastavia sekä akateemiselle että laajemmalle yleisölle.
Aikataulu- Abstraktien deadline: 10. helmikuuta 2025
- Valinnat ja tiedotus ehdotuksen jättäneille: 1. maaliskuuta 2025
- Valmiiden käsikirjoitusten deadline: 17. elokuuta 2025
- Vertaisarviointi: 18. elokuuta–10. lokakuuta 2025
- Korjattujen versioiden deadline: 30. marraskuuta2025
- Mahdollinen toinen vertaisarviointikierros: 1. joulukuuta-15. tammikuuta 2026
- Korjattujen versioiden deadline: 15. tammikuuta 2026–13. helmikuuta 2026
- Oikoluku ja taitto: helmi-maaliskuu 2026
- Teemanumeron julkaisu: 31. maaliskuuta 2026
Lähetä abstrakti
Pyydämme lähettämään abstraktin (300–500 sanaa) 10. helmikuuta 2025 mennessä osoitteeseen akateeminenkapina@gmail.com*. Vertaisarvioitavien artikkelien abstrakteissa tulee käydä ilmi tutkimusasetelma ja keskeisimmät lähteet. Muiden kuin vertaisarvioitavien tekstien abstrakteista tulee käydä ilmi tekstin pääsisältö, näkökulma ja muoto.
*Huom: Teemanumeroon tarkoitettuja abstrakteja ei lähetetä journal.fin kautta, vaan suoraan teemanumeron toimittajille edellä mainittuun sähköpostiosoitteeseen. Vasta teemanumeroon valitut tekstit lähetetään journal.fi:n kautta.
Ota askel kohti akateemista kapinaa ja liity keskusteluun!
Jos sinulla on kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä. Autamme mielellämme prosessin kaikissa vaiheissa!
Ystävällisin terveisin,
Teemanumeron toimituskunta
Minni Matikainen, Jyväskylän yliopisto, minni.s.matikainen@jyu.fi
Anni Piironen, Jyväskylän yliopisto anni.e.piironen@student.jyu.fi
Paula Silvén, Tampereen yliopisto paula.silven@tuni.fi