Väki Voimakas 2
Tutkimus ja työväenkulttuuri
DOI:
https://doi.org/10.55286/vv.159683Avainsanat:
työväenperinne, työväenkulttuuri, työläiset, työväenluokka, tutkimus, muistiot, työryhmät, ministeriöt, kaupunkikulttuuriAbstrakti
"Tämä tutkimus on laadittu opetusministeriön asettaman työväenperinnetyöryhmä III:n toimeksiannosta. Aloittaessaan työnsä lokakuussa 1985 työryhmä katsoi, että sen tehtäväksi annettujen toimenpide-ehdotusten laatimisen perustaksi tarvittiin selvitystä suomalaiseen työväenkulttuuriin kohdistuneesta tutkimuksesta. Työ aloitettiin tammikuussa 1986."
[...]
"Suomalainen työväenkulttuurin ja -perinteen tutkimus on kahden viimeisen vuosikymmenen aikana saanut osakseen kasvavaa mielenkiintoa. Yhtenä osoituksena tästä voidaan pitää alueen akateemisen tutkimuksen lisääntymistä. Tämä näkyy parhaiten kansatieteessä, jossa työväenkulttuurin ja kaupunkikulttuurin tutkimus ovat kehittyneet rinta rinnan. Suomessa työväentutkimuksen alkuun päästiin 1950-luvun lopussa ja teollisuustyöväestön tutkimukseen 1960-luvun alussa (Räsänen 1986). Samoihin aikoihin käynnistyi työväenperinteeseen kohdistuva tallennustoiminta. Kaikenlaisen perinteen arvostaminen ja elvyttäminen, joka alkoi 1960-luvun lopulla, laajeni käsittämään myös suomalaisen työväenkulttuurin tutkimuksen kymmenisen vuotta myöhemmin. Tämä ei ollut, kuten Matti Räsänen on todennut, suinkaan vain Suomeen rajoittunut ilmiö (1987)."
[...]
"Työväenliikkeessä virinnyt kiinnostus työväenkulttuuriin ja -perinteeseen on myös heijastunut valtiovallan toimenpiteisiin. Vuonna 1980 eduskunta osoitti ensi kerran määrärahan kansatieteellisiä työväenkulttuurin kokoelmia ja kenttätöitä varten. Vuodesta 1981 alkaen hallituksen tulo- ja menoarvioesitykseen on sisältynyt määräraha työväenperinteen tallentamiseen ja tutkimiseen. Vuonna 1980 asetti opetusministeriö myös ensimmäisen työväenperinnetyöryhmän "selvittämään työväenperinteen tallentamisen ja tutkimisen kokonaistilannetta museolaitoksessa, yliopistoissa ja korkeakouluissa sekä muissa sellaisissa yhteisöissä, joiden tehtäväalueeseen työväenperinteen tallentaminen liittyy..." (Työväenperinnetyöryhmän mietintö 1981). Työryhmä suoritti asiaa koskevan yleiskartoituksen ja esitti sen pohjalta opetusministeriölle joukon toimenpide-ehdotuksia. Niiden toteuttamista valmistelemaan ministeriö asetti vuoden 1982 lopulla toisen työväenperinnetyöryhmän. Se hahmotti tehtäväalueensa konkreettisia toimenpiteitä vaativina hankkeina ja kokosi niistä 14 kohtaa käsittävän työohjelman. Suhteessa tutkimus- ja julkaisutoimintaan tämän todettiin merkitsevän niiltä "tähän asti puuttuneiden perusedellytysten varmistamista" (Työväenperinnetyöryhmä... 1984, 31)."
[...]
"Työväenperinnetyöryhmä II:n esityksestä opetusministeriö asetti elokuussa 1985 kolmannen työryhmän, jonka tehtäväksi rajattiin tutkimus- ja julkaisutoiminta siten, että oli "kiinnitettävä erityistä huomiota tutkimuksen mahdollisuuksiin lujittaa perinteen välittymisen edellytyksiä" . Työväenperinnetyöryhmä III:n tehtäväksi tuli ensinnäkin selvittää eri tahoilla tehtävän tutkimuksen edellytykset "sekä tässä yhteydessä ne keinot, joilla voidaan edistää muidenkin kuin alan ammattilaisten harjoittamaa tutkimustyötä" . Toiseksi työryhmän tuli arvioida alueen tutkimuspoliittisen koordinoinnin tarvetta. Kolmas tehtävä oli työväenperinteeseen kohdistuvan julkaisutoiminnan edellytysten ja sen varmistamiseen liittyvien keinojen selvittäminen.
Työväenperinnetyöryhmä III päätyi toimeksiantonsa pohjalta siihen, että kaikilla sille osoitetuilla tehtävillä oli sama lähtökohta eli suomalaisen työväenperinteen tutkimukseen liittyvä yhteiskunnallinen työnjako. Kun työryhmä kuitenkin katsoi, että työväenperinteen tutkimus on Suomessa ollut vähäistä, se antoi tämän raportin tekijöiden tehtäväksi selvittää työväenkulttuuriin kohdistuneen tutkimuksen kehitysvaiheita ja nykytilaa. Työ aloitettiin tammikuussa 1986 opetusministeriön rahoittamana.
Nyt valmistuneen raportin lähtökohtana on siis työväenperinnetyöryhmä III:n selvitystyölle osoittama tehtävä, hahmottaa työväenkulttuuriin kohdistuneeseen tutkimukseen liittyvää yhteiskunnallista työnjakoa. Tätä tavoitetta olemme lähestyneet ottamalla lähtökohdaksi suomalaisen työväenkulttuurin historiallisesti muuttuvana ja kokonaisyhteiskunnallisena ilmiönä. [...]"
Lähdeviitteet
Lähdeviitteet
Vuonna 1936 ilmestynyt kutomateollisuuden työntekijöihin kohdistunut selvitys jäi ainoaksi tehdastyöläisten oloja kartoittavaksi sosiaaliseksi erikoistutkimukseksi. Se laadittiin Kutomateollisuustyöväen liiton aloitteesta työntekijöiden työ- ja elinolojen selvittämiseksi.
Kuusikymmentäluvun alun yhteiskuntatutkimuksen on katsottu vaikuttaneen jopa suomalaisen yhteiskunnan poliittiseen ja ideologiseen kehitykseen (ks. esim. Joenniemi 1978, TANDEM 1979, 403-415). Vuonna 1964 järjestetyssä "Jollaksen seminaarissa" suomalaista kommunismia tutkineet sosiologit toivat mm. esiin kansandemokraattien eristäminen ongelmallisuuden hallituspolitiikasta. Erityisen merkityksen tämä toteamus sai kome vuotta myöhemmin kun presidentti Kekkonen viittasi kiitellen Allardtin ja Littusen tutkimuksiin (ks. Kekkonen 1967, 440).
Vuoden 1956 yleislakon on nähty vaikuttaneen Paavo Seppäsen väitöskirjassa (1958) esiintyviin työläisiä koskeviin luonnehdintoihin. Kun Paavo Kolin väitöskirjassa (1955) työläiset olivat vielä "reaktiivisia" ja "uppiniskaisia", saivat he jo Seppäsen työssä "hyvän työntekijän" roolin arvostellessaan mm. tehtaan toimintaa (ks. Eskola 1973, 310).
Elämäntapa-käsitteen erilaisista määritelmistä ks. esim. Allardt 1986, 9, 13; Eskola 1985, 166; Kasvio 1982, 2; Roos 1985, 31, 52, 1986, 37-40.
Työväen Muistitietotoimikunnan ensimmäinen keräys käynnistyi v. 1960. Sen kohteena oli työväen koko elämänpiiri. Ensimmäistä keräystä seurasivat vuosiin 1917-1918, 1920-lukuun, 1930-lukuun ja toisen maailmansodan aikaan kohdistuneet keräykset. Muistitietomateriaalia on julkaistu toimikunnen sarjassa. Siinä ovat ilmestyneet Aatteet ja vaatteet (1964), Aatteet ja aseet (1967), Aatteet ja asenteet (1973), Jako kahteen (1975), Näin teki osuuskauppaväki (1977), Lapuan laki vai kansanvalta (1981), Kotirintaman kahdet kasvot (1986).
Esimerkkinä voidaan mainita II Työväen Kulttuuripoliittiset päivät Lappeenrannassa v. 1972.
Etenkin Työväen Sivistysliiton Aikamerkki-lehdessä pohdittiin työväenkulttuurin olemusta. Kirjoittajina esiintyivät mm. Urpo Harva ja Olavi Hurri.
Toimikuntaa koskevat tiedot on saatu Tero Tuomiston laatimasta käsikirjoituksesta: TSL:n työväenliikkeen historian toimikunnan vaiheita, tehtäviä ja tavoitteita. Käsikirjoitus on päivätty 15.1.1980.
Julkaisusarjassa ovat ilmestyneet seuraavat oppaat: 1. Perusjärjestön arkistonhoidon opas. Joensuu 1983, 2. Perusjärjestön historiikin laatimisen opas. Joensuu 1982. 3. Muistitiedon tallentajan opas. Joensuu 1981. 4. Teemme näyttelyn. Opas näyttelyiden tekijöille. Kiikkala 1983.
PM TSL:n työväenliikkeen historian tutkimusryhmän ja työväenliikkeen keskusjärjestöjen edustajien yhteisestä neuvottelutilaisuudeta 3. huhtikuuta 1974. Keskusjärjestöjen edustajina paikalla olivat Sakari Kiuru (TSL), Olavi Hurri (KK), Jussi Pikkusaari (TSL) ja Aimo Kairamo (SDP). (Pöytäkirjan kopio Jorma Kalelan hallussa).
Heikki Lempa on tiivistänyt 1960-luvulla käytyä keskustelua historiasta seuraavalla tavalla: "Akateemisen historiankirjoituksen suhde yhteiskunnalliseen tiedostamiseen muuttui silloin itsestään selvyydestä ongelmaksi. Teknistyvälle, kybernisoituvalle suomalaiselle yhteiskunnalle ei näyttänyt olevan enää välttämätöntä puolustaa tai kritisoida olemassaoloaan historiallisesti. Vuosikymmenen historiakeskustelut voidaankin ymmärtää pyrkimykseksi löytää selityksiä kyseiseen 'ongelmaan'. Ongelman ratkaisuyritysten juonteen muodosti historian tieteellistäminen. Vanha historiankirjoitus, joka ei pystynyt vastaamaan 'uuden yhteiskunnan haasteisiin' tuli tieteellistää, saattaa ajantasalle. Arsenaalia vanhaa historiankirjoitusta vastaan tai sen kehittämiseksi pyrittiin löytämään toisaalta kritisoimalla nationalismia ja toisaalta yrittämällä löytää yhteiskuntatieteistä sopivia metodeja." (Lempa ja Silvonen 1983).
Teemaan liittyvästä englantilaisesta keskustelusta ks. John Clarke — Chas Critcher — Richard Johnson (ed.) (1979), erityisesti s. 201-253. Vastaavasta saksalaisella kielialueella käydystä keskustelusta ks. esim. Helmut Fielhauer — Olaf Bockhorn (hrsg.) (1982).
Kirjallisuusluettelo
AALTONEN, ESKO: Kuluttajat yhteistyössä. Suomen yhteisen osuuskauppaliikkeen vaiheet vuoteen 1917 ja katsaus edistysmielisen osuuskauppaliikkeen toimintaan sen jälkeen. Yhteiskuntahistoriallinen ja sosiologinen tutkimus. Helsinki 1953.
AALTONEN, ESKO: Vanhan Forssan elämää I—II. Forssa 1931-1932.
AHO, MATIAS: Ab Stockfors Oy:n puuhiomon työntekijöiden työ- ja asumisoloista Pyhtäällä vuosina 1902-1950. Turun yliopisto, monisteita. Kulttuurien tutkimuksen laitos/kansatiede. 1978.
AHPONEN, MARJA-LIISA: Sosiaaliset toimijat ja toiminnan sosiologia. Tiede ja Edistys 4 / 1983.
AHPONEN, MARJA-LIISA — JÄRVELÄ, MARJA: Maalta kaupunkiin, pientilalta tehtaaseen. Tehdastyöläisen elämäntavan muutos. Juva 1983.
AIKAMERKKI 10/1976.
ALA-KAPEE, PIRJO — VALKONEN, MARJAANA: Yhdessä elämä turvalliseksi. SAK:laisen ammattiyhdistysliikkeen kehitys vuoteen 1930. SAK I: Helsinki 1982.
ALANEN, ANTTI — HAAPALA, PERTTI: Työväenluokan synty Tampereella. Tampereen yliopiston sosiologian ja sosiaalipsykologian laitoksen tutkimuksia 37. Tampere 1979.
ALAPURO, RISTO: Marxilaisen yhteiskuntatutkimuksen linjoja Suomessa 1900-1950. Tiede & Edistys 2 / 1977.
ALAPURO, RISTO: Yhteiskuntaluokat ja sosiaaliset kerrostumat 1870-luvulta toiseen maailmansotaan. Teoksessa Valkonen, Tapani & al. Suomalaiset. Yhteiskunnan rakenne teollistumisen aikana. Juva 1980.
ALAPURO, RISTO — ALESTALO, MATTI: Konkreettinen sosiaalitutkimus. Teoksessa Alapuro Risto & al. Suomalaisen sosiologian juuret. Porvoo 1973.
ALAPURO, RISTO — ALESTALO, MATTI — HAAVIO-MANNILA, ELINA: Suomalaisen sosiologian juuret. Porvoo 1973.
ALESTALO, MATTI: Työväenluokan maailmankuva ja työväenliike. Teoksessa Kuusi, Matti & Alapuro, Risto & Klinge, Matti Maailmankuvan muutos tutkimuskohteena. Keuruu 1977.
ALESTALO, MATTI: Yhteiskuntaluokat ja sosiaaliset kerrostumat toisen maailmansodan jälkeen. Teoksessa Valkonen, Tapani & al. Suomalaiset. Yhteiskunnan rakenne teollistumisen aikana. Juva 1980.
ALLARDT, ERIK: Elämäntapa, harkinta ja muoti ihmisten valintojen perustana. Teoksessa Heikkinen, Kalle (toim.) Kymmenen esseetä elämäntavasta. Lahti 1986.
ALLARDT, ERIK: Patterns of Class Conflict of Working Class Consciousness in Finnish Politics. Teoksessa Allardt, Erik & Littunen, Yrjö (toim.): Cleavages, Ideologies and Party Systems, Contributions to Comparative Political Sociology. Transactions of The Westermarck Society, vol. X. Turku 1964 (a).
ALLARDT, ERIK: Social Sources of Finnish Communism: Traditional and Emerging Radikalism. Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen tutkimuksia, No 2811963 (a).
ALLARDT, ERIK: A Theory on Solidarity and Legitimacy Conflicts. Teoksessa Allardt, Erik & Littunen, Yrjö (toim.): Cleavages, Ideologies and Party Systems, Contributions to Comparative Political Sociology. Transactions of The Westermarck Society, vol X. Turku 1964 (b).
ALLARDT, ERIK: Traditional and Emerging Radicalism. Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen tutkimuksia, no 21/ 1963 (b).
ANDERSSON, PÄIVI: Pihlajaveden työväentalojen merkitys maaseutuväestön kontakti- ja vuorovaikutustilanteissa vuoteen 1969 asti. Jyväskylän yliopisto, etnologian laitos. Tutkimuksia 16. Jyväskylä 1983.
ANTTILA, VEIKKO: Jyväskylän Tourula. Pienyhteisötutkimus. Suomi 123:4. Helsinki 1982.
ANTTILA, VEIKKO: Yhteisötutkimus kansatieteellisenä tutkimustehtävänä. Ethnos-toimite 4. Helsinki 1982.
ASP, ERKKI - PELTONEN, MATTI: Työn sosiologia. Helsinki 1980.
ASPLUND, GUNNAR: Suomalaisen yhteiskunnan luokkarakenne. Työväen taloudellinen tutkimuslaitos. Katsaus 4, 1976.
BARRACLOUGH, GEOFFREY: Oman ajan historian suuntaviivoja. Porvoo 1973.
BLOM, RAIMO: Meitä hallitaan. Tiede ja Edistys 1/1980.
CLARKE, JOHN - CHRITCHER, CHAS - JOHNSON, RICHARD (ed.): Working-Class Culture. Studies in history and theory. Essex 1979.
DONNER, PHILIP (toim.): Äänetön pauhu. Helsinki 1986.
EENILÄ, JUKKA: Port Arthur. Turkulainen työväenkaupunginosa 1900-1920. Turun historiallisen museon vuosijulkaisu 34-35, 1970-71, Turku 1974, 5-186.
EENILÄ, JUKKA: Suomalainen työväenkulttuurin tutkimus ja sen merkitys. Teoksessa Hako, Matti (toim.) Työväenliike kulttuuritekijänä. Tampere 1969.
EENILÄ, JUKKA: Uitto ja uittotyöläiset Paimionjoen vesistössä. Varsinais-Suomen kirja 20, 1965. Turku 1965.
ENNE YRJÖ: Kansamme suurpääoman puristuksessa. Lahti 1955.
ESKOLA, ANTTI: Persoonallisuustyypeistä elämäntapaan. Juva 1985.
ESKOLA, ANTTI: Suomalaisen sosiologian uudistuminen. Teoksessa Alapuro, Risto & al. Suomalaisen sosiologian juuret. Porvoo 1973.
ESKOLA, ANTTI: Työläiset, tutkijat ja asenteet. Sosiologia 5/1971.
ESKOLA, ANTTI - TOIVIAINEN, SEPPO - ALESTALO, MATTI - ALAPURO, RISTO: Marxilainen tutkimus. Teoksessa Alapuro Risto & al. Suomalaisen sosiologian juuret. Helsinki 1973.
ESKOLA, SEIKKO: Sosiaalipolitiikka suomalaisen puolueen ohjelmassa vuonna 1906. Studia Historica Jyväskyläensia I. Jyväskylä 1962.
ERÄSAARI, RISTO - RAHKONEN, KEIJO (toim.): Työväenkysymyksestä sosiaalipolitiikkaan. Yrjö-Koskisesta Heikki Warikseen. Tapiola 1975.
FALK, PASI: Teesejä palkkatyöläisen elämäntavan muotoutumisesta. Historian päivät 6.-7.11.1982. Historiallinen Arkisto 1981. Helsinki 1983.
FIELHAUER, HELMUT - BOCKHORN, OLAF (Hrsg.): Die andere Kultur. Volkskunde, Sozialwissenschaften und Arbeiterkultur. Ein Tagungsbericht. Wien 1982.
FORSMAN, JAAKKO: Mistä syystä sosialismi levisi Suomen maalaisväestön keskuuteen. Helsinki 1912.
GRONOW, JUKKA - KLEMOLA, PERTTI - PARTANEN, JUHA (TANDEM): Demokratian rajat ja rakenteet. Tutkimus suomalaisesta hallitsemistavasta ja sen taloudellisesta perustasta. Juva 1977.
GRONOW, PEKKA: Laulukirja - Työväenlauluja kahdeksalta vuosikymmeneltä. Helsinki 1979.
GRONOW, PEKKA: TSL. Kulttuuritoiminnan opas. TSL:n kulttuuriosasto 1981.
GROUNDSTROEM, OSKAR: Helsingin työväen taloudellisista oloista. Esitelmä Kansantaloudellisen yhdistyksen kokouksessa 1894. Esitelmiä Kansantaloudellisessa Yhdistyksessä, 2 osa. Porvoo 1895.
HAAPALA, PERTTI: Muotia vai ei? - Suomalaisen yhteiskunnan sosiaalihistorian muuttuvat näkökulmat. Teoksessa Yksilö ja yhteiskunnan muutos. Juhlakirja Viljo Rasilan täyttäessä 60 vuotta. Tampere 1986 (a).
HAAPALA, PERTTI: Tehtaan valossa. Teollistuminen ja työväestön muodostuminen Tampereella 1820-1920. Historiallisia tutkimuksia 133. Vammala 1986 (b).
HAAPALA, PERTTI: Työväen historian tutkimusperinteet. Teoksessa Väki voimakas I. Työväenhistoriaa ja perinnettä. Tampere 1985.
HAAPALAINEN, EERO (toim.): Ammattiyhdistysliike Saksassa, Englannissa, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa, Suomessa ja Kansainväliset Työväenjärjestöt. I Saksa. Suomen ammattijärjestöjen Järjestökomitean toimeksiannosta. Kotka 1915.
HAATAJA, LAURI - HENTILÄ, SEPPO - KALELA, JORMA - TURTOLA, JUSSI (toim.): Suomen poliittisen työväenliikkeen historia. Joensuu 1978.
HAATANEN, PEKKA: Sosiaalihistoria. Teoksessa Alapuro, Risto & al. Suomalaisen sosiologian juuret. Helsinki 1973.
HAATANEN, PEKKA - VÄHÄTALO, KARI: Työ ja demokratia. Paperityöntekijäin asennoituminen yritysdemokratiaan. Helsinki 1973.
HAKALEHTO, ILKKA: SKP ja sen vaikutus poliittiseen ja ammatilliseen työväenliikkeeseen 1918-1928. Porvoo 1966.
HAKKILA, V. - MÄKINEN, H. L. - OITTINEN, R. H. - PAASIVIRTA, J. - POHJANMAA, A. - TANNER, V. - VARJONEN, U.: Suomen sosialidemokraattinen työväenliike 1899-1949. Helsinki 1949.
HAKO, MATTI: Työväen perinnepolitiikasta. Teoksessa Kansantaide ja perinnepolitiikka. Kansantaiteen seminaari Seinäjoella 10.-15.6.1968. Vammala 1969.
HAKO, MATTI: Työväenkulttuuri. Teoksessa Launonen, Hannu & Mäkinen, Kirsti (toim.) Folklore tänään. Hämeenlinna 1974.
HAKO, MATTI - HUHTANEN, HEIMO - NIEMINEN, MATTI (toim.): Aatteet ja aseet. Helsinki 1967.
HAKO, MATTI - HUHTANEN, HEIMO - NIEMINEN, MATTI (toim.): Aatteet ja asenteet. Helsinki 1973.
HAKO, MATTI - HUHTANEN, HEIMO - NIEMINEN, MATTI (toim.): Aatteet ja vaatteet. Helsinki 1964.
HAKO, MATTI - HUHTANEN, HEIMO - NIEMINEN, MATTI (toim.): Jako kahteen. Helsinki 1975.
HAKO, MATTI - HUHTANEN, HEIMO - NIEMINEN, MATTI (toim.): Kotirintaman kahdet kasvot. Helsinki 1985.
HAKO, MATTI - HUHTANEN, HEIMO - NIEMINEN, MATTI (toim.): Lapuan laki vai kansanvalta. Helsinki 1981.
HAKO, MATTI - HUHTANEN, HEIMO - NIEMINEN, MATTI (toim.): Näin teki osuuskauppaväki. Helsinki 1978.
HALILA, AIMO: Väinö Voionmaa. Helsinki 1969.
HARMAJA, LEO: Työväenkysymys. Valtiotieteiden käsikirja IV. Helsinki 1924.
HARMAJA, LEO: Kysymys sosiaalitilaston asemasta sosiaalihallinnossa. Sosiaalinen Aikakauskirja 3/1925.
HARVA, URPO: Järjestäytyneen työväen sivistysharrastukset. Teoksessa Työväen omaehtoinen sivistystyö. Toimittanut Työväen Sivistysliitto. Helsinki 1954.
HARVA, URPO: Työläiskulttuuri, sen luonne ja arvo. Aikamerkki 10/1969.
HEISKANEN, ILKKA: Televisio, elämäntapatutkimus ja todellisuuden määrittyminen. Teoksessa Heikkinen, Kalle (toim.) Kymmenen esseetä elämäntavasta. Lahti 1986.
HEISKANEN, ILKKA - MITCHELL, RITVA: Lättähatuista punkkareihin. Suomalaisen valtakulttuurin ja nuorisokulttuurien kohtaamisen kolme vuosikymmentä. Keuruu 1985.
HELELÄ, TIMO: Työnseisaukset ja teolliset suhteet Suomessa 1919-1939. Suomen Pankin taloustieteellisen tutkimuslaitoksen monistettuja tutkimuksia D:21. Helsinki 1969.
HENTILÄ, SEPPO: Suomen Työläisurheilu I-II. Hämeenlinna 1982, 1984.
HODGSON, JOHN H: Communism in Finland. A History of an Interpretation. Princeton, New Jersey 1967.
HOLMILA, MARJA: Työyhteisö ja elämäntapa - SAK:n elämäntapakurssikokeilun seurantatutkimus. Ei painopaikkaa, ei painovuotta.
HUHTANEN, HEIMO: Menneestä tulevaan. Tallentaja 1/1985.
HUOPAINEN, RAILI: Sorsakosken tehdasyhteisö. Hienotaetehtaan työväen työ- ja elinoloista. Turun yliopisto / Kulttuurien tutkimuksen laitos / Kansatieteen monistesarja 16. 1979.
HURRI, MERJA: Knut Kangas. Työväen musiikkimies porvarillisessa Suomessa. Tampere 1986.
HURRI, MERJA (koonnut): Työväen Musiikki Liitto 60. Tampere 1982.
HURRI, OLAVI: Työväenkulttuuri tänään. Kotiseutu 5-6/1971.
HUSU, LIISA - HONKASALO, MARJA-LIISA (toim.): Työ, nainen ja tutkimus. Tutkimuksen yhteistyöryhmän Nainen ja työ ja tasa-arvoasiainneuvottelukunta tutkimusseminaari Tvärminnessä 20.-22.10.1983. Valtioneuvoston kanslian monisteita 1984:2.
HYVÖNEN, ANTTI: SKP:n maanalaisuuden vuodet. Kuopio 1961.
HYVÖNEN, ANTTI: Suomen Kommunistinen puolue 1918-1924. Tampere 1969.
HYVÖNEN, ANTTI: Suomen vanhan työväenpuolueen historia. Kuopio 1978.
HYVÄMÄKI, LAURI: Uusimman historiamme tutkimuskysymyksiä. Teoksessa Oman ajan historia ja politiikan tutkimus. Helsinki 1967.
ILMONEN, KAJ: E-liikkeen jäsenet ja osuustoiminnan tehtävänmuutokset. Sosialistinen Politiikka 1/1983.
ILMONEN, KAJ: Jäsenet ja jäsenten liike. Tutkimus kaupan ja jäsenten suhteesta E-osuuskauppaliikkeessä osuustoiminnan alkuajoilta 1980-luvulle. Acta Universitatis Tamperensis, Ser. A Vol. 171. Tampere 1984.
JAAKKOLA, JOUKO: Tampellan työväen avustuskassatoiminta Tampereella 1860-1985. Tampere 1985.
JOENNIEMI, PERTTI: Sosiologian ensimmäinen ja toinen kentällinen: osallistuminen henkisen maanpuolustuksen suunnittelukunnan toimintaan. Rauhan- ja konfliktintutkimuslaitos. Tutkimustiedotteita No. 14. 1978.
KAIHOVAARA, PIRJO: Juurella lipun punaisen. Helsinki 1986.
KAIHOVAARA, PIRJO - NIRHAMO, ANNA-MAIJA: Kohti uutta aikaa. Työväenperinteen keruuopas. Pori 1984.
KALELA, JORMA: Työväen Sivistysliitto 1919-1979. Tutkimussuunnitelma. Helsingin yliopiston poliittisen historian laitoksen julkaisuja 2/1978.
KALELA, JORMA: Aktivistenes nostalgiske egenkultur eller agitasjon i form av kulturvirksomhet i Finland på 1980-tallet med utgangspunkt i omleggingen av Finlands AOF på 1960-tallet. Tidskrift för arbeiderbevegelsens historie 1/1982.
KALELA, JORMA: Ihmiset kirjoittavat omaa historiaansa - Paperiliiton historianhanke. Tiede ja Edistys 3/1983.
KALELA, JORMA: Näkökulmia tulevaisuuteen. Paperiliiton historia 1944-1986. Tampere 1986.
KALELA, JORMA: Taistojen taipaleelta. Paperityöläiset ja heidän liittonsa 1906-1981. Tampere 1981.
KALELA, JORMA: Työväenjärjestöjen ja työläisten oman historiantutkimuksen perinteet ja näköalat Suomessa. Teoksessa Väki voimakas I. Työväen historiaa ja perinnettä. Tampere 1985.
KALEMAA, KALEVI: Aatteen ja taiteen liitto. Suomalaisen työväenteatterin ja Työväen Näyttämöiden Liiton (1920-1980) kehityslinjoja. Tampere 1980.
KALEMAA, KALEVI: Taisteleva kritiikki. Valikoima suomalaista sosialistista kirjallisuuskritiikkiä. Helsinki 1979.
KALEMAA, KALEVI: Työväen kulttuurin linja. Aineistoa opiskeluun, keskusteluun ja linjanvetoon. Helsinki 1981.
KANERVA, UNTO: Liinatehtaalaisia ja "tehtaanmaistereita". Pellava- ja verkatehtaan työoloja ja sivistysharrastuksia viime vuosisadan jälkipuoliskolla. Tampere 1972.
Kansan Sivistysrahasto säätiö perustettu. Työläisopiskelija 1/1956.
KANERVA, UNTO: Pumpulilaisia ja pruukilaisia. Tehdastyöväen työ- ja kotioloja Tampereella viime vuosisadalla. Helsinki 1946.
KARI, J. K. & PAASIVUORI, MATTI (toim.): Ammattiyhdistysliike Saksassa, Englannissa, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa, Suomessa ja Kansainväliset työväenjärjestöt. V. Suomi I, Suomi II. Kotka 1917.
KASVIO, ANTTI: Teollisuustyö ja elämäntapa. Tutkimus kahden suuren teollisuuslaitoksen ammattitaitoisten työntekijöiden ja työn ulkopuolisen elämän kehityspiirteistä 1980-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa. Acta Universitatis Tamperensis, Ser. A vol 134. Tampere 1982.
KASVIO, ANTTI: Teollisesta vallankumouksesta työyhteiskunnan kriisiin. Työelämän muutoksen ja siihen kohdistuvan sosiaalitieteellisen tutkimuksen erittelyä. Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitos. Tampereen yliopisto Sarja C 29/1986.
KAUPPINEN, TIMO: Laivanrakentajien vaihtuvuus. Helsinki 1973.
KEKKONEN, URHO: Puheita ja kirjoituksia II. Tapiola 1967.
KEMPAS, MARTTI: Pyhä Urheilu. Vaasa 1986.
KETTUNEN, PAULI: Anoen, taistellen, neuvotellen. Veturimiesten ammattiyhdistystoiminnan kehitys vuoteen 1976. Porvoo 1976.
KETTUNEN, PAULI: Forskningläget i Finland. Julkaisussa Hentilä, Seppo & Saarinen, Hannes (red.): Forskingläget inom arbetarrörelsens historia i Norden. Material från det första nordiska seminariet för forskningen rörande arbetarrörelsens historia, hållet i Helsingfors och Lammis 25-28 april 1974. Helsingin yliopiston poliittisen historian laitoksen julkaisuja 2 (1974).
KETTUNEN, PAULI: Poliittinen liike ja sosiaalinen kollektiivisuus. Tutkimus sosialidemokratiasta ja ammattiyhdistysliikkeestä Suomessa 1918-1930. Historiallisia Tutkimuksia 138. Jyväskylä 1986.
KETTUNEN, PAULI: Sosialidemokratia ja ammattiyhdistysliike Suomessa 1918-1930. Tutkimus suomalaisesta sosialidemokratiasta työväestön sosiaalisen kollektiivisuuden kantajana.
Poliittisen historian lisensiaattitutkimus, Helsingin yliopisto 1979.
KETTUNEN, PAULI: Työväen historian tutkimus Suomessa. Teoksessa Väki voimakas I. Työväen historiaa ja perinnettä. Tampere 1985.
KETTUNEN PAULI - TURTOLA JUSSI: Arbeiterbildung und Arbeiterklasse als historisches Subjekt. Internationale Tagung der Historiker der Arbeiterbewegung. XIII. Linzer Konferenz 1977. Geschichte der Arbeiterbewegung ITH-Tagungsberichte 12. Arbeiterbewegung, Koloiale Frage und Befreiungsbewegung bis zum ende des 1. Weltkriges. Arbeiterbildung unter den Bedingungen des Kapitalismus. Wien 1981.
KETTUNEN, PAULI - TURUNEN, KIMMO: Elintilan etsintää: näkökohtia poliittisen historian historiasta Suomessa. Historiallinen Aikakauskirja 3/1976.
KILPI, 0. K.: Suomen ammatissatoimiva väestö ja sen yhteiskunnalliset luokat vuosina 1815/ 75, I Maaseutu. Väestötilastollinen tutkimus papiston väkilukutaulujen tiedoista. Taloustieteellisiä tutkimuksia XII. Helsinki 1913.
KILPI, 0. K.: Suomen ammatissatoimiva väestö ja sen yhteiskunnalliset luokat vuosina 1815/75, II Kaupungit, III Koko maa. Väestötilastollinen tutkimus papiston väkilukutaulujen perusteella. Taloustieteellisiä tutkimuksia XX. Helsinki 1915.
KILPI, SYLVI-KYLLIKKI: Suomen työläisnaisliikkeen historia. Pori 1953.
Kipinästä tuli syttyi. Muistiinpanoja Suomen Kommunistisen Puolueen 40-vuotistaipaleelta. Helsinki 1958.
KLINGE, MATTI: Vihan veljistä valtiososialismiin. Porvoo 1972.
KNOELLINGER, CARL-ERIK: Järjestösuhteet Suomen työmarkkinoilla. Porvoo 1959.
KNUUTTILA, SEPPO: Yksilö ja yhteiskunta - perinnetieteiden yhteiskunta? Ethnos-toimite 4. Helsinki 1982.
KOIVISTO, JOHAN: Suomen metallityöväenliitto 1899-1930. Helsinki 1963.
KOIVISTO, MAUNO: Sosiaaliset suhteet Turun satamassa. Sosiologinen tutkimus. Turun yliopiston julkaisuja B:60. Turku 1956.
KOLANEN, RISTO - MANNINEN, PAULI: Objektiivista vai objektivistista historiankirjoitusta - Erään tutkimusperinteen antiteesi. Poleemi 1/1977.
KOLEHMAINEN, TEUVO: Työläisurheilu Suomessa 1. Tie Koiton talolle. Keuruu 1972.
KOLI, PAAVO: Ennakkoluuloista teollisessa organisaatiossa. Sosiologinen tutkimus teollisen organisaation johtajiston ja työntekijöiden välisestä vuorovaikutuksesta ja sen eräistä sosiaalisista edellytyksistä. Sosiaalipoliittisen yhdistyksen julkaisuja 2. Porvoo 1955. Komiteamietintö valtioneuvostolle N:o 5 1930. Komitealta, joka on astettu käsittelemään kysymystä lastaus- ja purkamistyöntekijöiden työoloista.
KORTTEINEN, MATTI: Lähiö. Tutkimus elämäntapojen muutoksesta. Keuruu 1982.
KOSKIAHO, BRIITTA: Pispala, kappale suomalaisen yhteiskunnan sosiaalihistoriaa. Teoksessa Sosiaalihistorian näköaloja. Ilmajoki 1981.
KOSKIAHO, BRIITTA: Pispala toimintatutkimus. Teoreettisia ja käytännöllisiä lähtökohtia. Tampereen yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos. Tutkimuksia 47. Tampere 1978.
KOSKIAHO, BRIITTA: Yhteiskunnan muutos ja sosiaalipolitiikka. Helsinki 1986.
KOSONEN, PEKKA & AL.: Suomalainen Kapitalismi. Jyväskylä 1979.
KOSTE, TIMO: "20 perhettä". Teoksessa Bruun, Kettil - Eskola, Antti (toim.) Taloudellinen valta Suomessa. Helsinki 1969. KSL:n toiminnan suuntaviivat 1983-1986. Moniste. Kulttuurin muutos teollistuvassa Suomessa. Valtion humanistisen toimikunnan esitys monitietoiseksi painopisteohjelmaksi. Suomen Akatemia. Helsinki 1975.
KURKELA, VESA: Taistojen tiellä soiteltiin - ja soiton tahdissa tanssittiin. Varkautelaiset työväeniltamat ja niiden musiikki työväen osakulttuurin kaudella. Työväenmusiikkiinstituutin julkaisuja 2. Jyväskylä 1983.
KURKELA, VESA: Tanhuten valistukseen. Musiikkikasvatus ja perinnetyö Suomen Demokraattisessa Nuorisoliitossa. Työväenmusiikki-instituutin julkaisuja 5. Helsinki 1986.
KURKELA, VESA: Valistusjuhlaa ja kansanhuvia. Työväentalojen iltamien kahdet kasvot. Kulttuurivihot 4/1984.
KUUSINEN, 0. W.: Suomen vallankumouksesta - Itsekritiikkiä. Pietari 1919.
LAAKKONEN, VESA: Työntekijä ja teknillinen uudistus. Suomalainen Suomi 9/1958 (a).
LAAKKONEN, VESA: Työntekijä ja teknillinen uudistus. The worker and the technical change. Summary. Sosiaalipoliittisen yhdistyksen tutkimuksia 5. Porvoo 1958 (b).
LACKMAN, MATTI: Taistelu talonpojasta. Suomen Kommunistisen Puolueen suhde talonpoikaiskysymykseen ja talonpoikaisliikkeisiin 1918-1939. Oulu 1985.
LAINE, Y. K.: Suomen poliittisen työväenliikkeen historia I-III. Helsinki 1945, 1946.
LAPPALAINEN, JUSSI: Punakaartin sota I-II. Helsinki 1981.
LEIMU, PEKKA: Forssa - elämää tehtaan pillin mukaan. Museovirasto, Työväenkulttuurin projektin julkaisu 2. Helsinki 1983.
LEHEN, TUURE: Kommunismin joukkovaikutuksen syyt. Erään tieteen tarkastelua. Tampere 1961.
LEHEN, TUURE: Punaisten ja valkoisten sota. Kuopio 1967.
LEMPA, HEIKKI - SILVONEN, JUSSI (toim.): Keskustelunavauksia suomalaiseen historiankirjoitukseen ja historiakritiikkiin. Helsinki 1983.
LIIKANEN, ILKKA - SALLAMAA, KARI: Palmgrenin linja - Palmgrenin työ. Oulun yliopiston kirjallisuuden laitoksen julkaisuja 4. Oulu 1982.
LILJA, KARI: Työelämän tutkimuksen kehityspiirteitä Suomessa. Tiede & Edistys 1/1979.
LILJA, KARI - TAINIO, RISTO: Sociological Research in the Area of Working life in Finland. Proeedings of the Vaasa School of Economics. Reprint series no 22 Business Administration 6. Vaasa 1979.
LITTUNEN, YRJÖ: Aktiivisuus ja radikalismi. Politiikka 41/1960.
LUOKKAPROJEKTI: Luokat ja hegemonia Suomessa. Tiede ja Edistys 3/1984 (a).
LUOKKAPROJEKTI: Suomalaiset luokkakuvassa. Jyväskylä 1984 (b).
LYYTINEN, EINO: Työväen pankki - STS ja sen edeltäjät 1909-1984. Helsinki 1983.
MANNINEN, PAULI: Raatajia vai raivaajia. Suomen maatalousväestön rakennemuutoksen yhteiskunnallis-poliittiset ulottuvuudet vuosisadan vaihteesta talvisotaan tilasto- ja tutkimuskriittisesti tarkasteluna. Poliittisen historian pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopisto 1983.
MATHESON, DAVID K.: Ideology, Political Action and the Finnish Working Class. A Survey Study of Political Behavior. Commentationes Scientiarum Socialium 10/1979.
MATTINEN, MAIRE: Teolliset ympäristöt. Teollisuusympäristöjen dokumentointi, tutkimus ja suojelu Suomessa. Helsinki 1985.
METSÄNKYLÄ, ANTTI - YLIAHO, TIMO: Työväenkulttuurin tutkimus ja tallennus. Helsinki 1984.
MYLLY, JUHANI: Poliittisen historian tutkimusprojektit ja kokoelmat. Turun yliopisto, Poliittinen historia. Julkaisu C:20 1983.
MÄKELÄ, KLAUS: Kulttuurisen muuntelun yhteisöllinen rakenne Suomessa. Sosiologia 4, 1985.
NEVALAINEN, EINO: Työväenluokan asema vv. 1909-1954. Kommunisti. Erikoisnumero 3/1955
NIEMINEN, MATTI - SUONOJA, KYÖSTI: Kirjatyöntekijöiden Liiton historia. Jyväskylä 1977.
NOUSIAINEN, JAAKKO: Kommunismi Kuopion läänissä. Ekologinen tutkimus kommunismin joukkokannatukseen vaikuttavista tekijöistä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Joensuu 1956.
NURMI, VIRPI: Skinnarvikin lasitehdas - puhallettua ikkunalasia. Scripta Ethnologica 26. Turun yliopiston kansatieteen laitoksen julkaisuja. Turku 1969.
OITTINEN, R. H.: Työväenkysymys ja työväenliike Suomessa. Lappeenranta 1948.
OITTINEN, R. H.: Työväenliikkeen kulttuuripoliittiset tavoitteet. Teoksessa Työväen omaehtoinen sivistystyö. Toimittanut Työväen Sivistysliitto. Helsinki 1954.
OKSANEN, JAAKKO: 50 vuotta paperityöntekijöiden järjestötoimintaa. Helsinki 1957.
PAASIVIRTA, JUHANI: Suomen itsenäisyyskysymys I-II. Porvoo 1947, 1949.
PAASIVIRTA, JUHANI: Suomen poliittisen työväenliikkeen kehitys. Porvoo 1949.
PAASIVIRTA, JUHANI: Suomi vuonna 1918. Porvoo 1957.
PAASIVIRTA, JUHANI: Työväenliike yleiseurooppalaisena ilmiönä I-II. Turku 1953, 1955.
PAAVILAINEN, 0: Professori Hannes Gebhard ja Tilattoman väestön alakomitea. Teoksessa Yhteisvoimin. Julkaisu Hannes Gebhardin 60-vuotispäiväksi, Pellervon kirjasto 41. Helsinki 1924.
PALMGREN, RAOUL: Joukkosydän I-II. Vanhan työväenliikkeen kaunokirjallisuus. Porvoo 1966.
PALMGREN, RAOUL: Kapinalliset kynät Itsenäisyydenajan työväenliikkeen kaunokirjallisuus. Juva 1983-1984.
PALMGREN, RAOUL: Proletaarinen kulttuuri - Työväenkulttuuri - Edistyksellinen kulttuuri. 1940-luku 9/1945.
PALMGREN, RAOUL: Työläiskirjallisuus (Proletaarikirjallisuus). Kirjallisuus- ja aatehistoriallinen käsiteselvittely. Porvoo 1965.
PALONEN, KARI: Politiikan tutkimuksen esteet ja mahdollisuudet valtio-opissa. Tulkintaa suomalaisen valtio-opin tieteen ja yhteiskuntakäsityksen muutoksista väitöskirjojen taustaa vasten. Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitoksen tutkimuksia. Sarja A N 48/1978.
PELTONEN, EEVA: Oodi hellapoliisille - miehen ja naisen suhde suomalaisessa sosiologiassa. Uudistuva ihmiskunta 3/1986.
PELTONEN, ULLA-MAIJA: Työväen muistitieto ja perinne. Selvitys työväen muistitiedon ja perinteen sisältöanalyysin malliksi. Helsinki 1985. Perusjärjestön Arkistonhoidon opas. Joensuu 1981.
PIILONEN, JUHANI: Vallankumous kunnallishallinnossa. Helsinki 1982.
PORNA, ISMO (toim.): Kulttuuri työväenluokan aseena. Tampere 1971.
PÄLSI, SAKARI: Tukkimetsistä ja uittopuroilta. Helsinki 1923.
RANTALAIHO, LIISA - KORVAJÄRVI, PÄIVI: Toimistoautomaatio ja toimistotyö. Tampere 1984.
RASILA, VILJO: Kansalaissodan sosiaalinen tausta. Helsinki 1968.
RASILA, VILJO: Teollistumiskauden muuttoliikkeet. Mikrohistoriallinen tutkimus Tampereelta. Tampere 1983.
RASTAS, PERTTU: Kulttuuri ja vapauden politiikka. Pori 1982.
RAUHALA, URHO: Suomalaisen yhteiskunnan sosiaalinen kerrostuneisuus. Helsinki 1966.
RAUTIO, YRJÖ: Kommunismin monet kasvot suomalaisessa sosiologiassa. Tampereen yliopiston sosiologian ja sosiaalipsykologian laitoksen tutkimuksia 35/1978.
REUNA, RISTO: Puutyöläisten historia I. Puutyöläisten k8skitetty järjestötoiminta teollistumisen sosiaalista taustaa vasten 1800-luvulta vuoteen 1930. Helsinki 1984.
REUNA, RISTO: Puutyöläisten historia II. Puutyöläiset ja heidän liittonsa työmarkkinoilla 1931-1973. Espoo 1985.
RIIHINEN, OLAVI - HENTILÄ, KALEVI - ROOS, JEJA-PEKKA: Rautatieläisten liiton historia. I osa. Vaikeat vuosikymmenet. Kehitys vuoteen 1930. Tapiola 1975.
RIIHINEN, OLAVI - HENTILÄ, KALEVI - ROOS, JEJA-PEKKA: Rautatieläisten liiton historia II. Kasvun aika. Vuodet 1930-1971. Tapiola 1975.
RINNE, ANTERO: Onko olemassa erityinen työläiskulttuuri. Kansansivistysopillisen yhdistyksen vuosikirja 1945.
RINTA-TASSI, OSMO: Kansanvaltuuskunta punaisen Suomen hallituksena. Helsinki 1986.
ROMMI, PIRKKO: Yrjö-Koskisen linja. Myöntyväisyyssuunnan hahmottuminen suomalaisen puolueen toimintalinjaksi. Lahti 1964.
ROOS, J. P.: Elämäntapaa etsimässä. Tutkijaliiton julkaisusarja 34. Jyväskylä 1985.
ROOS, J. P.: Elämäntapateoriat ja suomalainen elämäntapa. Teoksessa Heikkinen, Kalle (toim.) Kymmenen esseetä elämäntavasta. Lahti 1986.
ROOS, J. P. - ROOS, BARBARA: The way of life in social change. A comparative study. A revesited research pian for the years 1977-1980. Research project on "The Way of Life in Social Change". Working Papers 1 1977.
RÄSÄNEN, MATTI: Die Entstehung der Arbeiterkultur in Finland. Acta Ethnographica 1987.
RÄSÄNEN, MATTI: Kansa kaupungissa. Kansatieteellisen kaupunkitutkimuksen teoreettismetodisista lähestymistavoista. III suomalais-neuvostoliittolainen kansatieteellinen symposiumi Lappeenrannassa 2.-6.6.1986. Moniste 1986.
SAARINEN, EMIL (ARVID LUHTAKANTA): Suomen punakaarti. Kulju-Tampere 1939. SAK:n kulttuuripoliittinen ohjelma. Hyväksytty SAK:n XII edustajakokouksessa 14.-17.6.1981.
SALKOLA, MARJA-LEENA: Työväenkaartien synty ja kehitys punakaartiksi I-II. Helsinki 1985.
SALOMAA, ERKKI: Ammattiyhdistystietouden kirja. Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliiton julkaisusarja No 13. Helsinki 1947.
SALOMAA, ERKKI: Rakentajat eilen ja tänään. Helsinki 1959.
SALOMAA, ERKKI: Suuri Raha & Isänmaa Co. Kuopio 1961.
SALOMAA, ERKKI: Tavoitteena kansanvalta. Kuopio 1964.
SALOMAA, ERKKI: Työväenliike ja Suomen itsenäisyys. Helsinki 1967.
SAPPINEN, EERO: Friitalan nahkatehtaan työntekijän työstä ja elinoloista vuosina 1892 -1939. Turun yliopisto. Kulttuurien tutkimuslaitos. Kansatiede. Monisteita 8 1974.
SAUNIO, ILPO: Veli sisko kuulet kummat soitot - Työväenlaulut eilen ja tänään. Pori 1974.
SAUNIO, ILPO - TUOVINEN, TIMO: Edestä aattehen - Suomalaisia työväenlauluja 1890-1939. Helsinki 1978.
SAUNIO, ILPO (toim.): Laulu ottaa kantaa. Aineistoa 1970-luvun laululiikkeestä. Helsinki 1983.
SAVOLA, MATTI: Lakko työelämän ristiriitana. Tutkimus suomalaisen yhteiskunnan lakoista. Porvoo 1969.
SCHOULTZ, JARL von: Bidrag till belysande av Finlands socialdemokratiska partis historia I. Helsingfors 1924.
SDP:n tiedepolitiikan suuntaviivat. Hyväksytty puolueneuvoston kokouksessa 6.3.1975. SDP-toimisto 1976.
SDP:n kannanotto työväenperinteen tallentamiseksi ja vaalimiseksi. Helsinki 1981.
SEPPÄNEN, PAAVO: Tehdas ja ammattiyhdistys. Työntekijäin kaksitahoinen liityntä ammattiyhdistyksen ja tehtaan organisaatioihin. Sosiaalipoliittisen yhdistyksen tutkimuksia 4. Porvoo 1958.
SIIPI, JOUKO: Palkkatyöväen viihtyvyys. Sosiaalipoliittinen tutkimus tehdasteollisuuden ja rakennusteollisuuden miespuolisten palkkatyöntekijäin viihtyvyydestä asuinpaikkakunnallaan. Sosiaalipoliittisen yhdistyksen tutkimuksia I. Helsinki 1954.
SIIPI, JOUKO: Puoli vuosisataa Elantoa. Helsinki 1963.
SIIPI, JOUKO: Ryysyrannasta hyvinvointiin. Sosiaalinen kehitys itsenäisessä Suomessa. Helsinki 1967.
SILLANPÄÄ, MIINA: Kotiorjat. Juhla-albumi Helsingin Palvelijataryhdistyksen 15-vuotistoiminnan johdosta. Kuopio 1913.
SNELLMAN, G. R.: Bostadsförhållandena i våra större städer. Suomen työväen suojelus- ja sosiaalivakuutusyhdistyksen julkaisuja I. Helsinki 1912.
SNELLMAN, G. R.: Den industriella utvecklingen och industrins arbetare. Borgå 1916.
SNELLMAN, G. R.: Tutkimus vähempivaraisten asunto-oloista vuonna 1909 Tampereen kaupungissa sekä viereisissä Pirkkalan ja Messukylän pitäjäin osissa. Tampere 1909.
SNELLMAN, G. R.: Tutkimus vähempivaraisten asunto-oloista vuonna 1909 Turun kaupungissa sekä viereisissä Kaarinan ja Maarian pitäjäin osissa. Turku 1906.
SOIKKANEN, HANNU: Kohti kansan valtaa 1. Vaasa 1975.
Sosiaalisen tutkimustoimiston tehtäviä tutkimaan asetetun komitean mietintö. Komiteamietintö 1934:5, monistettu.
SOIKKANEN, HANNU: Sosialismin tulo Suomeen. Ensimmäisiin yksikamarisen eduskunnan vaaleihin asti. Porvoo 1961.
SOIKKANEN, HANNU: Varkauden historia. Helsinki 1962.
SOSIAALISIA ERIKOISTUTKIMUKSIA (Suomen virallinen tilasto XXXII).
Heikel, Yngvar & Snellman, G. R.: Marraskuun lakko vuonna 1917 ja kapina vuonna 1918. Helsinki 1921.
Heikel, Yngvar & Tudeer, Maija: Asuntolaskenta huhtikuun 25 p:nä 1919. Helsinki 1921.
Hynninen, Eemil: Tutkimus Suomen maataloustyöväestön oloista palkkausvuonna 1919-20. Helsinki 1924.
Grotenfelt, A. A: Tutkimus metsä- ja uittotyöntekijäin oloista keväällä 1921. Helsinki 1924.
Tudeer, Maija: Elinkustannukset tilinpitokaudella 1920-21. Helsinki 1925.
Grotenfelt, A. A.: Kieltolakirikokset 1/6 1919-31 / 5 1924. Helsinki 1925.
Teijula, Ilmari: Kieltolakitiedustelu vuonna 1923. Helsinki 1925.
Teijula, Ilmari: Juopumuksesta pidätetyt henkilöt kaupungeissa vuonna 1923. Helsinki 1925.
Karjalainen, Aukusti: Lastaus- ja purkamistyöntekijäin olot. Helsinki 1928.
Tudeer, Maija: Tutkimus liikeapulaisten työ- ja palkkaus- ym. oloista vuonna 1928. Helsinki 1929.
Kytömaa, Annaliisa: Teknillisen henkilökunnan työ- ja palkkausolot vuonna 1929. Helsinki 1933.
Karjalainen, Aukusti & Kytömaa, Annaliisa: Yötyöntekijättärien työ-, asunto- ja terveysolot. Helsinki 1935.
Teijula, Ilmari & Penttilä V. E. & Laati, Iisakki: Työläisnuorisotutkimus. Helsinki 1935.
Tudeer, Maija & Jalo, Margit: Elinkustannustutkimus vuodelta 1928. A ja B. Helsinki 1936-37.
Pesonen, Martti & Kytömaa, Annaliisa: Kutomateollisuuden työntekijäin olot vuonna 1929. Helsinki 1936.
Modeen, Gunnar: Maaseudun asunto-olot vuonna 1937. Helsinki 1938.
Jalo, Margit & Kytömaa, Annaliisa: Ylioppilaiden taloudelliset olot vuonna 1935. Helsinki 1938.
Alivirta, Paavali & Teijula, Ilmari & Äijälä, Heikki: Mielisairaat ja vajaamieliset. Helsinki 1939.
Tudeer, Maija: Kaupunkien asunto-olot vuonna 1938. Helsinki 1940.
SULKUNEN, IRMA: Raittius kansalaisuskontona. Raittiusliike ja järjestäytyminen 1870-luvulta suurlakon jälkeisiin vuosiin. Historiallisia tutkimuksia 134. Jyväskylä 1986.
SULKUNEN, PEKKA - ALASUUTARI, PERTTI - NÄTKIN, RITVA - KINNUNEN, MERJA: Lähiöravintola. Keuruu 1986.
Suomen työväen vallankumous 1918. Arvioita ja itsekritiikkiä. Leningrad 1928.
SUONOJA, KYÖSTI: Suomen osuuskauppaliikkeen jakautuminen. Helsinki 1968.
SUONOJA, KYÖSTI - VEPSÄ, KIRSTI: Kuluttajat rakentavat I-IV. Helsinki 1966-1969.
TAINIO, RISTO: Determinants of Labour Turnover in a Firm. Helsinki 1977.
TALVE, ILMAR: Ethnological research on the present in Finland. Teoksessa Erixon, Sigurd (ed.) The Possibilities of Charting Modern Life. Hungary 1970.
TALVE, ILMAR: The ethnological study of workers in Finland. Ethnologica Fennica 1984. Volume 13.
TALVE, ILMAR: Kansatiede ja murroskausi. Suomalainen Suomi 7/1958.
TALVE, ILMAR: Kansatiede kaupungissa. Suomalainen Suomi 1/1961.
TALVE, ILMAR: Muutamista kansatieteen tutkimustehtävistä 1960-luvun Suomessa. Kotiseutu 1/1969 (a).
TALVE, ILMAR: Suomalainen kansatiede. Tähänastista kehitystä ja tulevaisuuden tehtäviä. Sananjalka 5/1963.
TALVE, ILMAR: Suomen sahatyöläisen työstä, työajasta ja palkkaustavasta. Scripta Ethnologica 12. Turku 1962.
TALVE, ILMAR: Teollisuustyöväen työ- ja elämänoloista ennen I maailmansotaa. Teoksessa Hako, Matti (toim.) Työväenliike kulttuuritekijänä. Tampere 1969 (b).
TALVI, VEIKKO: Pohjois-Kymenlaakson teollistuminen. Kymin Osakeyhtiön historia 1872-1917. Kouvola 1979.
TILATTOMAN VÄESTÖN ALAKOMITEA. Tilastollinen tutkimus yhteiskuntataloudellisista oloista Suomen maakunnissa v. 1901.
III Gebhard, Hannes: Viljellyn maan ala ja sen jakautuminen Suomen maalaiskunnissa v. 1901. Helsinki 1908.
II Gebhard, Hannes: Asunto-olot Suomen maalaiskunnissa v. 1901. Helsinki 1910.
I Gebhard, Hannes: Maanviljelysväestö, sen suhde muihin elinkeinoryhmiin ja sen yhteiskunnallinen kokoonpano Suomen maalaiskunnissa v. 1901. Helsinki 1915.
V Gebhard, Hannes: Työväenperheitten asunto- ja maataloudellisia oloja. Helsinki 1916.
VI Vennola, J. H.: Maanomistus Suomen maalaiskunnissa. Helsinki 1917.
IV Paavilainen, H.: Karjan- ja porojen omistus Suomen maalaiskunnissa v. 1901 sekä vertailuja ulkomaiden vastaaviin oloihin. Helsinki 1918.
TOLVANEN, TOPI: Työ ja kulttuuri. Kansan Sivistystyön Liitto, kulttuuriosasto. Ei painovuotta, ei painopaikkaa.
TURUNEN, ILKKA: Patriarkalismin ja sosialismin välissä. Porvarilliset yhteiskuntapoliittiset ajatusmuodot ja käytännöt vuosisadan vaihteen Suomessa. Poliittisen historian pro gradu-tutkielma. Helsingin yliopisto 1982.
TYÖTILASTO (Suomen virallinen tilasto D)
I Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen tupakkateollisuudesta. Helsinki 1903.
II Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen kutomateollisuudesta. Helsinki 1904.
III Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen leipurinammatista. Helsinki 1905.
IV Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen kirjapainoteollisuudesta. Helsinki 1907.
V Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen kansakoululaisten työskentelystä koulun ulkopuolella. Helsinki 1908.
VI Hjelt, Vera: Tutkimus Suomen ompelijattarien ammattioloista. Helsinki 1908.
VII Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen kirjapainoteollisuuden maalisk. 1 p:nä voimaan astuneen tariffin mukaisista palkkaoloista. Helsinki 1908.
VIII Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen konttori- ja kauppa-apulaisten oloista. Helsinki 1909.
IX Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen teollisuuksien ja käsityöammatiliikkeiden työajasta. Helsinki 1910.
X Kapari, Väinö: Kertomus hautausapurenkaista toimitetusta tarkastuksesta. Helsinki 1910.
XI Hultin, Tekla: Tutkimus yötyöntekijättäristä Suomen teollisuudessa. Helsinki 1911.
XII Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen konepajoista. Helsinki 1911.
XIII Hjelt, Vera: Tutkimus ammattityöläisten toimeentuloehdoista Suomessa 1908-1909. Helsinki 1912.
XIV Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen paperiteollisuudesta. Helsinki 1912
XV Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen lasiteollisuudesta. Helsinki 1913.
XVI Snellman, G. R.: Tutkimus Suomen sahateollisuudesta. Helsinki 1914.
Työväenaatteen museon toimintaohjelma. Helsinki 1982.
Työväen historia talteen. Työläisopiskelija 1/1939.
Työväen kulttuurisäätiötä perustamaan. Työläisopiskelija 4/1954.
Työväenliikkeen tutkimuslaitos. Aikamerkki 9/1970.
Työväen omaehtoinen sivistystyö. Toimittanut Työväen Sivistysliitto.Helsinki 1954.
Työväenperinnetyöryhmän mietintö. Komiteamietintö 1981: 7 Helsinki 1981.
Työväenperinnetyöryhmä II:n muistio. Opetusministeriön työryhmien muistioita 1984:3. Helsinki 1984.
Työväen Sivistysliiton tienviitat. Työväen Sivistysliitto TSL ry:n periaateohjelma. Hyväksytty Työväen Sivistysliitto TSL ry:n edustajakokouksessa 20-21.5.1982.
Työväen Sivistystyö I. Toimittanut Työväen Sivistysliitto. Hämeenlinna 1922.
Työväen Sivistystyö II. Työväen Sivistysliitto 1919-1939. Tampere 1939.
TAHTI, N.: Fasismi ja Suomen maaseutu. Leningrad 1935.
TÄHTI, N.: Luokkakerrostuminen Suomen maaseudulla ja proletariaatin liittolaiskysymys. Leningrad 1934.
UPTON, ANTHONY F.: Kommunismi Suomessa. Rauma 1970.
URSIN, N. R. af.: Suomen työväenliike. Historiallinen katsaus. Turku 1922.
Valtion humanistisen toimikunnan tieteenalojen tutkimuksen kehittämisohjelma. Suomen Akatemia. Helsinki 1976.
WAREN, AKSELI: Torpparioloista Suomessa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 89 osa. Helsinki 1898.
WARIS, HEIKKI: Suomalaisen yhteiskunnan rakenne. Helsinki 1948.
WARIS, HEIKKI: Teolliset suhteet tieteellisen tutkimuksen valossa. Helsingin yliopisto. Sosiaalipolitiikan laitos. Tutkielmia N:o 11 1959.
WARIS, HEIKKI: Työläisyhteiskunnan syntyminen Helsingin Pitkänsillan pohjoispuolelle I—II. Tapiola 1973.
WIIK, K. H.: Kovan kokemuksen opetuksia. Sananen Suomen työväelle. Helsinki 1918.
VOIONMAA, VÄINÖ: Tampereen kaupungin historia I—III. Tampere 1903-1910.
VOIONMAA, VÄINÖ: Tampereen kaupungin historia. Tuloksia ja kokemuksia. Historiallinen aikakauskirja 1911. N:o 5.
VOIONMAA, VÄINÖ: Mietteitä työväen sivistysliikkeestä. Teoksessa Työväen Sivistystyö I. Toimittanut Työväen Sivistysliitto. Helsinki 1922.
VÄÄTÄINEN, ELINA: Työväenkulttuuri osakulttuurina — teollisuustyöväestön yhdistys- ja yhteistoiminta sekä vuorovaikutustilanteista Kymin Tiutisissa vuoteen 1943 asti. Jyväskylän yliopisto, etnologian laitos tutkimuksia 8. Jyväskylä 1978.
YLIAHO, TIMO: Tehtaalainen Lounais-Hämeessä. Jokioisten naulatehtaan työntekijäin muotokuva n. 1900-1940. Museovirasto, Työväenkulttuurin projektin julkaisu 3. Helsinki 1984.