Muutoksia lehden palstoihin
Yhdyskuntasuunnittelun seura on ollut mukana yhtenä kuudesta seurasta perustamassa uutta rakennetun ympäristön verkkojulkaisua. Vuoden valmistelutyön jälkeen avautunut verkkojulkaisu – Aukio – aloitti toimintansa vuoden 2024 lopussa. Julkaisun tavoitteena on parantaa suomalaisen rakennetun ympäristön viestintää ajankohtaisista teemoista ja tarjota syvällisempään asiantuntijuuteen perustuvaa sisältöä kuin mitä klikkimedian paineessa toimivat sanomalehdet pystyvät tuottamaan. Pääset tutustumaan julkaisuun helposti osoitteessa https://aukiolla.fi/.
Yhdyskuntasuunnittelu-lehdellä on perinteisesti ollut kaksi kirjoituskategoriaa: artikkelit ja katsaukset. Artikkelit koostuvat vertaisarvioiduista tutkimuksista, joiden lähestymistapa on tieteellinen. Katsaukset puolestaan käsittelevät yhdyskuntasuunnittelun erityiskysymyksiä ja keskustelunaloitteita journalistisemmalla otteella. Näiden lisäksi lehti julkaisee teemapalstoja, jotka vastaavat kohdennettuihin tarpeisiin. Uuden verkkojulkaisun myötä osa lehden kirjoitustarjonnasta oletettavasti päätyy julkisuuteen pikemmin Aukion kuin neljästi vuodessa ilmestyvän painetun lehden kautta. Tämä tarjoaa myös mahdollisuuden arvioida uudelleen Yhdyskuntasuunnittelun sisällöllisiä painotuksia.
Tieteellisillä artikkeleilla on vakaa ja tärkeä rooli akateemisessa tiedontuotannossa ja meritoitumisessa. Erityisesti Suomen paikallisiin erityispiirteisiin ja suomenkieliseen julkaisemiseen keskittyvien artikkelien julkaiseminen on lehden ydintehtävä, josta pidämme kiinni jatkossakin. Suurimman muutoksen mahdollisuuden näemme painavampien katsauksien joukossa. Näitä niin kutsuttuja ”ylipitkiä” katsauksia olemme julkaisseet vuosien mittaan säännöllisesti, mutta vuoden 2025 alusta alkaen haluamme virallistaa tämän kirjoitustyypin uudeksi kategoriaksi, jota kutsumme kriittiseksi esseeksi.
Nykyisillä teemapalstoilla on jatkossakin paikkansa, mutta aiomme yhdessä Aukion toimituskunnan kanssa arvioida julkaisuille sopivinta kanavaa. Yhdyskuntasuunnittelu-lehti julkaistaan myös jatkossa journal.fi-alustalla, jonne saamme kevään 2025 aikana digitoitua koko lehden historian vuodesta 1963 alkaen.
Kriittinen esseePituus: 20 000–30 000 merkkiä (sisältäen välilyönnit).
Tavoite ja luonne:
Kriittinen essee on kirjoitustyyppi, joka sijoittuu tieteellisen artikkelin ja katsauksen väliin. Se tarjoaa mahdollisuuden niin tutkijalle ja opettajalle kuin viranhaltijalle ja konsultille tarkastella yhdyskuntasuunnittelun tai kaupunkitutkimuksen teemoja luovasti ja kriittisesti ilman perinteisen tieteellisen artikkelin muotoa. Essee painottaa ajatuksellista kehittelyä, innovatiivisia näkökulmia ja henkilökohtaista otetta, mutta perustuu kriittiseen taustatietoon ja lähdemateriaaliin.
Kirjoitustapa:
Esseen kieli on argumentoivaa ja selkeää, mutta sen tyyli sallii vapaamman ja retorisesti vivahteikkaamman otteen kuin tieteellinen artikkeli. Kirjoittajan oma ääni saa kuulua, kunhan esitetyt väitteet ovat perusteltuja ja niiden tausta on lukijan jäljitettävissä.
Essee on tarkoitettu erityisesti ajankohtaisten, nousevien ja kokeellisten aiheiden käsittelyyn. Se sopii esimerkiksi seuraaviin:
-
Uusien ideoiden tai lähestymistapojen esittely ja argumentointi.
-
Kriittinen analyysi yhdyskuntasuunnitteluun tai kaupunkitutkimukseen liittyvistä ongelmista tai ilmiöistä.
-
Yhdyskuntasuunnittelun historian ja käytännön yhdistäminen luovalla tavalla.
-
Teoreettisten näkökulmien avaaminen ja/tai problematisointi.
-
Johdanto: Esseen kysymyksen tai teeman esittely sekä kirjoittajan näkökulman ja lähestymistavan määrittely.
-
Pääosio: Ajatusten kehittely, jossa kirjoittaja hyödyntää tarvitsemiaan lähteitä ja argumentoi kantansa selkeästi ja johdonmukaisesti. Rakenne voi olla temaattinen, tarinamuotoinen tai keskusteleva.
-
Päätelmät: Yhteenveto ja pohdinta, joka voi sisältää avoimia kysymyksiä jatkotutkimukselle tai käytännön sovelluksia.
Kriittisen esseen arvioinnin ja julkaisupäätöksen tekee lehden toimituskunta. Toimituskunta voi hyödyntää ulkopuolisten asiantuntijoiden apua asiatarkistuksessa.