Tutkimusaineistojen säilytys ja pitkäaikaissaatavuus – kommentti
Viittaaminen
Copyright (c) 2017 Jessica Parland-von Essen
Tämä työ on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.
Copyright (c) 2017 Jessica Parland-von Essen
Tämä työ on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.
Johanna Lilja kirjoitti huhtikuun Informaatiotutkimus-lehdessä (12.4.2017) Tieteelliset lehdet ja tutkimusdata -seminaarista, jossa hän kertoi TSV:n Avoimen tieteen ja tutkimus -hankkeen puitteissa 1.2.2017 järjestetystä tapahtumasta.1 Sekä seminaari että Liljan teksti ovat hyviä ja tärkeitä. Haluaisin kuitenkin hieman selventää sähköisten tutkimusaineistojen säilyttämiseen liittyvien palveluiden rooleja.
Opetus- ja kulttuuriministeriön Avoin tiede ja tutkimus –hankkeen IDA-palvelu ei tarjoa pitkäaikaissaatavuuden turvaamiseen tarvittavaa kokonaisuutta, vaan aineistojen määräaikaista tallennusoikeutta. OKM kehittää parhaillaan yhteistyössä korkeakoulujen ja muiden tutkimustoimijoiden kanssa pysyvää ja koordinoitua toimintamallia tutkimusaineistojen hallinnan tueksi. Pyrkimyksenä on, että tutkimuksen todennettavuus ja toistettavuus elinkaaren eri vaiheissa onnistuu ja tulosten hyödyntäminen on helppoa. Kehitettävän toimintamallin tavoite on tukea tutkimusorganisaatioiden tehtäviä ja toimintaa. Toimintamalli kytkeytyy korkeakoulujen sisäiseen toiminnan kokonaisuuteen, mutta myös kansainvälisiin tutkimusinfrastruktuureihin. IDA on yksi osanen tässä kokonaisuudessa.
Lisätietoa Tutkimuksen pitkäaikaissaatavuuden kokonaisuudesta löytyy osoitteesta http://avointiede.fi/tutkimus-pas.
Informaatiotutkimus (vuoteen 1995 Kirjastotiede ja informatiikka) on Informaatiotutkimuksen yhdistyksen kustantama tieteellinen aikakausjulkaisu, joka on ilmestynyt vuodesta 1981 lähtien. Lehti julkaisee tieteenalaansa ja siihen läheisesti liittyvien tieteenalojen kirjoituksia, kuten artikkeleita, katsauksia, kirjallisuusesittelyitä ja -arviointeja sekä tiivistelmiä opinnäytteistä.
Informaatiotutkimus on alan ainoa suomalainen vertaisarvioitu tieteellinen aikakausjulkaisu.
ISSN 1797-9129 (Verkkojulkaisu)
ISSN 1797-9137 (Painettu julkaisu)