Janus on Sosiaalipoliittisen yhdistyksen ja Sosiaalityön tutkimuksen seuran julkaisema tieteellinen aikakauslehti. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehden pääkirjoitukset, artikkelit, puheenvuorot ja kirja-arviot julkaistaan sähköisessä muodossa välittömästi avoimena verkkojulkaisuna.
Announcements
Kirjoittajakutsu sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön tutkimuksen aikakausilehti Januksen teemanumeroon: Moninaisuus pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa
Toimittajat: Eveliina Heino, Laura Tarkiainen, Maija Jäppinen & Hanna Kara
Teemanumerossa tarkastellaan moninaisuutta pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa, jossa vaikuttaa vahva universalismin perinne. Ajatusta yhdenvertaisesta Suomesta on kuitenkin myös kyseenalaistettu, ja eriarvoisuuden on todettu kasvaneen, mikä tekee moninaisuuden teemasta polttavan ajankohtaisen. Teemanumero vastaa tunnistettuun tarpeeseen vahvistaa keskustelua moninaisuudesta (eng. diversity) suomalaisen yhteiskunnan näkökulmasta ja pohjoismaisena kysymyksenä.
Teemanumerossa arvioidaan kriittisesti moninaisuuden käsitettä ja pohditaan, kuinka sitä voi lähestyä, hyödyntää ja problematisoida suomalaisen ja pohjoismaisen sosiaalityön ja sosiaalipolitiikan kontekstissa. Tavoitteena on laajentaa moninaisuuden tarkastelua usein lähinnä kulttuurieroja painottavasta näkemyksestä ja haastaa ajattelutapaa, jossa moninaisuus liitetään tiettyihin ryhmiin, kuten maahan muuttaneisiin ihmisiin tai sosiaalityön asiakkaisiin. Näin ollen teemanumerossa lähestytään moninaisuutta eri toimijoita koskettavana ilmiönä, ja moninaisuus sidotaan keskenään kilpaileviin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin diskursseihin, mukaan lukien rodullistaminen, ableismi, hyvinvointinationalismi ja aktivointi.
Teemanumero muodostuu vertaisarvioiduista artikkeleista. Toivotamme tervetulleiksi sekä teoreettiset ja käsitteelliset artikkelit että empiiriset tutkimukset, joissa käytetään monenlaisia laadullisia ja määrällisiä aineistoja, mukaan lukien poliittiset dokumentit sekä kokemukselliset ja historialliset aineistot. Toimittajat voivat tarvittaessa kääntää suomeksi sellaisten kirjoittajien artikkeleita, jotka kirjoittavat muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä. Lisäksi teemanumeroon pyydetään puheenvuoroja.
Pyydämme lähettämään abstraktin artikkeliehdotuksesta sähköpostitse (eveliina.heino@helsinki.fi) viimeistään 19.1.2024. Abstraktin tulee sisältää artikkelin alustava tutkimusasetelma (teoreettinen taustoitus ja keskeiset käsitteet, tutkimuskysymykset, aineisto ja analyysimenetelmä). Abstraktin pituus on enintään 500 sanaa. Hyväksytyistä abstrakteista ilmoitetaan kirjoittajille 5.2.2024 mennessä. Teemanumeroon tulevien artikkelien pituus on enintään 50 000 merkkiä välilyönteineen. Artikkeleissa on noudatettava Januksen kirjoittajan ohjeita: https://journal.fi/janus/about/submissions
Artikkelit käyvät läpi refereemenettelyn ennen julkaisupäätöstä. Ensimmäinen käsikirjoitusversio tulee lähettää viimeistään 10.6.2024.
Yhteistyöterveisin Eveliina Heino (eveliina.heino@helsinki.fi), Laura Tarkiainen (laura.tarkiainen@tuni.fi), Maija Jäppinen (maija.jappinen@helsinki.fi), Hanna Kara (hanna.kara@helsinki.fi)
Teemanumeron toimittamisen aikataulu:
Abstraktien lähetys 19.1.2024 mennessä
Tieto abstraktien hyväksymisestä 5.2.2024 mennessä
Käsikirjoitusten ensimmäinen versio toimittajille 30.6.2024 mennessä
Toimittajien kommentit kirjoittajille 19.8.2024 mennessä
Muokatut käsikirjoitukset toimittajille 14.10.2024 mennessä
Referee-lausunnot tammikuussa 2025
Korjatut käsikirjoitukset toimittajille huhtikuussa 2025
Tekninen toimittaminen elokuussa 2025
Teemanumero julkaistaan syyskuussa 2025