Vanhempien käsityksiä päiväkoti-ikäisten lasten kasvisten, hedelmien ja sokeripitoisten elintarvikkeiden syömiseen vaikuttavista tekijöistä
Avainsanat:
preschool children, päiväkoti-ikäiset lapset, eating habits, ruokatottumukset, parents’ perceptions, vanhempien käsitykset, qualitative research, laadullinen tutkimusAbstrakti
Vanhempien käsityksiä siitä, mitkä asiat vaikuttavat päiväkoti-ikäistenlasten kasvisten, hedelmien ja sokeripitoisten elintarvikkeiden syömiseen, ei ole juuri
tutkittu. Vanhempien merkitys on kuitenkin keskeinen lasten ravitsemuksessa. Tässä
tutkimuksessa selvitetään vanhempien käsityksiä lasten hedelmien, kasvisten ja sokeripitoisten elintarvikkeiden syöntiin vaikuttavista tekijöistä. Kuusi fokusryhmähaastattelua toteutettiin 3–5-vuotiaiden lasten vanhemmille (N=17) syksyllä 2014.
Kaksi tutkijaa analysoi haastatteluaineiston itsenäisesti. Tutkimuksen tulokset luokiteltiin neljälle vuorovaikutuksen tasolle: a) lapsi ja vanhemmat (lapsen persoonallisuuden piirteet, vanhempien roolimalli), b) kodin fyysinen ja sosiaalinen ympäristö
(vanhempien viitseliäisyys, vanhemmuuskäytännöt säätelevät esille laittoa), c) koti ja
päiväkoti (päiväkodista uusia makuja perheen arkeen, ateriarytmi) ja d) kotiympäristö ja yhteiskunta (kasvisten ja hedelmien kalleus, julkinen keskustelu). Johtopäätöksenä voidaan todeta, että vanhemmat käsittivät olevansa vuorovaikutuksessa lasten, kodin ympäristön, päiväkodin ja yhteiskunnan kanssa koskien lasten kasvisten,
hedelmien ja sokeripitoisten elintarvikkeiden syöntiä. Vanhempien tietoisuuden lisääminen rajoituksista ja selkeistä säännöistä voi olla hyödyllistä. Lisätutkimuksia
tarvitaan päiväkodin ja kodin välisestä vuorovaikutuksesta sekä sosioekonomisen
aseman merkityksestä.
Tiedostolataukset
Julkaistu
2016-08-16
Numero
Osasto
Vertaisarvioidut artikkelit
Lisenssi
Copyright (c) 2016 Authors & Suomen Varhaiskasvatus ry. – Association for Finnish Early Childhood Education
Tämä työ on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.