Inbjudan att lämna in abstracts: Militarisering av Norde

2023-11-30

KOSMOPOLIS

Inbjudan att lämna in abstracts: Militarisering av Norden

Finland och Sverige lämnade gemensamt in sina ansökningar om medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) den 18 maj 2022, vilket innebar en radikal kursändring i de båda ländernas respektive utrikespolitik och i nordisk utrikes- och säkerhetspolitik i stort. Norden, som tidigare associerats med militär alliansfrihet, människorättsbaserad utrikespolitik och jämställdhet, blev därmed en militärt allierad region där så kallade hårda säkerhetsfrågor alltmer dominerar de utrikespolitiska agendorna. Sveriges och Finlands ansökningar till Nato kan därför också ses som processer av militarisering av Finland, Sverige och de övriga nordiska länderna.

Med militarisering avses fokus på och främjandet av militära värden i olika sociala institutioner och processer (Kotilainen & Hast 2021, 28; Enloe 2000). Förutom glorifiering av militära institutioner och krigföring kan militarisering manifestera sig i diskreta vardagliga praktiker, som i sin tur skapar utrymme för militarism (Åhäll 2016, 162; Vastapuu m.fl. kommande). I ett militariserat samhälle är den allmänna uppfattningen att militära alternativ och den militära expertisen erbjuder de bästa lösningarna på de flesta säkerhetsproblem, vilket innebär att fredliga lösningar och demokratiska beslutsprocesser åsidosätts (Shepherd 2018).

Vi söker nu bidrag såsom artiklar, recensioner, diskussionsinlägg och bokrecensioner om militarisering, militär makt och praktik för temanumret av Kosmopolis - militarisering av Norden. Vi välkomnar perspektiv från olika discipliner eller texter med tvärvetenskapligt tillvägagångssätt som undersöker militarisering genom till exempel en specifik nordisk landskontext eller empiriskt material, eller som reflekterar över metodologiska och datainsamlingsutmaningar relaterade till forskning om militarisering. Etik i militariseringsforskning samt självreflexiva och kreativa forskningsansatser är också välkomna. Tematiska frågor kan förslagsvis utforskas genom att analysera politiska beslutsprocesser och expertis i säkerhetskriser, eller genom att undersöka militariserade praktiker i vardagen.

Artiklar, recensioner, diskussionsinlägg och bokrecensioner kan vara relaterade till teman som t.ex.:

  • Militarisering av finsk och/eller nordisk utrikes- och säkerhetspolitik
  • Militariserad expertis; vem kan och bör tala trovärdigt om krig, fred och säkerhet?
  • Feministiska och intersektionella perspektiv på militarisering
  • Militarisering av vardagen, inklusive sociala medier, kultur och mode, fritidsaktiviteter
  • Förberedelser för kris och/eller krig som ett resultat av militarisering
  • Militariseringens inverkan på demokratin och demokratiska processer i Finland och/eller de nordiska länderna
  • Personliga reflektioner och känslor kring militarisering (”militarisering av sinnet”)
  • Historiska och jämförande perspektiv på militarisering i de nordiska länderna
  • Militariseringens påverkan på ekosystem, klimat och miljö
  • Posthumanism och militarisering
  • Teoretiska, metodologiska och empiriska frågor relaterade till militarisering
  • Alternativ till militarisering; hur kan vi av/demilitarisera Norden?

De som är intresserade av att skriva för temanumret ombes skicka ett abstrakt på upp till 250 ord senast den 15.1.2024 till Leena Vastapuu (leena.vastapuu@fhs.se), chefredaktör för Kosmopolis tidskrift, som ansvarar för temanumret tillsammans med Noora Kotilainen. Följebrevet ska innehålla kontaktuppgifter till författaren/författarna och om artikeln ämnar publiceras som en peer-reviewed artikel (max 55 000 tecken inklusive mellanslag, inklusive abstract, keywords och bibliografi), en kortare översiktsartikel (max 35 000 tecken), ett diskussionsinlägg (max 20 000 tecken) eller en bokrecension (max 12 000 tecken). Förslagen granskas av numrets redaktörer tillsammans med Eeva Puumala och Anitta Kynsilehto, som tillsammans med Vastapuu fungerar som chefredaktörer för Kosmopolis.

Utvalda manuskript och recensioner blir föremål för extern granskning (referee-förfarande), och bidrag och bokrecensioner granskas och kommenteras av redaktörerna för numret. Den korresponderande redaktören skickar återkoppling till författarna om huruvida abstraktet är passandeför numret senast den 31 januari 2024.

De slutliga manuskript som väljs ut för numret och som utarbetats i enlighet med Kosmopolis riktlinjer för författare (https://rauhantutkimus.fi/kosmopolis/ohjeita-kirjoittajille/) ska skickas till journal.fi-systemet (https://journal.fi/kosmopolis/about/submissions) senast den 30 april 2024.

För mer information, kontakta Leena Vastapuu (leena.vastapuu@fhs.se) eller Noora Kotilainen (noora.kotilainen@helsinki.fi). För att få mer information om tidskriften, vänligen besök: https://journal.fi/kosmopolis/index.

Kosmopolis är en peer-reviewed, multidisciplinär vetenskaplig tidskrift som publiceras fyra gånger per år av den finska fredsforskningsföreningen sedan 1993. Tidskriften kan dock ses som en efterföljare till tidskrifterna "Rauhaa tutkien" (1971–1984) och "Rauhantutkimus" (1985–1993). Kosmopolis publicerar vetenskapliga artiklar och akademiska eller sociala bidrag från olika discipliner, som handlar om fred, konflikt och världspolitik i en bred bemärkelse. Tidskriften är klassificerad som nivå 1 i Publikationsforum. Publikationsspråken är finska och svenska. Tidskriften kommer att vara öppet tillgänglig från och med 2022 som en elektronisk open access-publikation på journal.fi.

 

Bibliografi

Enloe, Cynthia (2000): Maneuvers: The international politics of militarizing women's lives. Berkeley: University of California Press.

Kotilainen, Noora & Susanna Hast (2022): ”Suomi ja kriittisen militarismitutkimuksen tarve”. Kosmopolis, 51(4), 27–45.

Shepherd, Laura (2018): ”Militarisation”. I: R. Bleiker (red.) Visual global politics. New York: Routledge, 232–237.

Åhäll, Linda (2016): ”The dance of militarisation: A feminist security studies take on ‘the political’”. Critical Studies on Security, 4(2), 154–168.

Vastapuu, Leena, Saara Särmä, Noora Kotilainen & Susanna Hast (kommande): ”Kuinka militarisoitunut Suomi on? Militarisaation tarkistuslista”. I: S. Hast & N. Kotilainen (red.) Sodan pauloissa. Militarismi suomalaisessa yhteiskunnassa. Helsinki: Gaudeamus.