Kasteluvesien laatu osana tuorekasvisten tuoteturvallisuutta

Kirjoittajat

  • Riina Tuominen Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Lönnrotinkatu 7, 50100 Mikkeli
  • Marjatta Lehesvaara Mikkelin ammattikorkeakoulu, PL 181, 50101 Mikkeli
  • Hanne Soininen Mikkelin ammattikorkeakoulu, PL 181, 50101 Mikkeli
  • Sari Seppäläinen Mikkelin ammattikorkeakoulu, PL 181, 50101 Mikkeli

Avainsanat:

alkutuotanto, alkutuotantoasetus, kasvikset, tuoteturvallisuus, kasteluvesi, mikrobiologinen laatu

Abstrakti

TuoPro-Tuorekasvisten turvallisuuden parantaminen-hankkeessa on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa ja Mikkelin ammattikorkeakoulussa vuosina 2012 - 2013 tarkasteltu kasteluvesien laatua osana tuorekasvisten tuoteturvallisuutta. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.
Alkutuotantoasetus eli Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1368/2011 elintarvikkeiden alkutuotannon elintarvikehygieniasta velvoittaa niitä viljelijöitä, joilla kasteluvesi päätyy suoraan kasvin syötävien osien pinnoille, tutkituttamaan kasteluveden laadun laboratoriossa vähintään kolmen vuoden välein. Tämä tutkimusvelvoite koskee myös niitä toimijoita, jotka käyttävät vettä tuotteiden pesuun ja jäähdytykseen.
Hankkeessa on arvioitu kasteluvesilähteiden riskejä ja tähän mennessä analysoitu noin 80 vesinäytettä. Vesilähteitä ovat olleet muun muassa luonnon vesilähteet ja niistä kaivetut kasteluojastot, kaivot ja vesilaitoksen jakama vesi. Näytteistä on Mikkelin ammattikorkeakoulun ympäristölaboratoriossa määritetty koliformiset bakteerit, E.coli ja suolistoperäiset enterokokit. Suurin osa tutkituista näytteistä on täyttänyt alkutuotantoasetuksen mukaiset vaatimukset. Kasteluveden laatu on merkittävässä osassa ajatellen kasvisten mikrobiologista tuoteturvallisuutta ja edelleen toiminnan kannattavuutta.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2014-01-31