Yritysaineistoon perustuva maatalouden kokonaislaskenta

Kirjoittajat

  • Arto Latukka
  • Maria Yli-Heikkilä MTT Taloustutkimus, Latokartanonkaari 9, 00790 Helsinki

Avainsanat:

taloustohtori, maatalous, kokonaislaskenta, kokonaislaskelma, kannattavuuskirjanpito

Abstrakti

MTT Taloustutkimuksessa siirryttiin vuodesta 2011 laskemaan koko Suomen maataloussektorin talouskehitystä kuvaavat kokonaisluvut suoriteperusteiseen kannattavuuskirjanpitoaineistoon perustuen. Tämä maatalouden kokonaislaskenta -järjestelmä ja sen vuosikohtaiset tulokset julkistettiin keväällä 2011 (www.mtt.fi/taloustohtori/kokonaislaskenta). Järjestelmä korvaa MTT:ssä 1950-luvulta asti tuotetun maatalouden kassaperusteisen kokonaislaskelman.
Uudessa järjestelmässä tulokset lasketaan yksittäisten kirjanpitotilojen luvuista painottamalla ja summaamalla. Tilakohtaiset painokertoimet lasketaan numeerisella optimoinnilla vuosittain siten, että tilamäärä ja viljelyalat painokertoimilla kerrottuna ja summattuna vastaavat koko maan tasolla ja tuki-alueittain vastaavia kokonaistilamääriä ja viljelyaloja. Tukialueiden sisällä tilamäärään perustuva painotus tehdään tilakokoluokittain, jotta tulokset saadaan vastaamaan kunkin alueen todellista tilakokojakaumaa. Kokonaistilamäärät perustuvat Tiken maatalouden rakenneaineistoon, joka on nähtävissä mm. Taloustohtorin rakennekehitys -verkkopalvelussa (www.mtt.fi/taloustohtori/rakennekehitys). Tähän mennessä tulokset on esitetty vain vuosisarjoina vuodesta 2000 lähtien.
Tähän tarkasteluun painokerrointen laskentaa täsmennettiin siten, että painokerrointen summat vastaavat vuosittain täsmällisesti rakenneaineiston kokonaistilamääriä. Samalla tarkastelua kohdennettiin vuosikohtaisten tulosten lisäksi myös tukialueittaisiin tuloksiin. Tukialueittaisessa tarkastelussa pohjoisimmat tukialueet C2p, C3 ja C4 yhdistettiin, koska kirjanpitotiloja on absoluuttisesti noilla alueilla vähän. Tulokset ovat erityisesti tukialue-tarkastelun osalta alustavia, koska alueittaiset tulokset tuottava painotusjärjestelmä on vielä kehitystyön kohteena.
Koko toimialaa koskeville alueellisille tarkasteluille tuo merkittävää lisäarvoa se, että laskenta pohjautuu nyt yritystason kannattavuuskirjanpitotiloilta kerättäviin tietoihin, jolloin myös yrittäjäperheen omista resursseista eli työstä ja pääomasta aiheutuvat kustannussummat voidaan ottaa huomioon. Tarkastelu osoittaakin, että yrittäjäperheen omille resursseille korvaukseksi jäävät yrittäjätulosummat, absoluuttisena tai tilaa kohti laskettuna, kertovat vain osatotuuden eri alueiden taloustilanteesta. Kun työmäärä ja myös tuotantoon tarvittu oma pääoma otetaan huomioon, eri alueiden vertailuissa taloustilanne voi kääntyä jopa päinvastaiseksi.
Alustavatkin tulokset osoittavat, että tukialuekohtaisille kannattavuus- ja vakavaraisuustuloksille on tarvetta. Jatkossa tavoitteena on tuottaa myös rahavirtalaskelmat, joilla on mielenkiintoa myös erityisesti aluetalouden näkökulmasta. Aluetarkastelumahdollisuuden laajentamiseksi painotusjärjestelmää on kehitetty myös siihen suuntaan, että jatkossa kyettäisiin tuottamaan tulokset myös NUTS2- ja FADN -aluejaolla.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2012-01-31