Tarkkuusviljelyn tiedonkäsittely paikkatietoa hyödyntävässä sääntöpohjaisessa päättelyssä

Kirjoittajat

  • Raimo Nikkilä Automaation tietotekniikka - Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu
  • Ilkka Seilonen Automaation tietotekniikka - Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu
  • Jere Kaivosoja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus

Avainsanat:

viljelysäännöstöt, palveluarkkitehtuuri, tietointegraatio

Abstrakti

Tämä tutkimus keskittyy maatalouskoneiden tarkkuusviljelyn pelto-operaatioista kerätyn paikkatiedon soveltamiseen automaattisessa viljelysäännöstöjen ja rajoitusten valvonnassa. Tämä valvonta edellyttää automaattisen päättelyn lisäksi laaja-alaista tiedonhallintaa sekä tietointegraatiota lukuisten maatalouden tietojärjestelmien välillä.
Tutkimustarkoituksiin on FutureFarm EU-projektissa kehitetty paikkatietoa tukeva konepäättelijä, jolle viljelysäännöstöt ja -rajoitukset esitetään formaalissa tietokonekäsiteltävässä muodossa. Yhteisten esitysmuotojen puute tiedonsiirrossa on kuitenkin merkittävä rajoitus useille maatalouden tietojärjestelmille, etenkin kun tietoa siirretään useamman kuin kahden järjestelmän välillä. Toimiakseen konepäättelijä vaatii viljelysääntöjen lisäksi huomattavan määrän tietoa useista eri lähteistä, joista vain yksi on maatilan oma viljelynhallintajärjestelmä (FMIS). Koska monet viljelysäännöistä ovat luonteeltaan paikkoihin ja etäisyyksiin sidottuja, on paikkatiedon käsittely tutkimuksen keskeisimpiä osa-alueita. Sääntöjen esittämiseksi W3C standardoimaan RIF sääntöesityskieleen jouduttiin tekemään paikkatietolaajennuksia.
Viljelysääntöjen automaattinen valvonta osoittautui mahdolliseksi käyttäen apuna edellä mainittua konepäättelijää mutta päättelijän vaatimien tietojen kerääminen ja muuntaminen sopiviin esitysmuotoihin on vaikeaa. Tutkimuksessa käytettiin paikkatiedon esittämiseen XML-pohjaista GML2 esitysmuotoa ja muulle viljelytiedolle Saksalaista AgroXML tiedostomuotoa.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2012-01-31