Viljan maailmanmarkkinahintojen vaihteluun vaikuttavat tekijät

Kirjoittajat

  • Sanna-Helena Rantala Helsingin yliopisto Taloustieteen laitos, Koetilantie 7 (PL 28) 00014 Helsingin yliopisto

Avainsanat:

vehnän maailmanmarkkinahinnat, ekonometrinen estimointi, ruokakriisi

Abstrakti

Tutkimukseni käsittelee maailman viljamarkkinoiden hintavaihtelua ja hintaan vaikuttavia tekijöitä. Vuodesta 2003 lähtien maataloustuotteiden maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet merkittävästi. Hinnat kohosivat huomattavasti vuosina 2007 ja 2008 ja varsinkin niin kutsuttujen päätuotteiden, eli vehnän, riisin, soijan ja maissin, hinnat nousivat radikaalisti. Suuresta hintavaihtelusta ja -noususta on käytetty jopa nimeä ruokakriisi.
Tutkimuksessani tarkastelen erityisesti vehnän maailmanmarkkinahintaa ja tutkin, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet hintaan niin lyhyellä kuin pidemmälläkin aikavälillä. Näihin kysymyksiin vastataan ajankohtaisen kirjallisuuden ja empiirisen mallintamisen pohjalta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu hintateoriaan ja empiirisenä tutkimusmenetelmänä käytetään ekonometristä regressioanalyysiä. Tutkimuksen tarkoituksena on myös selventää empiirisesti nk. ruokakriisiin johtaneita tekijöitä.
Tutkimuksessa rakennetuilla yksinkertaisia ekonometrisia malleilla voidaan kuvata vehnän hintavaihteluita. Mallit on rakennettu kirjallisuudessa esitettyjen ruokakriisin aiheuttaneiden tekijöiden perusteella. Tutkimuksessa estimoitiin vehnän maailmanmarkkinahinnan kehitys sekä vuosina 1998–2009 että pidemmällä aikavälillä vuosina 1971–2008. Lyhyellä aikavälillä, 1998–2009, vehnän hintaa selittäviksi tekijöiksi valittiin vehnävarastojen tase, öljyn hinta, euron ja dollarin suhde, pitkien non commercial -positioiden määrä ja bioetanolin tuotannon määrä. Pidemmän aikavälin, 1971–2008, estimoinnissa vehnän hintaa selittävinä muuttujina olivat vehnävarastojen tase, öljyn hinta ja euron ja dollarin suhde.
Vehnän hintaa lyhyellä aikavälillä kuvaavan log-lineaarisen mallin selittävistä muuttujista varastojen tase, euron ja dollarin suhde, pitkien non commercial -positioiden sekä bioetanolin tuotannon määrä olivat vaikuttaneet vehnän hintaan vuosina 1998–2009 tilastollisesti merkitsevästi. Öljyn hinta ei ollut log-lineaarisessa mallissa tilastollisesti merkitsevä, vaikka aikaisemmassa kirjallisuudessa öljyn kohonnut hinta on usein esitetty syyksi ruuan hinnannousulle.
Vehnän hintaa estimoitiin myös pidemmällä aikavälillä, jolloin log-lineaarisen mallin selittävistä muuttujista tilastollisesti merkitseviä olivat öljyn hinta ja euron ja dollarin suhde. Vehnävarastojen tase ei ollut tilastollisesti merkitsevä pitkän aikavälin estimoinnissa.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2010-01-31