Maatilatalousyrittäjien hevostapaturmat

Kirjoittajat

  • Päivi Lamminen
  • Anu Hilli
  • Tiina Greus Oulun seudun ammattikorkeakoulu, luonnonvara-alan yksikkö, Oulu

Avainsanat:

hevonen, maatila, turvallisuus, tapaturma

Abstrakti

Vuonna 2007 Suomessa oli 68 000 hevosta ja määrä kasvaa noin tuhannella eläimellä vuodessa. Hevosmäärän kasvaessa on tärkeää miettiä hevostapaturmien ehkäisykeinoja. Kaikilla uusilla hevosenomistajilla ei ole tarpeeksi tietoa eikä kokemusta hevosen asiantuntevasta käsittelystä ja hoidosta.
Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen vakuuttamille yrittäjille tapahtuneita hevosonnettomuuksia vuosilta 1997–2006. Hevosonnettomuuksista pyrittiin selvittämään, millainen on keskimääräisen loukkaantuneen profiili. Lisäksi mietittiin, minkälaisia asioita pitäisi ottaa huomioon tapaturmien ehkäisemiseksi.
Tulosten mukaan tapaturmista 75 % aiheutti hevonen ja siinä loukkaantuivat tavallisimmin ylä- ja alaraajat. Hevostapaturmissa loukkaantuneista oli miehiä 58 % ja iältään he olivat 51–60 –vuotiaita, naisten loukkaantumisista suurin osa tapahtui 31-40-vuotiaille. Yleisimmät vammat olivat sijoiltaan menot, venähdykset ja nyrjähdykset. Tapaturmista 21 % tapahtui hevosten valjastuksen, siirtojen ja kuljetusten yhteydessä.
Hevostapaturmat ovat monen tapahtuman yhdistelmä. Tapaturmien välttämiseksi hevosen käsittelyyn ja kuljetuksiin tulee varata riittävästi aikaa ja tutustua hevosen ominaisuuksiin. Hevonen toimii vaistojen ja kokemusten varassa. Ihmisen vastuulla on riskitilanteiden ja vaarojen havaitseminen sekä niiden poistaminen. Oma rauhallinen asenne ja hyvin koulutetut hevoset ovat myös turvallisuuteen vaikuttavia asioita.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2010-01-31