Laajentavien karjatilojen teknologiavalintojen vaikutus työnmenekkiin ja rakennuskustannuksiin

Kirjoittajat

  • Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos, Eerikinkatu 28, 00180 Helsinki
  • Terhi Latvala Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos, Eerikinkatu 28, 00180 Helsinki,
  • Janne Karttunen TTS tutkimus, PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki
  • Markku Lätti TTS tutkimus, PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki
  • Veli-Matti Tuure TTS tutkimus, PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki

Avainsanat:

teknologia, tekniikka, työnkäyttö, kustannukset

Abstrakti

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen (PTT) ja TTS tutkimuksen yhteishankkeen tavoitteena oli tehostaa karjatilojen ajankäyttöä ja rakennuskustannusten hallintaa. Maa- ja metsätalousministeriön maatilatalouden kehittämisrahaston rahoittamassa tutkimuksessa selvitettiin viljelijöiden suunnitteilla olevia teknologiavalintoja sekä valintoihin vaikuttavia syitä, maatilojen rakennusinvestointien ja eri teknologiavalintojen kustannuksia sekä niiden vaikutusta karjanhoitotöiden työnmenekkiin.
Viljelijäkyselyn (n=512) tulosten mukaan maamme karjatiloilla on käytössään edelleen keskimäärin hyvin vanhaa tekniikkaa (koneita ja laitteita). Samalla tämä tarkoittaa sitä, että työpanoksen määrä tuotettuja yksiköitä kohden on keskimäärin varsin korkea. Tilakokoa kasvattamalla ja uutta tekniikkaa käyttöönottamalla työpanoksen määrää voidaan merkittävästi vähentää ja sitä kautta kohottaa työn tuottavuutta.
Tutkimuksen vierailutiloilla (PTT n=25 ja TTS n=14) toteutetuilla ratkaisuilla ja teknologiavalinnoilla eläinkohtaista työnmenekkiä saatiin selvästi vähennettyä ja työn tuottavuutta nostettua. Toisin sanoen tiloilla tehty vuosittainen kokonaistyömäärä oli säilynyt laajennuksessa lähes ennallaan, mutta samalla tai lähes samalla työmäärällä hoidettiin selvästi aikaisempaa suurempi karjamäärä. Peltotöitä oli tehostettu tilayhteistyöllä ja töiden ulkoistamisella. Tehokkaimmilla maitotiloilla päästiin karjanhoitotöissä alle 50 tunnin vuosittaiseen työnmenekkiin lehmää kohden ja yllettiin työn tuottavuudessa yli 175 meijerimaitolitraan päivittäisiin karjanhoitotöihin käytettyä tuntia kohti.
Varsinkin nautakarjataloudessa rakentaminen osoittautui hyvin yksilölliseksi. Niinpä vaihteluväli esimerkiksi lehmäpaikan hinnassa oli erittäin suuri − ero halvimman (noin 4 000 €/lehmäpaikka) ja kalleimman välillä oli nelinkertainen. Kustannusvaihteluun vaikuttivat suuret erot uuden pihattonavetan lehmä- ja nuorkarjapaikkojen määrissä sekä kullekin tilalle valitut lypsy- ja lannanpoistotekniikat. Myös pohjatöiden kustannuksissa oli suuria eroja tilojen välillä.
Tutkimuksessa tehdyt tarkastelut niin rakentamisprosessien kuin tilojen työnkäytön organisoinnin näkökulmasta tukevat sitä, että yksi iso pullonkaula tuottavuuden ja kannattavuuden kohottamisessa on tilojen johtamiskäytännöt. Tässäkin tutkimuksessa tilakoko (eläinmäärä/peltoala) oli usein yli kaksinkertaistunut, mikä merkitsee kokonaan uusia haasteita työnkäytön organisointiin.

Lataukset

Lataustietoja ei ole vielä saatavilla.
Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2010-01-31